Pratite nas

Vijesti

Rasprava o Bosni i Hercegovini izgleda kao repriza

Objavljeno

na

Europska komisija, predsjedništvo EU-a i zastupnici Europskog parlamenta izrazili su zabrinutost zbog potpunog zastoja u Bosni i Hercegovini koja zaostaje za svim zemljama u regiji kada su u pitanju europske integracije, javlja Hina.

Tekst izvješća nije blagonaklon prema političkim elitama u BiH, a i rasprave koje je potaknulo Izvješće otvorile su mnoga pitanja i aktualizirale mnoge probleme.

Ovo Izvješće moglo bi biti prvi korak pri provođenju promjena u BiH, jer se zalaže za europski model federalizma.

[quote]Nažalost, gotovo svake godine rasprava o Bosni i Hercegovini izgleda kao repriza nečega što smo već gledali – rekao je u srijedu kasno navečer u raspravi o napretku u Europskom parlamentu povjerenik za proširenje Štefan Fuele.[/quote]

U raspravi koja se u Europskom parlamentu vodila o napretku Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, Fuele je citirao dio iz izvještaja koje je pripremila zastupnica Doris Pack i u kojem se pozivaju “vodstva triju konstitutivnih naroda u BiH da odustanu od nacionalističke i etnocentrične retorike”.

U raspravi su sudjevali i hrvatski zastupnici Tonino Picula, Davor Stier, Nikola Vuljanić, Andrej Plenković i Zdravka Bušić. Svi su se zauzeli za to da se Hrvatima u BiH treba osigurati ravnopravnost s ostala dva konstitutivna naroda u BiH.

Picula je pozvao BiH da prihvati načelo da se zadrži opseg tradicionalne trgovine s Hrvatskom i nakon njezina ulaska u EU.

Davor Stier je rekao da su glavne kočnice za napredak BiH separatističke i centralističke snage u zemlji.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Zdravka Bušić istaknula je kako podupire načela federalizma i legitimnog predstavljanja.

Bušić se referirala na Miroslava Lajčaka, slovačkog ministra vanjskih poslova i bivšeg visokog predstavnika Europske unije u BiH:

“U svom intervjuu gospodin Lajčak je nedavno poručio Sarajevu kako ustav donesen 1995. godine, kao dio mirovnog sporazuma, kojim je okončan rat u BiH jednostavno ne ispunjava europske standarde.”

Marije Cornelissen iz stranke Zelenih zatražila je da se iz prijedloga rezolucije briše odredba o konstituvnim narodima u BiH, jer u tome vidi prepreku za očuvanje cjelovitosti zemlje. Zeleni su podnijeli takav amandman i najavili da će glasovati protiv cijele rezolucije ako se taj amandman ne prihvati.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati