Pratite nas

Razgovor

Razgovor sa Akademikom Josipom Pečarićem

Objavljeno

na

Hrvatski radio program u Melbourneu, 29 siječnja 2017.

Poštovano hrvatsko slušateljstvo, nadam se da ste lijepo proveli odmore i malo se odmorili od neprijateljske jugomunističke zločinačke propaganda na svakom nivou..

Znajući da su na čistini sada otvoreno provode u djelo Dijalektički materijalizam zločinačke Kumrovačke škole, napadajući sa lažima jer istine se boje, napadaju sve one domoljube, koji su bili spremni  ili su žrtvovali svoje živote za Dom i Domovinu..

U njihovim su rukama, mediji, pravosuđe, Znanstvene ustanove, diplomacija od prvog dana, nevladine udruge, kao i tajne institucije, i mnogi drugi otvoreni javni neprijatelji, koji kroz te institucije djeluju na svakom najvećem planiranom nivou provode u djelo i rade na rušenju naše slobodne drage domovine Hrvatske i uključujući našu BiH, a tu su i Hrvati Vojvodine i Crne Gore a mi Hrvati po cijelom svijetu ponovni smo neprijatelji jer smo sudjelovali i pridonjeli neprocjenjivi doprinos u rušenju zločinačkog Jugokomunističkog carstva mega zločinca Waltera Tita medju deset najvećih zločinaca 20 stoljeća, to nam otvoreno govore jer sam osobno svijedok toga..jer su me mnogi pitali što ti radiš ovdje u Hrvatskoj?

I sada totalno je na najvećem zločinačkom radu provede Dijalektički zločinački Materijazam, zločinca Lenjina, kojeg je u djelo proveo i provodi danas zločinačka nostalgija duševnih bolesnika, a to je  ne  ubijanjem, i likvidacijom kao što su radili prije, a sada sa lažima kako u Hrvatskoj, BiH, tako diljem svijeta, gdje mi pribitavamo, od Njemačke, Canade, pa tako njihove ćelije sa lažnim optužbama djeluju i u Melbournu, diljem Australije, jer nas nisu uspjeli fizički likvidirati..

A sada eto slučajno se dogodi prometna nesreća, bila osoba na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme…zločinci slobodno hodaju po Hrvatskoj zemlji, koju su zalijevali sa nevimom Hrvatskom krvlju….a mi smo dalje neprijatelji…svoje države pa to da vam mozak stane..

Nesmijemo više reći da smo Hrvati u Hrvatskoj…ali mi im poručujemo, poslušajte ili pogledajte izvedbu Opere Nikola Šubić Zrinski – za dom i domovinu…

Tko nas je sve pratio, diljem svijeta..dobro je objasnio Toni Kikaš iz Kanade ugledni Hrvatski domoljub…imenovao je neke Udbaše, koji su bili zaposleni kod njega…u svojoj knizi..otkriće još veliki skandal poznatih Udbaša…koja će biti ubrzo objavljena..

Gosp. Kikaš daje nagradu od jedan million dolara ko dokaže da je ON radio za Udbu..

A ja takodjer radim na svom životopisu gdje će takodjer biti velikih iznenadjenja..samo mogu reći da osoba koja je bila zadužena da me likividira osemdesetih, znam koje, znam, znam gdje sada pribitava, kod kojih je ovdje bio, znam da je dolazio u Hrvatski dom i s kim je sjedio za stolom..

Taj isti proganjao je moju pokojnu braću, mojeg NAJSTARIJEG brata, koji i danas plače, jer su mu nedavno ponovo zaprijetili da će me likvidirati sad kad sam bio doma…..a taj isti Udbaš je ubio mog oca koncem svibnja 1986 godine u Livanjskoj bolnici, a moj pokojni otac preživio je Križni put..o TOME Udbašu u svoj knjizi objavio je poznati istraživač gosp. Bože Vukušić..

Više nadam se koncem ove godine u mojoj dokumentiranoj auto biografiji, gdje još čekam na dokumente..Pojedini će morati se skrivati i ovdje iz Hrvatske zajednice.. a mnogi su otišli..

