RASPUDIĆ: Plenković u BiH i “građansko junačenje”

15

Prvi posjet novog hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini i izjave koje je tom prilikom dao nikoga nisu posebno iznenadili, ni u pozitivnom ni u negativnom smislu, izuzevši šoviniste iz SDP BiH.

Ti kriptonacionalisti pod građanskom krinkom zaslužuju naziv šovinista, jer izvjesne narode očito smatraju maloumnima, nižima, pa bi sebi zadržali pravo da npr. malobrojnijim Hrvatima biraju predstavnike, misleći da bolje od tog naroda znaju što je za njega dobro, kao što su im svojevremeno birali Željka Komšića, pa Plenkoviću danas poučavaju kako: “BiH nije i ne može biti etnički podijeljena država, u kojoj bi na izborima postojale odvojene glasačke kutije za Hrvate, Srbe i Bošnjake, a što u praksi znači provođenje Plenkovićevih ideja o tome da Hrvati biraju hrvatske predstavnike. To znači da onda Srbi biraju srpske, a Bošnjaci bošnjačke predstavnike, čime bi se uništio multietnički karakter BiH, a država odvela u konačni raspad i izgubila i posljednji elemenat građanskog društva.” Tako stoji u urnebesnoj reakciji SDP-a.

Plenkovićeva jeziva ideja da Hrvati biraju hrvatske predstavnike kosi se s njihovom vizijom da Bošnjaci/Bosanci/građani biraju hrvatske predstavnike, što su dvaput demonstrirali prevarom sa Željkom Komšićem, čija dva mandata sigurno nisu dovela do stabilnije BiH s manje unutarnjih međunacionalnih konflikata. Po njima multietnički karakter BiH ne može opstati bez njihove sve providnije finte, konstrukcije poznate kao “bošnjački temelj, bosanska nadgradnja, građanska fasada”. Ta građanska fasada im naglo otpadne i SDP BiH se, kao i ostale halal-građanske opcije, vrlo brzo priključi bošnjačkom bloku u situacijama poput one u Stocu, gdje se lokalni izbori svode na popis stanovništva s dvije velike liste, a onda se vrlo jasno vidi čiji je SDP i da od njihove građanske priče nema ništa.

No, više od te davno i od svih pročitane pseudograđanske magle u funkciji bošnjačkog unitarističkog projekta, Hrvate u BiH bi trebalo da zabrinjavaju dvije floskule, iskovane u politički korektnom vašingtonsko-briselskom diskursu, koje se i dalje provlače kroz govore dužnosnika iz Hrvatske  kada govore o BiH.

Prva floskula je teza o federalizaciji koja se odnosi na cijelu BiH. Što to znači? Za Hrvate protjerane prije četvrt stoljeća s područja Republike Srpske ugodna je bajka o tome da se tu nešto može promijeniti. Ovakva teza priznaje da postoji “hrvatsko pitanje” u BiH, ali kao narušenu ravnotežu ne uzima Daytonski sporazum, nego vrijeme prije rata. Budući da je prošlo toliko vremena i da na srpskoj političkoj sceni u BiH ne postoji nijedan iole relevantan faktor koji bi ingerencije RS doveo u pitanje, priča o dokidanju ovlasti ili preslagivanju RS je ili dio nasilnog plana, što će današnja Rusija teško dozvoliti, ili, što je puno vjerojatnije, samo prazna priča da se održi status quo. Kažete lijepo – nema federaliziranja ako ono neće obuhvatiti i RS, a budući da svi znamo da neće i ne može, ostaje zaključak da nema federaliziranja, tj. da ostaje ovakvo stanje koje dugoročno vodi do najprije političkog, a onda i doslovnog nestanke Hrvata iz dvoentitetske, bošnjačko-srpske BiH.

Daytonski okvir je promijenjen nametnutim odlukama visokih predstavnika skuhanim u američkoj ambasadi, čime se Bošnjacima omogućilo da preglasavaju Hrvate u Federaciji, istoj onoj u koju su Hrvati ugradili Herceg Bosnu, teritorij kojeg su u ratu očuvali i na kojem su opstali da bi postali nesuvereni u miru. Ono što bi Hrvatima trebalo da bude u fokusu nije nikakav Dayton II, već povratak na stanje kakvo je bilo, prije nametnutih promjena, prije svega Izbornog zakona i načina raspodjele vlasti u Federaciji.

