Connect with us

Radončić udara na povijest, Tursku i opet na Izetbegovića

Published

on

”Zbog Bakira Izetbegovića i 24 godine vlasti SDA jedina smo europska zemlja koja se zbog dnevne, poltronske, politike stidi svojih gromada velikih patriota koji su junački branili svoju grudu od turske okupacije”, izjavio je za agenciju Patria Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost i kandidat te stranke za člana Predsjedništva BiH.[su_spacer]

fahrudin-radoncic-prosinacRadončić, čije izjave za NAP prenosi Dnevni avaz i naziva ga bošnjačkim ”intelektualcem, investitorom, ali i nekadašnjim poznatim novinarom”, se osvrnuo na 180. godišnjicu smrti Husein-kapetana Gradaščevića.

Narod kojem se briše povijest

”Narod kojem se briše povijest i identitet mora dobiti liderstvo i vlast koji će ohrabriti naše znanstvene institucije, obrazovanje i medije da Husein-kapetan Gradaščević bude naš temeljni ponos i uzor, a ne netko koga radikalna i odnarođena elita nedržavnički gura izvan kolektivnog sjećanja bošnjačkog korpusa, nacionalnog identiteta našeg naroda i cijele BiH. Nakon povijesne borbe kapetana Gradaščevića i formiranja Sabora u Sarajevu smo, kao i danas nakon borbe Armije RBiH današnjom politikom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, dovedeni u sramnu poziciju pukog vazala”, rekao je Radončić, koji je obećao da će raditi na tome da se i posmrtni ostaci velikog kapetana Gradaščevića, nakon 180 godina napokon vrate u Bosnu, iz kako je rekao ”turskog zarobljeništva”.

”Naša djeca moraju rasti i sazrijevati uz čuveni odgovor Husein-kapetana izrečen u razgovoru s turskim beglerbegom, kada mu je ovaj rekao da zalud gine, jer Bosne nije bilo i neće je biti: “Beglerbeže, Bosne i Bošnjaka je bilo i biće, bilo je i prije vas, a bit će i poslije vas“ – istaknuo je Radončić za NAP.

Avaz je pak, objavio izvještaj federalnih revizora koji je ukazao je na brojne nepravilnosti prilikom dodjele sredstava iz turske kreditne linije za održivi povratak u Bosni i Hercegovini.

Turski kredit i poslovi

”Ispostavilo se da ovaj kredit za sada nije pokazao prioritetni efekt koji se odnosi na zapošljavanje”, objavile su novine prenoseći pisanje portala Vijesti.ba.

U tekstu se navodi kako su dijeljene su ogromne svote novca, ”ali je rast zaposlenosti mizeran” te da je kredit Republike Turske od stotinu milijuna eura najavljivan kao spas za ekonomiju Bosne i Hercegovine, a posebno održivi povratak u Republiku Srpsku.

”Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ranije je u izjavama za medije tvrdio da je u momentu kada BiH u svakom mjesecu gubi tisuću radnih mjesta turski kredit u godinu i pol, dvije, otvorio novih 5.000 – što radnih mjesta, što osposobio seoskih domaćinstava i na taj način zbrinuo tisuće povratnika”, navodi Avaz, ali dodaje kako izvještaji Ureda za reviziju institucija u Federaciji pokazali su da turski kredit ipak nije potaknuo masovno zapošljavanje.

”Za realizaciju programa bilo je predviđeno ukupno 14 milijuna maraka sredstava Vlade Federacije, dok je Ziraatbank iz turske kreditne linije dala više od 30 milijuna. Konkretno, Ministarstvo poduzetništva i obrta dalo je milijun, a ostalih 13 milijuna ministarstva za izbjegle i raseljene, te poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo”, navodi Avaz i dodaje kako je revizijom utvrđeno da značajan broj kompanija koje su koristile kredit Ziraatbanke, a uz to i grant Vlade od 30 posto, nije izvršio preuzetu obvezu zapošljavanja novih radnika-povratnika.

