Pratite nas

Komentar

Raspravama o Šešelju amnestira se uloga KOS-a JNA i Miloševićevih “socijalista”

Objavljeno

na

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić poručio je u subotu hrvatskim vlastima da prestanu Srbiji dijeliti lekcije o djelovanju haškog optuženika i vođe Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja

Tom prigodom Dačić je ocijenio kako Šešelj na političkoj sceni Srbije nije nikakav značajan politički faktor, što naravno jako dobro znaju Ivo Josipović, Zoran Milanović, Vesna Pusić i ostali akteri političke scene u Hrvatskoj.

-Nemoj da nam Hrvatska dijeli lekcije o Šešelju zbog toga što mi nismo utjecali na to pod kojim će uvjetima biti pušten, nego Haški tribunal citirali su elektronički mediji u Beogradu Dačićevu izjavu na izbornoj skupštini Jedinstvene Srbije, koalicijskog partnera socijalista (SPS) čiji je Dačić predsjednik.

Naravno, Dačić je potpuno u pravu. Niti je Šešelj devedesetih bio kakav značajan faktor na srbijanskoj vojno-političkoj sceni. Niti je to danas.

petokraka_kokardaDevedesetih je bio obični glasnogovornik ratnohuškačkog velikosrpskog projekta Slobodana Miloševića, bez bilo kakvog značajnijeg utjecaja u operativnom djelovanju. Kako političkim, tako i vojno-sigurnosnim aparatom, kako tada-tako i danas, upravljao je netko drugi.

Priče o ulozi Šešeljovaca, Arkanovaca i sličnih paravojnih formacijama obični su spinovi nastali u kuhinji KOS-a JNA i SDB-a Srbije, koje su putem medija, pa i onih u Republici Hrvatskoj, godinama puštani u javnost.

Kao posljedicu takvog djelovanja imamo činjenicu da rijetko tko u javnosti govori o zločinima JNA u Vukovaru, Škabrnji, Dalju, ili napadima JNA u Dubrovniku. Umjesto toga, hrvatski državni vrh bavi se cirkuskim predstavama Vojislava Šešelja, dok istovremeno prešućuju bilo kakvu odgovornost JNA za zločine počinjene u Republici Hrvatskoj.

Poznavatelji funkcioniranja sigurnosnih sustava iznimno dobro znaju, što uostalom i naglašavaju u svojim ne tako čestim istupima, da se niti jedan masovni zločin u Hrvatskoj ili BiH nije mogao dogoditi bez znanja i izuravnog sudjelovanja tzv. Uprave za bezbednost JNA, koja je formirala i nadzirala sve srbijanske paravojne formacije.

I unatoč tome, dio političara, iz ovih ili onih razloga, upecao su se na “lepak” serviran od strane srbijanskih “kontraobavještajaca”, zamagljujući svojim izjavama bilo kakvu odgovornost JNA i Miloševićeve partije, koja je kao i Račanov SDP, pravna i politička slijednica Brozove KPJ, za zločine počinjene tijekom agresije.

Upravo zbog toga Josipoviću, Milanoviću i Vesni Pusić treba upravo ovakav Vojislav Šešelj. Upravo preko izjava o Vojislava Šešelja postjugoslavenska prokomunistička klika u hrvatsku javnost pokušava servirati teze o svojoj navodnoj skrbi za hrvatske nacionalne interese.

Na takav način, gurajući Šešelja u sferu političkog značaja, i dalje sustavno zamagljuju odgovornost JNA i Miloševićevih “socijalista” u agresiji na Hrvatsku, ali i bacaju tminu na dobar dio vlastitih aktivnosti.

Naravno, Josipovići stratezi i spin majstori znaju da će se forsiranjem priča o Šešelju u javnosti “istopiti” teme o njegovim sastancima sa srbijanskim veleposlanikom, zagovaranje povlačenja hrvatske tužbe za genocid, zahtjev o povlačenju zakona o ništetnosti, kao i mnogi drugi potezi.

Da su Josipović, Milanović i Pusić ozbiljni političari, kao što nisu, svakako bi prije reagirali na Dačićevu izjavu o “izlasku Srbije na more” ili na rusko-srbijansku vojnu vježbu na hrvatskoj granici. Međutim, umjesto toga ušli su u sferu cirkuske politike sa Vojislavom Šešeljom na što im je on u svome stilu odgovorio da “sudjeluje u kampanji Ive Josipovića” te da podržava “hrvatsku ministricu s četničkim pedigreom”.

Poput Šešelja odgovorio im je i Miloševićev nasljednik Ivica Dačić, koga su najviši dužnosnici hrvatske vlasti poštedjeli zbog vrlo opasnih izjava o “izlazu Srbije na more”.