Drugi, za preostale Hrvate u BiH pogubni biser, koji na prvu jako lijepo zvuči, je onaj o jednakopravnosti Hrvata na teritoriju cijele BiH. U današnjem kontekstu ta spikica vodi tome da će uskoro Hrvati i tamo gdje su u Herceg Bosni ostali i opstali biti “jednakopravni” i “konstitutivni” taman onako kako su danas u Sarajevu, Banjaluci, Bugojnu ili Derventi. Priča o jednakopravnosti na cijelom teritoriju je u stvari umatanje u celofan pseudograđanske opcije i voda na unitaristički mlin. Gurati u ovakvom institucionalnom okviru opciju da je Hrvat “jednakopravan” u Goraždu kao i u Posušju, ne znači da će time i ona šačica u Goraždu postati svoji na svome, već prije da će onaj u Posušju doći na status kakav ima rijetka hrvatska ptica u Goraždu. Stoga hrvatski političar koji mantra o “jednakopravnosti na cijelom teritoriju BiH” u stvari govori protiv bilo kakve posebne hrvatske teritorijalne jedinice, što, s ovakvim Izbornim zakonom i načinom izbora Doma naroda, formiranja federalne vlade i izbora članova Predsjedništva, u konačnici djeluje isto kao da ih je pozvao da prihvate status nacionalne manjine.

“Svojim porukama Plenković je pokazao kako, nažalost, malo zna o BiH, a što je za njega još poraznije takva politika je u suprotnosti sa javno proklamovanim interesom Hrvatske da se situacija u BiH stabilizira i unaprijedi. Dalje etničke podjele samo će dodatno destabilizirati BiH, a time i region, što svakako uključuje i Republiku Hrvatsku”, prijeti SDP BiH. Pa da, zašto izazivati dalje etničke podjele, kad je sadašnja etnička podjela na srpski i bošnjački entitet puno bolja, taman po mjeri SDP-a? Ostaje im još samo mali problem onih pola milijuna Hrvata na terenu koji će se sve teže miriti s takvim stanjem, sa ili bez konkretne pomoći iz Hrvatske.

Piše: Nino Raspudić, Nezavisne novine

facebook komentari

 • Malleus_Haereticorum

  U najvažnijoj stvari si u pravu. Uztrajavanjem na jednakopravnosti Hrvata na cijelom teritoriju BiH zaista se prikriva ili zla namjera ili, u boljem slučaju, samo glupost onih koji to zastupaju, da se Hrvatima oduzmu SVA prava u BiH. Onaj tko zaista želi da Hrvati budu jednakopravni taj će se zalagati da Hrvati imaju SVOJ dio BiH, ma kako malen bio. To je jedini način da Hrvati postanu jednakopravni s ostalima. Navest ću jednu analogiju.

  Zamislite da želite kupiti stan u gradu. Prodavač Vam nudi SVA jamstva da ćete u toj i toj zgradi, gdje je stan, biti jednakopravni s ostalima stanarima, ali nigdje u toj zgradi, ni na kojim vratima, ne će pisati vaše ime. Biste li kupili stan od toga prodavača u toj zgradi i onda kada bi vam dotični prodavač pružao zaista sva vjerodostojna jamstva o „jednakopravnosti u cijeloj zgradi“, ali bez vašeg imena na bilo kojim vratima?

  • sjena

   Analogija nije loša,zapravo ona izlazi iz sadašnjeg izgleda BiH, znaći ako postoji RS, federacija BIH onda je ta federacija BiH sastavljena od HercegBosne i muslimanske dijela federacije .

   • pepy

    točno kao privremeno rješenje upravo tako. Međutim za trajnije rješenje je potriba nove međunarodne konferencije koja bi ovaj i ovakav nepravedan i nefunkcionalan Dayton stavila van snage. Sve tri strane bi tribale biti dovoljno politički zrele i ponuditi a i pristati na kompromis.

