Rasprava o Bosni i Hercegovini izgleda kao repriza

4

Europska komisija, predsjedništvo EU-a i zastupnici Europskog parlamenta izrazili su zabrinutost zbog potpunog zastoja u Bosni i Hercegovini koja zaostaje za svim zemljama u regiji kada su u pitanju europske integracije, javlja Hina.

Tekst izvješća nije blagonaklon prema političkim elitama u BiH, a i rasprave koje je potaknulo Izvješće otvorile su mnoga pitanja i aktualizirale mnoge probleme.

Ovo Izvješće moglo bi biti prvi korak pri provođenju promjena u BiH, jer se zalaže za europski model federalizma.

[quote]Nažalost, gotovo svake godine rasprava o Bosni i Hercegovini izgleda kao repriza nečega što smo već gledali – rekao je u srijedu kasno navečer u raspravi o napretku u Europskom parlamentu povjerenik za proširenje Štefan Fuele.[/quote]

U raspravi koja se u Europskom parlamentu vodila o napretku Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, Fuele je citirao dio iz izvještaja koje je pripremila zastupnica Doris Pack i u kojem se pozivaju “vodstva triju konstitutivnih naroda u BiH da odustanu od nacionalističke i etnocentrične retorike”.

U raspravi su sudjevali i hrvatski zastupnici Tonino Picula, Davor Stier, Nikola Vuljanić, Andrej Plenković i Zdravka Bušić. Svi su se zauzeli za to da se Hrvatima u BiH treba osigurati ravnopravnost s ostala dva konstitutivna naroda u BiH.

Picula je pozvao BiH da prihvati načelo da se zadrži opseg tradicionalne trgovine s Hrvatskom i nakon njezina ulaska u EU.

Davor Stier je rekao da su glavne kočnice za napredak BiH separatističke i centralističke snage u zemlji.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Zdravka Bušić istaknula je kako podupire načela federalizma i legitimnog predstavljanja.

Bušić se referirala na Miroslava Lajčaka, slovačkog ministra vanjskih poslova i bivšeg visokog predstavnika Europske unije u BiH:

“U svom intervjuu gospodin Lajčak je nedavno poručio Sarajevu kako ustav donesen 1995. godine, kao dio mirovnog sporazuma, kojim je okončan rat u BiH jednostavno ne ispunjava europske standarde.”

Marije Cornelissen iz stranke Zelenih zatražila je da se iz prijedloga rezolucije briše odredba o konstituvnim narodima u BiH, jer u tome vidi prepreku za očuvanje cjelovitosti zemlje. Zeleni su podnijeli takav amandman i najavili da će glasovati protiv cijele rezolucije ako se taj amandman ne prihvati.

facebook komentari

 • srka

  Ma pustimo politiku…gospodo draga!
  Sport…sport raji treba!


  by Srka®

  • peppermintt

   nisi ti mali domuz, nego domuz i po :)))))

 • srka

  Ma pustimo politiku…gospodo draga!
  Sport…sport raji treba!


  by Srka®

  • peppermintt

   nisi ti mali domuz, nego domuz i po :)))))