Bio sam i ostao Za dom spremni..kao cijelokupni Hrvatski domoljubni narod..proklet bio izdajica svojeg naroda…

Pri brzoglasu nas strpljivo čeka naš dragi veliki Hrvatski domoljub Akademik svijetskog glasa iz ponosne Hrvatske Boke Kotorske,

A to je naš Prof. Josip Pečarić..

Dobro vam jutro Akademiče Prof. Pečarić i dobro došli na naš i vaš Hrvatski radio program..

Pozdrav Vama svima u studiju Vas i Vašem cijenjom slušateljstvu.

NIŠTA SE JOŠ PROMJENILO NIJE.

Novo još jedno djelo u suradnji sa Dr.Josipom Sjepandićem..koje će biti predstavljeno slijedećeg petka 3 veljače 2017 u 18 sati u dvorani Udruge specijalne policije Domovinskog rata,  Trg žrtava fašizma br.1 u Zagrebu,

Prof Pečariću što nam možete reći o ovom djelu? i tko će sve biti na promociji ovog prekrasnog djela…?

Najveći dio naše knjige sastavljeno je od otvorenih pisama koje smo u prethodnoj godini dr. Stjepandić i ja slali na razne adrese. Vi ste u svom uvodu – zapravo – opisali razloge za ta naša pisma. Dr. Stjepandić je hrvatski znanstvenik koji živi i radi u Njemačkoj pa je  svoja pisma znao uputiti europskim političarima, i glavnim medijima u Njemačkoj, bilo novinama bili televizijama kad god su iznosili neistine o našoj domovini. Pisao je i on kao i ja na razne adrese u Hrvatskoj i političarima i medijima. Najveći dio tih pisama odnosi se na obranu pozdrava ZDS i onih koji su najviše napadani zbog njega: HOS-ovci i drugi branitelji , Thompson i Josip Šimunić. To govori i posveta knjige:

U povodu 25. Obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske ovu knjigu posvećujemo hrvatskim vitezovima, a napose pripadnicima HOS-a, koji su ginuli za Hrvatsku uz pozdrav ZA DOM STREMNI.

Knjigu će predstaviti:
Nenad Piskač, književnik i kolumnist; Marko Ljubić, kolumnist i podpresjednik HNiP-a i nas dvojica autoria

Počasni gost: biskup dr. sc. Vlado Košić

Sav prihod od prodanih knjiga ide za ZAKLADU “FRA BONIFACIJE IVAN PAVLETIĆ”. Zakladu je utemeljio 2010. godine biskup Košić u svrhu stipendiranja uspješnih studenata u potrebi s područja Sisačke biskupije.

Kome smeta stari Hrvatki pozdrav još iz 16 stoleja a i ranije

ZA DOM SPREMNI, KOJI SU NAŠI DRAGOVOLJCI POSTROJBI HOS-a, DARIVALI SVOJE ŽIVOTE NA OLTAR DOMOVINE?

Zapravo ste Vi i odgovorili na Vaše pitanje. Pozdrav smeta svima onima koji su protiv neovisne hrvatske države i protiv slobode hrvatskog naroda. Kada smo prije skoro dvije godine dr. Stjepandić i ja, zajedno s biskupima Košićem i Pozaićem i akademikom Popovićem pokrenuli Peticiju ZDS, a povodom napada na Thompsona i “Bojnu Čavoglave” krenuli su slični napadi na nas kao danas na ploču u Jasenovcu. Prije izbora, uvjereni u njihovu pobjedu, oni više nisu ni prikrivali da im je cilj napad na Domovinski rat. Sada su se vratili na staru velikosrpsku politiku i pozivaju se na ustaštvo, kao da mi ne znamo da su tijekom cijelog Domovinskog rata oni hrvatske branitelje nazivali ustašama, a našu državu: Tuđmanova ustaška država. Danas je vlast u koliko toliko hrvatskim rukama pa im i predsjednica države i predsjednik Vlade jasno kažu da je ploča u Jasenovcu podignuta u čast poginulih HOS-ovaca. A zapravo to bi izravno trebalo značiti da svi oni koji napadaju njih ne poštuju hrvatske žrtve za slobodu i to u ratu protiv fašističkog, bolje reći nacističkog agresora.