    • Alan B’Stard

     Izgleda da se uzalud nadamo! Kod Srba nikada nije bilo razuma, a nemaju ga niti ‘današnji Bošnjaci’.

     • srka

      by Srka®

     • pepy

      napokon je svima jasno da od nekakvog unutarnjeg dogovora nema ništa. Srbi su imali zaleđinu, vojnu i svu drugu vlast i silu nad nama. Više nemaju ali očito jedna skupina iz našega naroda i dalje ih drži takvima te se spremno stavljaju u službu njihovih interesa.
      Bošnjaci kao najbrojniji narod u BiH za uzor uzimaju upravo te Srbe iz prošlosti.Ne razumijevajući njihov zapravo gubitnički status.

     • EMINƎM

      srbi i bošnjaci su braća,

    • srka

     Ufff…sto si bistra!

     Republika Srpska je Bozija volja i volja srpskog naroda (vascelog)…tako…to se ne dira!

     by Srka®

     • pepy

      :))) i ti si civelek jel znaš značenje riči
      a ja im krećala voljenu republiku i popila ban, bolje ti nemoj :)))

 • Marko

  Raspudiću, ti si za treći hrvatski entitet, ali bez i jednog kvadratnog metra teritorija “republike srpske” iz koje je protjerano preko 200 tisuća Hrvata sa svojih vjekovnih ognjišta. Zato i jesi protiv Daytona 2 i zato i možeš slobodno pisati ovakve tekstove u srpskim banjalučkim Nezavisnim novinama.

  • pepy

   Ima Nino dobrih tekstova ali je više nego zamijetna njegova rekli bi dosljednja crta koja se protivi bilo kakvom “raspakiranju” entiteta rs, naravno to mu donosi ogroman ugled u srpskim očima. Ali nas ne bi tribalo zanimati kako dobiti simpatije srba promovirajući ideje koje su isključivo njima na korist, nego zajednički uporno i dosljedno raditi nama na korist. Ovako podijeljeni prelagana smo lovina i Srbima i Bošnjacima.

   • Agromentum

    Nino nekad djeluje kao da ne zna gdje sve Hrvati u BiH žive, a pogotovo ne gdje su sve živili.

    • pepy

     zna ne negira on to, nego u svakom ali baš svakom njegovom bilo pisanom bilo verbalnom obraćanju on posebno i prvo naglašava neupitnost rs. Evo vidiš i ove optužbe pripadnicima HVO su iz kužine rs-a kao i mnoge koje se spremaju za područje Mrkonjić grada, već sam o tomu pisala i napali me tzv naši kako sam “probošnjakinja”, ali ni Nino niti ekipa njegovih istomišljenika im to ne zamjera nego paljbu osuli samo na jedan dio onaj izvršni sarajstanski.I hajde ti to razumi, ne moš nikako, barem ja
     🙂

     • Agromentum

      Nejasna je politička pozadina svega, svakako se radi o jačanju pozicija i to, kako će drugačije bit’, na račun drugog ili trećeg.

   • Marko

    Potrebno nam je svehrvatsko jedinstvo u političkom djelovanju i ostvarenju ključnih nacionalnih ciljeva. A jedan od tih ključnih nacionalnih ciljeva je upravo preustroj BiH na potpuno novim i pravednim temeljima, koji će hrvatskom narodu u toj državi omogućiti potpunu ravnopravnost u svakom pogledu, nacionalnom, građanskom i teritorijalnom. Treći hrvatski entitet ne može biti samo zapadni Mostar i okolica kao što bi to neki minimalisti iz Hercegovine (Poskok !) htjeli, po principu “ne talasaj”, i načelu ne zamjeranja i savezništva sa srbočetnicima i “republikom srpskom”. Republika Hrvatska mora pokrenuti “novu međunarodnu konferenciju koja bi ovaj i ovakav nepravedan i nefukcionalan Dayton stavila van snage”, kako si ti to odlično napisala.
    P.S. Na prosrpskom portalu Poskok, ovi moji komentari bi bili izbrisani !