Raspisana tjeralica za Branimirom Glavašem

0

Županijski sud u Zagrebu raspisao je tjeralicu za Branimirom Glavašem, javlja HRT.

-Presuda Vrhovnog suda je stavljena izvan snage, mi imamo okrivljenika Glavaša i nepravomoćnu presudu u trajanju 10 godina zatvora, što povlači obvezu suda za raspisivanje tjeralice – rekao je za Hrvatski radio glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Branimiru Glavašu Ustavni je sud nedavno nakon četiri i pol godine razmatranja ukinuo pravomoćnu presudu za ratni zločin u slučajevima “garaža” i “selotejp”.

Kako se Glavaš četiri godine nalazi na izdržavanju kazne u BiH, opoziv presude poslan je sa zagrebačkoga Županijskog suda u Ministarstvo pravde BiH te će ondje biti opozvana tamošnja presuda protiv Glavaša, a on bi trebao odmah biti pušten na slobodu.

Međutim, ujedno se postavlja se pitanje što će se događati s njegovim pritvorskim statusom u Hrvatskoj.

Prema hrvatskom zakonu, svatko tko je osuđen na pet ili više godina zatvora, obvezno mora u pritvor do pravomoćnosti presude pa bi se tako lako moglo dogoditi da zagrebački Županijski sud ovih dana Glavašu zbog te presude iz svibnja 2009. ponovno odredi pritvor i za njim raspiše međunarodnu tjeralicu.

Međutim, istodobno Branimir Glavaš ima državljanstvo BiH te ga, ako on to sam ne želi, ne mogu izručiti Hrvatskoj. (Hrt)

[ad id=”40551″]

facebook komentari