Na neki način ovakav stav hrvatskih vlasti doživljavamo kao našu pobjedu. Ovo je treća knjiga u obranu naše Peticije i pozdrava ZDS, a praktično u tisku su još tri. Naime poslije Peticije ZDS krenuli su napadi i na moj znanstveni rad, obitelj i suradnike, pa će u tim knjigama biti riječi i o tim napadima.

Gdje se mogu nabaviti ove prekrasne knjige?

Knjiga “Ništa se promijenilo nije” pripada Zakladi pa još ne znam odgovor. U svakom slučaju u izravnom kontaktu sa Sisačkom biskupijom vjerujem da će se moći nabaviti.

Neprijateljska propaganda djeluje svim raspoloživim sredstvima ne birajući laži sa optužbama preko tiska, knjiga i šire…Tkome je to u interesu i tko stoji iza ovoga neprijateljskog djelovanja prema Domovini Hrvatskoj, prema svim Domoljubnim Hrvatima, ma bilo gdje mi prebitavali..prema vašem mišljenju Prof Pečarić?

Kada govorim o tome obično ispričam priču iz 1987. godine, dakle prije punih 30 godina, kada sam upozoravao kako Srbi djele Hrvate na Ustaše i Srpske sluge. Uz moj komentar: A JA VAM NE VOLIM BITI SLUGA. Kada sam nedavno s tom pričom završio gostovanje u Bujici, sutradan me je jedan čovjek na ulici zapitao što sam time htio reći. Odgovorio sam mu:

To znači da kada Vam netko kaže da ste Ustaša, nemojte misliti da Vas je taj htio uvrijediti. Naprotiv: On Vam je samo rekao da niste srpski sluga.

Druga priča je vezana za Melbourne iz 1992. g i moj prvi susret s braćom Bošnjak i g. Verkićem sa suprugama. Još tada sam ih upozorio da kada vam dolazimo mi iz Hrvatske moraju računati gdje smo mi odrasli i da zato imamo malog crvenog u glavi.

Oni će meni: Pa profesore i Vi nam dolazite iz Hrvatske, pa onda ga i Vi imate.

Naravno, inače ne bih ni znao za njega. Ja vam ponekad shvatim da govorim prema tom malom crvenom i znate li što uradim? ODEM PRED OGLEDALO I PLJUNEM GADA!

Dok smo stvarali stoljetnu  povijesnu čeznju slobodna i draga domovina Hrvatska..Zločinačka jugokomunistička kriminalna banda 90-tih gospodarski je uništavala Hrvatsku … privatizacijom i drugim kriminalističkim oblicima, još do danas nitko ne odgovara za taj kriminal..zašto?

Kada sam desetak godina kasnije zadnji put bio kod vas u Melbourneu, a poslije pobjede jugo-komunista na izborima g. Verkić mi je rekao: Profesore, pobijedio je onaj mali crveni u hrvatskim glavama.

Da, danas, kada smo u ratu od njihovih gazda – po priznanju samog Slobodana Miloševića – od njihovih vojnika napravili zečeve, a oni im i dalje služe možete znati zašto sam svojevremeno rekao i: JEDNOM SLUGA – UVIJEK SLUGA. JEDNOM IZDAJICA – UVIJEK IZDAJICA!

Diplomacija, kako prenosi  Braniteljski portal, kako naš veliki domoljub ponosni Vitez General Glasnović, opisuje dokumenitarano tko je sve na velikim pozicijama u diplomatskim predstavništvima diljem svijeta, od samog početka stvaranja naše domovine, i još su i danas..to zaista znači –ništa se još promjenilo nije—dokle i kamo dalje Prof. Pečarić..?

Ne samo u diplomaciji. Svugdje su oni uspjeli postaviti svoje ljude. A hrvatska vlast nije čvrsto u hrvatskim rukama. Nadamo se i da će biti i da su državotvorni Hrvati konačno naučili da vlast nije u hrvatskim rukama, ako se ne pobrinu da ona bude u svim polugama te vlasti, uključujući i medije. Dok to ne bude tako nećemo moći puno postići. Ne će biti ništa od lustracije i drugih važnih pitanja krucijalnoh za opstanak države.

