Pratite nas

Pregled

Ramush Haradinaj u Bujici: TAJ GROBAR NIKOLIĆ NIJE NEKI OZBILJAN LIK!

Objavljeno

na

Ramush Haradinaj javio se u Bujicu, pozdravio generala Gotovinu i ismijao Nikolića!

Na Kosovo se vraćam najkasnije sljedeći tjedan – rekao je legendarni zapovjednik Oslobodilačke Vojske Kosova i bivši kosovski premijer u javljanju iz Strasbourga.

Bujica Velimira Bujanca koja se emitira na zagrebačkoj Z1 televiziji i još nekoliko televizija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini imala je ponovo u srijedu ekskluzivu. Iz Strasbourga se u eter javio ratni zapovjednik Oslobodilačke Vojske Kosova, bivši kosovski premijer i čelnik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj! Ovo je bilo njegovo prvo obraćanje medijima nakon uhićenja u Francuskoj do kojeg je došlo po nalogu srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine.

Voditelj je Haradinaja predstavio kao „istinsku legendu i prijatelja Hrvatske, bivšeg premijera nezavisne države Kosovo koji je uhićen temeljem lažne srbijanske optužnice“. Upitao ga je kakva je njegova trenutačna pozicija, a Haradinaj je odgovorio: – To što se dešava sa mnom je nepravda, kakvu su prošli i mogi kod vas u Hrvatskoj. Ja sam prošao Haag i tamo sam oslobođen svih optužbi. Ovo sada je politička igra Beograda, to vide i u Francuskoj, gdje ostajem do završetka pravne procedure.

POZDRAV GENERALU GOTOVINI

Voditelj je konstatirao da su na sličan način od strane Beograda progonjeni i hrvatski branitelji, po istom modelu, a Haradinaj je to prokomentirao: – Ja imam veliko poštovanje za hrvatski narod i vaš oslobodilački rat, za vaše branitelje.

Poznajem mnoge i osobno, pozdravljam ih, posebno generala Gotovinu! Kod vas je ipak nešto drukčije, pošto ste bili sposobniji raditi reciprocitet prema srbijanskim optužnicama, dok na Kosovu to ipak ide slabije… Naša Vlada i institucije nisu baš spremne za reciprocitet. Ja sam, s druge strane, spreman za reciprocitet prema Srbiji: ako oni nas ganjaju, mi moramo raditi isto!

HARADINAJ O NIKOLIĆU: „TAJ GROBAR NIJE NEKI OZBILJAN LIK!“

Bujanec je Haradinaja pitao i za prijetnje srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića koji je izjavio da će u rat ovaj puta ići sa sinovima. Nikolića je nazvao „Toma Grobar“, napomenuvši da se „ne zna niti potpisati“.

Znamo da je već ratovao protiv Hrvatske, a sada prijeti sjeveru Kosova, koji je dio nezavisne države Kosovo – rekao je voditelj, a Haradinaj odgovorio: – Taj Nikolić, taj „Grobar“ nije baš neki ozbiljan lik i zato ne treba uzimati za ozbiljno ono što on kaže!

 

On je bio neki službenik Vojislava Šešelja isto kao i Ivica Dačić kod Miloševića… Oni su pomalo neozbiljni i nas na Kosovu uopće ne zabrinjavaju njihove prazne riječi. U borbi protiv Miloševića i njegova režima dostojanstveno smo branili naš narod i izborili se za slobodu.

Jesu li Albanci na Kosovu spremni za slučaj nove srpske agresije, iza koje sada može stati i Rusija – zanimalo je voditelja Bujice. Ramush Haradinaj odgovara: – Mislim da su Srbi svjesni da moraju prihvatiti jednu novu situaciju. Isto kao i sa Hrvatskom koju sada respektiraju.

Mi držimo do svoga. A što se tiće tih praznih riječi i prijetnji koje dolaze iz Srbije, one nas ne brinu, spremni smo na sve!

Voditelja je zanimalo je li točno da je Aleksandar Vulin, ministar za boračka i „četnička“ pitanja u srbijanskoj Vladi, tijekom agresije na Kosovo, kao pripadnik srpske policije, počinio ratne zločine nad Albancima.

Čudi se kako u Hrvatskoj nije zbog toga i uhićen kada je provocirao u Jadovnom i Sisku. Haradinaj je odgovorio: – Kod nas u Prištini slabo radimo na tim poslovima… To što Srbija čini meni osobno, to je zato što rušim njihove planove za Kosovo.

Oni dobro poznaju bilo našeg naroda i svjesni su nevjerojatne podrške koju sam dobio u ovoj situaciji. Svi ti koji su došli iz Srbije i radili zločine po Kosovu i drugdje, moraju znati da im nećemo dopustiti da se okolo slobodno šeću. Oni moraju završiti u zatvoru!

HARADINAJ USKORO NA KOSOVU!

Kada se vraćate kući, na Kosovo – pitao je Bujanec, a Haradinaj spremno odgovorio: – U pitanju je nekoliko dana. Najkasnije, sljedećeg tjedna biti ću na Kosovu! I ovdje gdje se trenutačno nalazim, dolazi mi u posjet veliki broj sunarodnjaka. Dolaze mi Albanci od svuda i to je velika čast za mene. Zato se zahvaljujem svim prijateljima koji me podržavaju ovih dana.

Imate veliku potporu i u Hrvatskoj i to ne samo Albanaca, već i Hrvata, a mnogi su se Albanci borili prvo za nezavisnu i slobodnu Hrvatsku, a potom i za Kosovo, mnogi su i poginuli, treba li taj savez, to prijateljstvo Hrvata i Albanaca živjeti i dalje kako bi se zajedno borili protiv agresivne Srbije – pitao je voditelj. Haradinaj je odgovorio: – Vjerujem da je naša sudbina da se držimo jedni uz druge. Hrvati i Albanci imaju istu sudbinu i bit ćemo prijatelji zauvijek!

Ja poštujem Hrvatsku i uvijek govorim našim Albancima koji žive u Hrvatskoj da budu pravi građani Hrvatske i da dostojanstveno predstavljaju sebe u vašem društvu. I hvala vam za to kako ste primili naše ljude. Svjestan sam i toga da su Albanci u teškim trenucima borbe za hrvatsku slobodu bili uz vas. Te su veze nama zaista bitne. I one su čvrste!

Na kraju razgovora voditelj Bujanec je najavio veliki intervju s Ramushem Haradinajem kada se vrati na Kosovo i iskazao poštovanje i sućut za njegovu obitelj i dva brata koja su poginula u ratu za nezavisno i slobodno Kosovo. Haradinaj se zahvalio na pozivu i ispričao što telefonska linija nije bila baš najbolja te sipmatično pozdravio: „Bog, bog!“

HASHIM THACI DOLAZI U ZAGREB!

Javljanje Ramusha Haradinaja, legendarnog ratnog zapovjednika i najpopularnije osobe na Kosovu, komentirao je i gost Bujice prof. dr. Andrija Hebrang, ratni ministar zdravstva i bliski suradnik pokojnog predsjednika Tuđmana.

Voditelja je zanimalo kako to da iz Srbije nikada nismo čuli ovako kulturne poruke za Srbe, kakve smo čuli od jednog albanskog čelnika za Albance koji žive u Hrvatskoj. Hebrang se nadovezao: – Na žalost, Hrvatska je za Srbiju uvijek bila meta osvajanja i nikada nas nisu shvaćali kao dobre susjede.

Nikada prema nama nisu gajili prijateljsku politiku. Ovo što je doživio gospodin Haradinaj je nešto slično onome što su doživjeli naši generali Gotovina i Markač koji su bili nevini optuženi. Ja sam siguran da će pravda pobijediti i u slučaju Haradinaj i da će on na kraju ponovo biti jedan od vodećih ljudi Kosova.

Bujica je prva objavila ekskluzivnu vijest da uskoro u posjet Zagrebu, na poziv predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović, dolazi predsjednik Kosova Hashim Thaci. „Nikolića nije primila, ali Thacija hoće, kako to komentirate,“ pitao je Bujanec Hebranga, a ovaj odgovorio: – To je samo dokaz da predsjednica Grabar – Kitarović vodi suverenističku politiku i politiku prijateljstva prema zemljama koje imaju sličnu sudbinu našoj. Predsjednica se ne okreće prema onima koji napadaju Hrvatsku, već prema onima koji Hrvatsku podržavaju.

Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Potvrđeno: Presuda Ratku Mladiću 22. studenog

Objavljeno

na

Objavio

Haški sud objavio je da će 22. studenog izreći prvostupanjsku presudu generalu Vojske Srbije Ratku Mladiću.

Proces protiv Mladića počeo je 2012. godine, a optužen je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata diljem BiH, dugotrajnu opsadu i teror nad građanima Sarajeva i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga UN-a za taoce tijekom rata u BiH 1992-1995.

Tužitelji su u završnoj riječi tvrdili kako je tijekom suđenja dokazano sudjelovanje Mladića u udruženom zločinačkom pothvatu nasilnog stvaranja srpske države na teritoriju BiH, čiji je bio jedan od protagonista, a za zlodjela zatražili kaznu doživotnog zatvora.

Mladić je uhićen 2011. godine nakon što je proveo gotovo 12 godina u bijegu.

Suđenje mu je počelo u svibnju 2012., a završeno u prosincu 2016. Tužiteljstvo ICTY-ja zatražilo je za Mladića kaznu doživotnog zatvora.

“Bilo kakva kazna manja od maksimalno predviđene zakonom, a to je kazna doživotnog zatvora, bila bi uvreda i živim i mrtvim žrtvama, kao i udarac pravdi”, rekao je u prosincu prošle godine Alan Tieger, tužitelj Haškog suda u Den Haagu.

Početkom listopada Srbija je dala jamstva za Mladićevo privremeno puštanje na slobodu.

Dječak iz Srebrenice: Ratko Mladić me je štitio, kako bi me sam ubio

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Predsjednica: Hrvatska može pomoći u popravljanju odnosa Rusije i EU

Objavljeno

na

Objavio

Foto: N1

Predsjednica: Hrvatska može pomoći u popravljanju odnosa Rusije i EU

Hrvatska može pomoći u jačanju suradnje između Rusije, EU-a i NATO-a, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za rusku agenciju TASS uoči početka službena posjeta Rusiji.

“Vjerujem da Hrvatska može postati posrednik u suradnji Rusije, EU-a i NATO-a, organizacija čije smo mi članice i čije zajedničke vrijednosti dijelimo i u njih čvrsto vjerujemo. Ipak, nemoguće je bez Rusije rješavati mnoga pitanja na globalnoj pozornici i zato uvijek podržavam dijalog, čak i u bilo kojem neslaganju”, kazala je Grabar-Kitarović.

Vitalno je obnoviti dijalog između Rusije i Zapada, uvjerena je hrvatska predsjednica. “Dijalog je ključna stvar. Rusija i NATO ključni su čimbenici europske sigurnosti i stabilnosti”, rekla je.

“Svako pogoršanje u odnosima NATO-a i Rusije ima izravne posljedice na sve aspekte europske sigurnosti i stabilnosti”, naglasila je.

Predsjednica se danas, prvoga dana boravka u Rusiji, susrela s Vladimirom Putinom.

“Ove godine obilježavamo 25 godina diplomatskih odnosa, veseli me značajan rast trgovinske razmjene, razgovarat ćemo i o bilateralnim i humanitarnim te regionalnim pitanjima”, rekao je Putin na početku formalnog susreta s hrvatskom predsjednicom.

Kolinda Grabar Kitarović, pak, uzvratila je ruskom predsjedniku pozivom u Hrvatsku.’Dopustite da vas pozovem u službeni posjet Hrvatskoj’, kazala je Grabar Kitarović.

“Imamo otvorena pitanja s Rusijom no vjerujem da ćemo ih riješiti kroz dijalog. Ovo je nova faza u hrvatsko-ruskim odnosima”, rekla je Grabar Kitarović koja se posebno osvrnula na sutrašnji gospodarski forum.

Predsjednica će se s Putinom sastati u srijedu. Pretpostavlja se da će neke od tema razgovora biti i Agrokor, borba protiv međunarodnog terorizma, BiH….

facebook komentari

Nastavi čitati