Pratite nas

Ratni zločinac Trifunović oslobođen, nitko nije kriv za agresiju na Sloveniju!

Objavljeno

na

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.) ogorčena je oslobađajućom presudom generala Trifunovića.

Vladimir_TrifunovicNaime, opet je sve isto, opet se povijest  ponavlja – nitko nije kriv za agresiju bivše Jugoslavije, odnosno JNA na Sloveniju, u lipnju 1991. Mediji javljaju da je Viši sud u Mariboru pravomoćno oslobodio bivšeg generala JNA, ratnog zločinca Vladu Trifunovića odgovornosti za zločin nad civilnim stanovništvom koje je učinila zločinačka JNA, u tom tzv. “desetodnevnom” ratu kad su stradali nevini ljudi, kad su Trifunović i njegove kolege srpski ratni zločinci na tu zemlju slali tenkove i avione – da ruše i ubijaju. Trifunović je tada bio zapovjednik JNA u Varaždinu, raspolagao je velikim brojem tenkova i drugog naoružanja, a bio je optužen po zapovjednoj odgovornosti. On je, kako to već ide, primao zapovjedi od viših oficira i generala, a to je tada prenosio onim nižim po odgovornosti i činovima. Tako je zapovjedio da u Sloveniji JNA zauzme granične prijelaze sa Austrijom, preko Ormoža, Ljutomera pa do Gornje Radgone. Još su nam u sjećanju tv-snimke iz 1991. kako zločinački avioni JNA raketiraju položaje nespremnih Slovenaca, kako mrtvi i ranjeni ljudi, nevini, dakako, leže po cestama, kako sve gori…

General Trifunović nakon rata imao je čudnu sudbinu. Sudili su ga Hrvati kao ratnog zločinca, ali u isto vrijeme i Srbi kao ratnog – izdajicu, jer “nije želio” pucati i ubijati po Varaždinu. Međutim, bez obzira na silno naoružanje koje je imao u varaždinskim kasarnama ipak to nije bilo tako. On jednostavno nije smio ni mogao to učiniti, jer je bio opkoljen od strane hrvatskih branitelja i svaki takav njegov pokušaj jednostavno bi značilo njegovo samoubojstvo, kao i njegovih vojnika.

Na sličan je način “pala” (nekoliko dana nakon varaždinske) i koprivnička kasarna, čiji su vojnici s naoružanjem također sudjelovali u agresiji na Sloveniju. (Ali, to začudo nitko više i ne spominje). Vidjevši da nemaju kuda, vojnici zločinačke JNA iz koprivničke  kasarne (30. rujna 1991.) mirno su se predali, te ostavili teško naoružanje (dobrim dijelom uništeno, dakako), a oni su kao i Varaždinci pod zaštitom hrvatske policije, otpremljeni do granice sa Srbijom. Neki pokazatelji govore da su se ti “mirotvorci” iz varaždinske i koprivničke kasarne JNA odmah, ali odmah nakon prelaska granice, uključili u srpske vojne postrojbe i krenule natrag, prema Vukovaru, ali i drugim hrvatskim krajevima, opet ubijajući, rušeći s crvenom zvijezdom petokrakom na glavi.

Dakle, general Trifunović nije za ništa kriv, čak su ga i Srbi poslije oslobodili odgovornosti, tako da ostaje pitanje: a tko onda jeste?

No, sad nas zanima je li će se onaj zlotvor koji je u zračnoj luci Pleso u Zagrebu, prigodom dočeka Junaka Domovinskog rata Darija Kordića, uzviknuo “Sotono! Ubojice!”, koji je inače iz Sarajeva a koji je nakon dočeka Kordića pobjegao kao mali miš, a gdje drugdje nego u Beograd,  vikati pred beogradskim Trifunovićevim stanom “Sotono!Ubojice!”, ili hoćemo li sada čuti Pupovca, Stanimirovića, Pusića, a poglavito onu Teršeličku, pa i hrvatski državni vrh da protestiraju protiv oslobađajuće presude još jednom srpskom ratnom zločincu, ili će sve ostati na svaljivanju krivnje nad pojedinim hrvatskim braniteljima i generalima?

Što na kraju krajeva na sve to kaže također ratni zločinac Sava Štrbac?

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

25. rujna 1991. – Embargo na uvoz oružja

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće sigurnosti UN-a 25. rujna 1991. jednoglasno je prihvatilo rezoluciju pod brojem 713 kojom se uvodi „potpuni embargo na sve isporuke oružja i vojne opreme Jugoslaviji“.

Rezoluciju je činilo osam točaka koje su trebale pomoći u rješavanju jugoslavenske krize, pri čemu je naglašena potreba za mirnim rješenjem i dijalogom, iako je, naravno, zabrana državama članicama UN-a da Jugoslaviji isporučuju bilo kakvo oružje i streljivo imala najveću važnost.

Državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država James Baker na sjednici Vijeća sigurnosti istaknuo je srpsku vladu i Jugoslavensku narodnu armiju kao glavne krivce za tragične posljedice rata na području Hrvatske, ali međunarodna je zajednica rezolucijom 713 upravo napadnutoj republici najviše naštetila, piše HRT

Naime, Hrvatskoj je prije rata oduzeto gotovo sve oružje Teritorijalne obrane, dočim je JNA, koja je već u tom razdoblju otvoreno stala na stranu srpskih pobunjenika, odnosno velikosrpske politike, bila jedna od najbolje naoružanih europskih vojski. UN –u je potvrda ispravnosti odluke bila činjenica da je Budimir Lončar, ministar vanjskih poslova Jugoslavije, podupro donošenje  rezolucije.

Već je 1. listopada JNA iskoristila odluku o embargu i uputila ultimatum Vladi Republike Hrvatske da će napasti sve vitalne objekte ili poduzeti akciju velikih razmjera ne prekine li se oružani sukob, nakon čega su počeli granatirati Dubrovnik i zatvarati obruč oko opkoljenog Vukovara i drugih napadnutih hrvatskih gradova.

Rezolucija broj 713 bila je prva UN -ova rezolucija  donesena za rješavanje krize u Jugoslaviji, no za napadnute Hrvate bila je pogubna. Embargo na uvoz oružja imao je dalekosežne posljedice jer je, s obzirom na goleme zalihe streljiva i nemjerljivu nadmoć u naoružanju, UN praktično olakšao srpskom agresoru osvajanje novih teritorija.

Napadnuta Hrvatska, a uskoro i Bosna i Hercegovina, platile su ovu nepravednu odluku tisućama izgubljenih života.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Slaven Letica: Stanković je Bandića tretirao kao mrskog neprijatelja

Objavljeno

na

Objavio

Politički analitičar Slaven Letica komentirao je gostovanje Milana Bandića kod Aleksandra Stankovića u emisiji “Nedjeljom u dva”.

STANKOVIĆ JE BANDIĆA TRETIRAO KAO MRSKOG NEPRIJATELJA

Aleksandar Aco Stanković postavio se prema Milanu Bandiću kao prema ljutom i mrskom neprijatelju, ali na vrlo jasno i jednostavno Bandićevo pitanje nije želio, po cijenu života i vjerodostojnosti, odgovoriti: ‘Je li vama draži Tito ili Republika Hrvatska?’

Da je odgovorio na to pitanje pokazao bi minimum profesionalizma kojeg se, nažalost, davno odrekao: dočekujući snishodljivo sve one čiji mu je svjetonazor blizak, a arogantno, neprijateljski, s pjenom na usnama sve one kojima je Republika Hrvatska draža od Josipa Broza Tita”, napisao je Slaven Letica na Facebooku.

facebook komentari

Nastavi čitati