I na koncu našeg razgovora vaša poruka našem cijenjenom slušateljstvu?

Vama i nama preostaje daljna borba da doista sva vlast bude u hrvatskim rukama i da konačno postanemo SUVERENA država. Znamo da je u više nastupa u zadnje vrijeme i Predsjednica govorila da je njena politika suverenistička politika, dakle politika koju je vodio veliki hrvatski predsjednik akademik Franjo Tuđman. Na nama je da joj svi pomognemo da se to doista i ostvari.

Postovani Prof Pečarić zahvaljujem se na vašem cijenjenom vremenu koje ste darovali našem slušateljstvu sa istinom—istina je teška i bolna, ali Istina oslobadja—ti je jedina Božja Pravda..

Želim vam svako dobro i još jednom velika hvala na vešem cijenjenom plemenitom domoljubnom Hrvatskom radu..Želimo vam svako dobro..

Hvala i Vama na pozivu i još jednom pozdrav i Vama i Vašim slušateljima.

Poštovano čitateljstvo, ovo je bio transkript razgovora sa uglednim, svjetskog glasa akademikom, ponosnim Hrvatom domoljubom, Prof. Josipom Pečarićem.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Hasanbegović: Hrvatska država je sama po sebi negacija Jugoslavije, moramo je rasteretiti zloduha prošlosti

Objavljeno

na

Objavio

Hasanbegović: Hrvatska država je sama po sebi negacija Jugoslavije, moramo je rasteretiti zloduha prošlosti

Zlatko Hasanbegović, povjesničar i politički tajnik stranke Neovisni za Hrvatsku, gostovao je prije nekoliko dana u emisiji Gradska posla na Hrvatskom radiju.

Neka od postavljenih pitanja bila su i zašto je podršku Milanu Bandiću uvjetovao preimenovanjem Trga maršala Tita, što zamjera gradonačelnikovom vraćanju biste Ivi Loli Ribaru i na čemu još namjerava inzistirati u Gradskoj skupštini, prenosi narod.hr

Prošlo je skoro 100 dana od osnivanja Gradske skupštine kako ste zadovoljni, upitao je voditelj Ivan Hlupić.

“Zadovoljan sam i u političkom smislu jer smo se kao mlada stranka Neovisni za Hrvatsku uspjeli afirmirati upravo na prostoru lokalne politike u Gradu Zagrebu. Imamo pet zastupnika u skupštini Grada Zagreba i u ovom trenutku činimo skupštinsku većinu zajedno s Hrvatskom demokratskom zajednicom i strankom gospodina Milana Bandića. Imamo potpredsjednika Skupštine i sukladno našem udjelu u skupštinskoj većini imamo i mjesta u svim skupštinskim odborima.”, rekao je Zlatko Hasanbegović.

Na pitanje je li promjena naziva Trga maršala Tita bila najvažnija točka njegova programa, Hasanbegović je odgovorio:

“Ona je važna točka našega političkoga programa kojeg smo jasno artikulirali prekidom s jugoslavenskom komunističkom prošlošću i nasljeđem. To nije najvažnije suvremeno, nacionalno pitanje, ali to je bio naš jasno istaknuti zahtjev uoči početka pregovora. Neki su to nazivali ultimatum, to nije bio ultimatum, to je bio politički zahtjev kojega je gospodin Milan Bandić mogao prihvatiti ili ne.”

Ono što vam se u ovoj Gradskoj skupštini unazad tri mjeseca nekoliko puta prigovaralo iz oporbenih redova jest da se uopće ne bavite lokalnim temama, rekao je voditelj.

“To je neutemeljen prigovor. Stekao se potpuno površan dojam kod onih koji ne prate rad skupštine a posebice skupštinskih Odbora koje prethode zasjedanju Gradske skupštine kada smo sukladno i našem programskom sporazumu u suradnji ali i našem javno objavljenom programu za Grad Zagreb djelovali.

Upravo zahvaljujući našoj inicijativi, nekoliko važnih pitanja je skinuto s dnevnog reda, poput problematičnog aneksa ugovora o nogometnom kampu na Sveticama ili onog o spalionici koje je nekome možda promaklo, jednom zauvijek skinuto s dnevnog reda. Riječ je o tome da je i našom intervencijom uklanjanje otpada putem te spalionice, zauvijek uklonjeno.

U eter je puštena snimka gradonačelnika Zagreba Milana Bandića gdje se obraća Hasanbegoviću: “Ivo Lola Ribar je kao sekretar skoja od 41.- 45. zaslužan što je Hrvatska došla na stranu pobjedničke, antifašističke koalicije. To bi gospodin Hasanbegović trebao znati kao i svi ostali. Ja sam ponosan na to i kao gradonačelnik Grada Zagreba. Ja sam antifašist, univerzalni, a ne samo Hrvatski jer je to pitanje slobode.”, rekao je Bandić obrativši se Hasanbegoviću s napomenom kako će citirati Bibliju: “Mržnja ubija i razara, oprost je smiraj duše, a zaborav je gubljenje identiteta (…) Kad god nejde zapošljavanje, nejdu prioriteti mi se vraćamo u povijest. Imate Tita koji je kontroverzna povijesna ličnost, heroja i zločinca. To je istina. Ljevičari neće nikad te zločine priznati, a Ustaše neće nikad priznati ovaj antifašistički karakter.”, rekao je Bandić prije mjesec dana.

“Ovo su više puta ponovljene dosjetke gospodina Bandića, posebice je komično kada nastupa kao tumač povijesti kompliciranih povijesnih procesa a da o tome ne zna ništa ili se sjeća s nekog od kurseva sa ONO i DSZ koje je pohađao.

Mogu se složiti s njime da kada čovjek nema rješenja za sadašnjost vraća se u prošlost što upravo čini g. Bandić vraćanjem biste Ive Lole Ribara i najavom vraćanja bista takozvanih sedam sekretara SKOJ-a koji ne da nemaju nikakve veze s ratnim antifašizmom već su kao takvi zapravo simboli najgore boljševičke tradicije koja je potpuno nespojiva sa svim vrijednostima na kojima počiva ne samo moderna Hrvatska, već i Europa i svijet.”, objasnio je Hasanbegović.

Zastupnik stranke Naprijed Hrvatska je također održao jednu presicu uoči postavljanja biste Ive Lole Ribara i optužio vas da blokirate određene prijedloge koje je uputio u skupštinsku proceduru, a tiče se imenovanja ili preimenovanja ulice te je rekao da Hasanbegović ugrožava antifašizam. Ugrožavate li vi antifašizam g. Hasanbegoviću?, upitao je voditelj.

“Naravno da ne ugrožavam, ja ugrožavam jugoslavensku komunističku baštinu, a to ću nastaviti činiti i dalje. Gospodin Renato Petek uopće ne poznaje proceduru. Skupštinskom odboru kojem predsjedam dnevno dolazi na desetine različitih prijedloga i jasno je da se ne mogu sva pitanja naći na dnevnom redu ali učinit ću iznimku i inicijativa g. Peteka će se naći na dnevnom redu.

Dokle god Neovisni za Hrvatsku čine skupštinsku većinu, simboli propale Jugoslavenske prošlosti se neće vraćati u Grad Zagreb. Ako smo vrhovni simbol te propale baštine – Trg maršala Tita promijenili, apsurdno je očekivati da ćemo sada afirmirati drugorazredne ili trećerazredne izdanke te propale baštine.”, odgovorio je Hasanbegović.

Gradonačelnik to radi, rekao je voditelj.

“Radi u konkretnom slučaju. To je čin uzurpacije vlasti. Pokrenut ćemo odgovarajuću proceduru. Javnost treba biti upoznata o tome kako je došlo do premještanja toga spomen obilježja u Hrvatski povijesni muzej odgovarajućom procedurom 1996. godine. To nije bio čin nasilja, već komunalne odluke tadašnjega nadležnog gradskog ureda uz suglasnost gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Ta bista je deponirana u Hrvatski povijesni muzej i tamo joj je mjesto.”, rekao je Hasanbegović.

“Neki prigovaraju zašto se uopće time bavim. Pa zato što postoji Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova. To je statutarna zadaća toga skupštinskoga Odbora. To nisu beznačajna pitanja. Pitanja imena ulica i trgova u svim gradovima na svijetu su važna, identitetska i vrijednosna pitanja.”, objasnio je Zlatko Hasanbegović.

Ulica Janko Bobetko

Hasanbegović je spomenuo kako je na prošloj sjednici skupštinskoga Odbora donesena odluka da će ulica u novom naselju Podbrežje nositi ime Janko Bobetko što je, kako je rekao, opet izazvalo potpuno neutemeljene prigovore.

“Raspravljati o tome treba li imati jedan od ratnih generala Hrvatske vojske i ratnih načelnika glavnog stožera HV-a ulicu ili ne u Zagrebu je potpuno apsurdno. Takva pitanja se ne mogu postavljati niti jednoj normalnoj sređenoj zemlji koja drži do svojeg dostojanstva i nacionalnog ponosa.”, jasan je bio Hasanbegović.

Na zadnjoj sjednici neočekivano ste govorili o rodu, rekao je voditelj i pustio snimku tog govora: “Dok ovdje sjede zastupnici Neovisni za Hrvatsku, sve dok čine skupštinsku većinu, ideološka kolonizacija takozvane rodne ideologije neće proći u bilo kojem obliku. Dakle, poštovana gospođo Borić, ili osobo Borić, kako god vam drago, drugarice i drugovi, no pasaran.”, rekao je Hasanbegović na sjednici.

“Toj temi uopće nije mjesto u gradskoj skupštini, ali je mi nismo nametnuli. Mi smo jasno ukazali da je potpuno neprihvatljivo da se elementi te kvazi ideologije provlače kroz strateške dokumente Grada Zagreba gdje im nije mjesto. Gradonačelnik je to prihvatio, podnio je amandman, ti sadržaji su uklonjeni.”, rekao je Hasanbegović.

Gospođa Borić je rekla da je to civilizacijsko dostignuće. Zbog čega vi smatrate da nije?

“To nije civilizacijsko dostignuće, to je jedna vrsta ideološke intervencije, zapravo manipulacije pojmom roda, o tome se u Europi i svijetu vode različite rasprave, sukobi. Iz tog razloga nije jasno hoće li se famozna Istanbulska deklaracija uopće naći na dnevnom redu, tj., njezina ratifikacija u Hrvatskom saboru.”, rekao je Hasanbegović.

Slušatelji koji su se javili u emisiju o povijesnim pitanjima izjasnili su se kao nebitnima, ‘bitno je da nama bude bolje’ rekao je jedan slušatelj.

“Ja se potpuno slažem sa sugrađanima. Ja ne razumijem zašto se uopće stvorila kontroverza oko promjene Trga maršala Tita ako je to nevažno.” kazao je Hasanbegović.

Zašto ste se time bavili, upitao je voditelj.

“Zato što su to važna pitanja. Narodi, društva nisu slučajno zajednice potrošača i poreznih obveznika već počivaju na temeljnim vrijednostima i na određenom nacionalnom, društvenom suglasju. Zapravo i ovo društvo počiva na određenim vrijednostima. One se trebaju zrcaliti između ostalog i u imenima ulica i trgova.

To vam je isto kao da je netko rekao 90-ih godina ma koga briga je li Jugoslavija ili Hrvatska, važno je da dobro živim. Ljudi imaju svoja uvjerenja i ova država počiva na određenim vrednotama. To nisu najvažnija pitanja, to su važna pitanja.”, rekao je Hasanbegović.

Kakvi smo onda bili 27 godina kada smo morali čekati 2017. godinu?

“Nažalost to govori o utjecaju tih jugoslavenskih komunističkih struktura. Utjecaju koji nažalost iz više ili manje poznatih razloga nije demontiran iz našega vremena. Zadaća našega naraštaja je to učiniti i konačno rasteretiti Hrvatsku državu i Grad Zagreb zloduha prošlosti.”, odgovorio je Hasanbegović.

O ‘Lex šerifu’ Hasanbegović je rekao: “Nažalost to je nešto što je najavljeno i što će imati katastrofalne posljedice i pretvoriti već sada gradonačelničke figure koje imaju jednu nesrazmjernu moć u odnosu na Gradsku skupštinu u lokalne faraone. Mi se tome protivimo. Bit ćemo protiv toga, ali o tome će odlučiti saborska većina.”

Jedan slušatelj upitao je Hasanbegovića ima li on ili njegova obitelj kakve traume iz Jugoslavije kada se toliko posvetio stvarima poput uklanjanja jugoslavenskih simbola.

“Ne, nemam nikakve posebne traume. Naravno, moja obitelj, kao gotovo svaka hrvatska obitelj nosi određene traume ovoga ili onoga razdoblja. Ovdje se radi o jasnom vrijednosnom stavu. Sve vrijednosti, jugoslavenske komunističke baštine su u suprotnosti s temeljima na kojima počiva moderna Hrvatska država.

Demokratski poredak koji nam je omogućio da ovako razgovaramo je u savršenoj suprotnosti s komunističkom diktaturom koja je ovdje vladala do 1990. godine. Hrvatska država je sama po sebi negacija svake Jugoslavije i to je moj jasan stav. O pitanju tko je od kud, ja sam rođeni Zagrepčanin.

Gospođa (koja se javila u eter) inzistira na tome da je rođena Zagrepčanka a s druge strane smatra da Trg Republike Hrvatske, današnji Trg bana Jelačića treba nositi ime Republike Hrvatske, to je potpuno apsurdno. Zna se o kojoj je republici bilo riječ, o Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, a ne Hrvatskoj državi.

Javio se i slušatelj koji je upitao što bi bilo kada bi za nekoliko godina postalo upitno ime zračne luke Franjo Tuđman.

Hasanbegović je odgovorio: “Franjo Tuđman je utemeljitelj moderne države Hrvatske. Zračne luke diljem svijeta se nazivaju po državnicima utemeljiteljima i ne vidim u čemu je ovdje problem. Onog trenutka kada bi bilo promijenjeno ime toj zračnoj luci, to bi značilo da više ne postoji Hrvatska država. Ljudi imaju različite uspomene i prepustimo to uspomenama, a maknimo iz javnog prostora.”

Voditelj je upitao Hasanbegovića je li kuna nacionalna vrijednost i što kaže na najavu uvođenja eura?

“Pa naravno, to je službena valuta. To su monetarno politička pitanja, nisam siguran da će to biti tako brzo. Hrvatska je članica EU pa će dijeliti sudbinu toga projekta.”, rekao je Hasanbegović, prenosi narod.hr

Hasanbegović: Podizanje biste je uzurpatorski i nasilnički potez Bandića (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati

Razgovor

Bernardić lupeta gluposti – S njim bi hrvatsko gospodarstvo bilo na koljenima!

Objavljeno

na

Objavio

Davor Božinović: Bernardić lupeta gluposti – S njim bi hrvatsko gospodarstvo bilo na koljenima!

O pretresima u slučaju Agrokor u Dnevniku Nove TV govorio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji se u Dubrovniku nalazi na Interpolovoj konferenciji.

Znate li gdje su Todorići?

Ne znam gdje su Todorići i to nije posao ministra unutarnjih poslova. Dakle, ono što smo danas mogli čuti od odvjetnika, to je da će svi biti dostupni pravosudnim tijelima.

Jeste li s njima u kontaktu, jer postoje informacije da je Todorić već javio da on u ovim trenucima neće biti u Hrvatskoj?

Kako mislite? Nije mi jasno uopće vaše pitanje. Kako bismo mi mogli biti u kontaktu s gospodinom Todorićem ili bilo kim od…

Imate li te informacije koje govore da je on već javio da neće biti u Hrvatskoj? Znate li bar to?