 -Ne mogu nam dijeliti lekcije zemlje koje ne mogu očuvati deset ćiriličnih tabli -istakno je Dačić odgovarajući na kritike Ive Josipovića, Zorana Milanovića i Vesne Pusić.

Sudeći prema nizu do sad viđenih poteza ne trebamo se iznenaditi ukoliko Josipović, Milanović, Pusić i Ostojić na ovu Dačićevu izjavu o “deset čiriličnih tabli” postavljenih pod okriljem noći i dalje budu gledali kao na jednu od svojih težišnih političkih zadaća. I dokazivali da oni to mogu …

Josip Zdunić/HRSvijet.net

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Milijan Brkić: Zakon je jasan – Otvaranjem istrage, saborsko povjerenstvo za Agrokor prestaje s radom!

Objavljeno

na

Objavio

Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić osvrnuo se jučer za Novu TV i HTV na temu saborskoga istražnog povjerenstva za Agrokor.

U Članku 4. Zakona o istražnim povjerenstvima stoji da će – ako je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju o kojem je prethodno osnovano istražno povjerenstvo – ono odmah prestati s radom.

Brkić je istaknuo da SDP i Most ovom problemu pristupaju neodgovorno, populistički i demagoški.

– Jako su dobro znali koja je sastavnica zakona, jednako kao što znaju da se istrage koje provode istražna tijela, DORH i policija, ne smiju kontaminirati bilo kojim drugim aktivnostima, a pogotovo ne aktivnostima zakonodavne vlasti. Zakon je tu jasan – otvaranjem sudske istrage, koja će evidentno uslijediti, rad povjerenstva prestaje.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Marko Jurič: Ima li što zajedničko u slučajevima Ive Sanadera, Nadana Vidoševića i Ivice Todorića?

Objavljeno

na

Objavio

Ima li što zajedničko u slučajevima Ive Sanadera, Nadana Vidoševića i Ivice Todorića?

Osim stila visokog letenja i niskog padanja, istog odvjetničkog ureda koji ih brani, radi li se tu o onom surovom hrvatskom primitivizmu, onoj umivenoj i loše prikrivenoj seljačiji?

Ima li tu nekih poremećaja ili dijagnoza koje počinju s riječju narcisoidnost? Sva su trojica vrlo inteligentni ljudi, a doveli se u jednako glupu situaciju.

Sanader se uspeo na vrhove hedonističkog cinizma pa se strmoglavio Čedi Prodanoviću u naručje. Vidošević se spustio u mračne odaje svojega doma, sladostrasno konzumirao sve što je doteklo, a kad je preteklo i on se otkotrljao u naručje Prodanovića, odnosno Jadranke Sloković.

Ivica Todorić se najdulje penjao i najviše uspeo čak do feudalnih Kulmerovih dvora s kojih puca pogled na kmetstvo, ali i njemu je započelo desetogodišnje razdoblje kada će jutra počinjati s Čedom Prodanovićem.

Zašto u Hrvatskoj ljudi ne čitaju malo više, primjerice Ivana Gundulića i njegovog Osmana, gdje kaže: ‘Kolo od sreće uokoli vrteći se ne pristaje: tko bi gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje’. Jer kandidata za ovaj klub Čedinih mušterija ima još, samo oni toga, na njihovu žalost, za sada nisu svjesni.

Navodno su rimski cezari nakon vojnih pohoda kada su Rimom prolazili ispod slavoluka pobjede, praćeni ovacijama svjetine u dnu kola imali šaptača koji im je govorio ‘ne zaboravi ti si samo običan čovjek’.

Možda to nije istina, ali je istina da ovi naši hrvatski cezari imaju gomilu šaptača koji ih uvjeravaju da su postali nadljudi, mesije, božanstva, superstari. A kad hrvatski cezari padnu onda hrvatski šaptači postaju USKOK-ovi pokajnici.

Možda je ovo faza prvobitne akumulacije kapitala, možda ono divlje doba pretpovijesti kada se stvaraju plemići. Čini se da to baš ne uspijeva jer do sada se još ni jedan nije stvorio.

Možda zato što tituli plemić prethodi titula vitez, a ona se stječe plemenitim djelima požrtvovnosti i junaštva. Hrvatski nadri plemići preskaču tu fazu. Draža im je metoda glembajevštine koja žrtvenike prepušta junacima.

Marko Jurič: Izgleda da je Agrokorov neboder bio azil za one koji su trebali završiti u Remetincu

facebook komentari

Nastavi čitati