Jednostavan recept

Slavko Brljević, član Povjerenstva za kontrolu realizacije granta kaže kako je u dosadašnjem nadzoru firmi izvršeno oko 70 posto zaposlenja gdje je utvrđeno da je izravno od granta uposleno manje od stotinjak osoba.

”Dakle ne radi se o tisućama radnih mjesta. Grant Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta koristile su tri kompanije koje su preuzele obvezu zapošljavanja 68 radnika i u revizorskom izvještaju koji se tiče tog dijela navodi se da: Ne može se potvrditi da su korisnici grant sredstava po Programu „Realizacija projekata održivosti povratka za 2012. godinu na prostoru Republike Srpske“ izvršili preuzetu obvezu zapošljavanja novih radnika-povratnika”, prenosi Avaz.

Radončićeve (nekadašnje) novine tvrde kako bi sumnjama u raspodjelu kreditnih sredstava u kraj mogle stati i banke koje rade na raspodjeli kredita – Turkish Zirat i BBI Banka, ali i bh političari koji su sebi pripisali zasluge za osiguravanje ovih kreditnih sredstava.

”Recept je jednostavan, a pravi primjer prije neki dan je dao srbijanski premijer Aleksandar Vučić koji je tamošnjoj javnosti prezentirao privatizacijske i svake druge ugovore Vlade u čiju se transparentnost sumnjalo”, piše Avaz.
izvor:bljesak.info

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Komentar

Bitno mi je oko BiH da postoji čvrsta potpora suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti BiH

Published

on

By

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak da neće nuditi rješenja za posrnuli hrvatski koncern Agrokor, čiji su veliki vjerovnici ruske banke, nego pomoći u povezivanju ljudi iz Hrvatske i Rusije kako bi se uklonila “buka u komunikacijskom kanalu”.

Boraveći ovaj tjedan u posjetu Rusiji, Grabar-Kitarović je izjavila kako ne bi željela da Agrokor opterećuje odnose Hrvatske i Rusije te da je spremna posredovati između Sberbanke i hrvatskih institucija koje rješavaju pitanje tog koncerna.

“Ja se ne zavaravam da ja osobno mogu nešto riješiti. Međutim, vidim da postoji buka u komunikacijskom kanalu, da neke stvari nisu jasne ni s ruske ni s hrvatske strane i zato sam se ponudila da spojim ljude koji to rješavaju”, izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović u razgovoru za HRT.

“Neću nuditi rješenja jer za to nisam ni ovlaštena niti kompetentna, ali mogu povezivanjem ljudi, prenošenjem poruka ako je to potrebno pomoći u rješavanju ovog pitanja”, dodala je.

Čelnik Sberbanke Herman Gref izjavio je u četvrtak da ponašanje hrvatske vlade u slučaju Agrokora, insolventnog koncerna koji je navodno sedam godina falsificirao svoje financijske izvještaje, narušava prava kreditora i kazao da je o Agrokorovom dugu prema Sberbanci razgovarao i s Grabar-Kitarović.

Gref je istaknuo da Sberbanka s hrvatskom vladom želi postići puno međusobno razumijevanje o Agrokorovu dugu, ali da mjere koje je dosad poduzela hrvatska vlada vrlo ozbiljno ugrožavaju prava kreditora, uključujući Sberbanku.

Grabar-Kitarović je u intervjuu ponovila da Inicijativa triju mora, koju je u Moskvi predstavila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, nije uperena protiv Rusije.

“Htjela sam to raščistiti, a najbolji način je da nekom date projekte da se iz njih vidi o kakvoj je inicijativi riječ – izgradnji prometne, energetske i digitalne infrastrukture”, rekla je predsjednica govoreći o neformalnoj platformi dvanaest, uglavnom istočnih članica EU-a, koju podupire SAD.

Upitana dijele li njezin stav SAD, baltičke zemlje i Poljska koje su u lošim odnosima s Rusijom, istaknula je da se ne radi o “striktnoj inicijativi” u kojoj članice moraju usuglašavati nekakvu politiku.

“Ako nekim državama ne odgovara suradnja s Rusijom u smislu ulaganja kapitala, na javnim natječajima ne moraju se birati ruski izvođači”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ističe da Hrvatska dijeli politiku EU-a i NATO-a, ali ne može zanemariti ulogu Rusije na jugoistoku Europe, posebno u BiH i Srbiji.

“Vrlo mi je važno da postoji čvrsta potpora suverenitetu, teritorijalnoj cjelovitosti i konstitutivnoj ravnopravnosti sva tri naroda u BiH te da Rusija potiče da se Hrvatska i Srbija približe rješavanju otvorenih pitanja”, istaknula je Grabar-Kitarović.

facebook komentari

Continue Reading

Hrvatska

SDP: Nećemo dići ruke za Zakon o braniteljima

Published

on

By

Premda je saborski Odbor za ratne veterane prije mjesec dana jednoglasno podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima, zastupnici iz redova SDP-a za njega neće glasovati.

U najvećoj opozicijskoj stranci proteklih su mjeseci radili na stručnoj analizi zakona te su, kako kažu, uočili cijeli niz nelogičnosti, pa i nepravilnosti vezano uz brojne odredbe budućeg zakona koji bi se idućeg tjedna trebao naći u saborskim klupama na drugom čitanju, uskoro i na izglasavanju. Osnovne zamjerke, sažete u nekoliko ključnih kritičnih točaka, za Večernji list iznosi Franko Vidović, jedan od istaknutijih hrvatskih branitelja iz redova SDP-a.

Koliko je nezaposlenih?

S obzirom na to da su se nakon izvjesnog vremena promijenile potrebe, pa i starosna dob populacije, dobro je da se počelo s izradom zakona, premda mislim da se to moglo regulirati i izmjenama i dopunama postojećeg. No, kada je već pred nama, treba reći da se prijedlogom zakona broj branitelja povećava, dok se istodobno Registar branitelja zatvara. Evo, 25 godina nakon rata mi nalazimo nove branitelje i to će povećati populaciju za 100, možda i 150 tisuća ljudi. Sada ih je 505 tisuća, a na ovaj način taj će broj otići u nebesa, što će se negativno odraziti i na državni proračun RH – upozorava Franko Vidović.

Nadalje, podsjeća na riječi ministra Medveda kojima je najavio naknade za oko 82 tisuće nezaposlenih hrvatskih branitelja.

– Ako svi ti branitelji prime naknadu za nezaposlene kao što je predviđeno, u tu ćemo svrhu potrošiti milijardu i pol do dvije milijarde kuna više nego što to ministar prezentira u javnosti. Međutim, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, imamo “samo” 19 tisuća nezaposlenih hrvatskih branitelja! Doista ne znam odakle ministru tolika brojka, očito veliča lik i djelo te želi napuhati sposobnosti Plenkovićeve Vlade – kaže Franko Vidović.

Potom je istaknuo da pozdravlja mogućnost da branitelji mogu raditi nakon što odu u mirovinu jer u stvarnosti dobar dio njih i radi “na razne načine pa je u redu da se to na koncu i legalizira”.

U rangu nacionalne izdaje

No, ne pozdravljam uvjete pod kojima ovaj prijedlog zakona to nudi: bez odbijanja i jedne kune od mirovine, branitelj će primati i mirovinu i plaću. Nijedan drugi građanin nema takvu mogućnost i zato bi bilo pošteno da se skine određeni postotak od mirovine, deset posto, što bi bilo primjerenije u odnosu na druge građane, osobito umirovljenike iz sektora rada – kaže.

Ostvare li se ovakve prognoze, iz SDP-a upozoravaju na uzročno-posljedični pad mirovinskog sustava, što bi ugrozilo milijun građana a to je onda, poručuju, u rangu nacionalne izdaje.

Renata Rašović/večernji.hr

facebook komentari

Continue Reading