Kome javio? Pa to nije, policija sigurno nema o tome nikakvih saznanja zbog toga što cijeli posao, sve djelatnosti vezane za ovu istragu koordinira Državno odvjetništvo. Policija, samostalni sektor za financijske poslove u ministarstvu financija. Dakle, to je jedna koordinirana akcija koja je počela jutros u šest sati, s pretragama. Dakle, nema nikakvih saznanja te vrste.

Niste se raspitali ništa o toj akcije ni o slučaju?

Dobio sam informaciju o toj akciji jutros u šest sati, nazvao me Glavni ravnatelj koji mi je kazao da je počela akcija na temelju naloga suca istrage Županijskog suda u Zagrebu.

Što očekujete, hoće li gospodin Todorić sam doći u Hrvatsku ili će biti potreban europski uhidbeni nalog?

Pa evo, ponavljam, kao što je bilo rečeno danas, čuli smo da će se odazvati institucijama, dakle pravosudnim tijelima, tako da o tome ne bih spekulirao. Vidjet ćemo što će donijeti dani.

Što ako gospodin Todorić zatraži negdje politički azil s obzirom da su njegovi odvjetnici danas vrlo jasno rekli da se radi o političkom progonu?

Kakvom političkom progonu? To je teza koju apsolutno odbacujem zbog toga što, recite mi kad se govori, koliko sam vidio, iz priopćenja Državnog odvjetništva o pronevjerama u financijskom poslovanju, o greškama u vođenju trgovačkih poslovnih knjiga, krivotvorenju isprava – što je tu politika?

Oporba vas optužuje da ste se nagodili s Todorićem, neki čak kažu da je i sve dogovoreno da on izbjegne ovo što se danas dogodilo, da pobjegne iz Hrvatske?

To su potpune gluposti od čelnika naše oporbe koji su u stanju upropastiti svoju stranku. Hvala Bogu da nisu na vlasti. Pitanje je što bi tek bilo od hrvatske ekonomije da gospoda kao što su Bernardić ili neki drugi čelnik oporbenih stranaka u ovim vrlo ozbiljnim trenucima vode državu.

Je li otvaranje istrage i uhićenja koja su se danas dogodila? Jesu li ona razlog da saborsko istažno povjerenstvo prestane s radom?

Imate zakon o istražnim povjerenstvima, i to je sad stvar tumačenja saborskih odbora za zakonodavstvo, ne znam koga još. Međutim, ono što je bitno, HDZ u Vladi Andreja Plenkovića apsolutno odgovara da se sve istraži vezano za Agrokor. Kako je cijela ta priča nastala…

Pa i politička odgovornost?

Pa i politička odgovornost. Čega se mi imamo bojati kad je u pitanju Agrokor?Ovo je Vlada koja je spasila hrvatsko gospodarstvo u trenutku kad je prijetilo da skoro 30.000 ljudi koji su zaposleni u Agrokoru ostanu bez posla. Da ne kažem brojne dobavljače, OPG-ove.

Jasno, to smo već čuli…

Ali, čujte, to je poanta. To je poanta, jer da hrvatska Vlada nije koherentno sustavno pristupila ovom problemu, mi bismo danas bili na koljenima i žalosno je da to hrvatska oporba ne razumije.

U redu, ali opet imamo problem koji je već bio. To je uzdrmanost Vlade. Ministar Marić – vjerujete li Vi njemu i dalje da zaista nije znao da se ovako nešto događa u Agrokoru gdje je i sam radio. Vjerujete li mu?

Ja mu vjerujem. A prvo, ovo nije nikakav politički potres. Vlada je stabilna…

Bio je zbog Agrokora već.

Čujte, država je stabilna, gospodarstvo je 11 tromjesečja u rastu. Dakle, svi su naši ekonomski pokazatelji dobri. Politička je situacija stabilna. Sigurnosna situacija, evo svjedočimo i konferenciji Interpola, stabilna je. Dakle, mi uvijek težimo većem i višem. Međutim, nekakve teze da se nešto izvanredno događa ne stoje. Hrvatska Vlada spasila je hrvatsko gospodarstvo i to je nešto što polako svakome dobronamjernom postaje jasno, a vremenom će postati i našim oporbenim protivnicima.

facebook komentari

Nastavi čitati