Reakcije na kaznu Širokom: Tu na Brigu moj je dom, Široki u srcu mom…

2

Široki je uzeo kup i izviždao himnu. Himna je, kao što vjerujem i znate, državni simbol. Zviždanje na himnu je izraz nepoštivanja države kao takve. S ključnim naglaskom na ovo “kao takve.” Nisu to izmislili Hercegovci na Pecari, pogledajte snimke navijača Atletic Bilbaoa ili Barcelone. Pogledajte zastave i pogledajte reakcije na španjolsku himnu. Bit će vam jasno, piše Ivan Crnjac/dnevnik.ba

Kaže na facebooku danas jedan korisnik, inače, Širokobriježanin, da su problem ‘aršindžije’.

‘Aršindžije’ na zadatku aktualne su danas. Jer je Široki dobio 25 tisuća maraka kazne i sedam utakmica kazne. Brojkama 7!

U prenesenom značenju, aršin se uzima kao mjera ili mjerilo za nešto. Sukladno tome, prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku, mjeriti istim ‘aršinom’ značilo bi pravedno ocjenjivati, ili jednako suditi. Odnosno, za istu stvar koristiti ista mjerila. Međutim, u Bosni i Hercegovini smo naviknuli kako se štošta mjeri različitim ‘aršinima’. Često se za korištenjem različitih aršina posegne nakon pritiska pojedinaca ili interesnih skupina, medija, stranaka, ambasada. Sjetite se arišina vezano za imenovanja Ivana Šušnjara kao konzula.

Za takve aktivnosti, Bratoljub Klaić u svome riječniku navodi kako “mjeriti koga na svoj aršin” znači “prosuđivati nekoga po vlastitom nahođenju”.

Nema sumnje, na stadionu Pecara u našem gradu Širokom, dogodili su se povici i scene kakvima nije mjesto u sportskim arenama, i isti trebaju, ili bi trebali biti kažnjeni. Adekvatno i nikako drukčije. Povici poput “gazi balije” nisu primjereni. Balija je pogrdan naziv za muslimana. Hrvati, kao narod, ne bi trebali pogrdnim nazivima nazivati bilo koju skupinu. Etničku, ili vjersku, svejedno. “Gazi balije” nije i ne može biti civilizacijski doseg Hrvata, nažalost, ispalo je tako. Iako, povijest je učiteljica života, stoga možemo, i kao kolektiv, i kao narod učiti iz ovog primjera.

Međutim, problem je, kao što je već rečeno, to što ‘aršindžije’ svoj posao veoma često rade različitim ‘aršinima’.

I nije to samo u sportu tako.

Vratimo se u povijest. I u rat. Nećemo ovaj zadnji, ali može drugi svjetski.

I tu su vidljive ‘aršindžije’. Zaboravi se osnivanje handžar divizije. Zaborave se Muslimani koji su zdušno podržavali Hitlera i NDH. Cijela odgovornost se gura na “H” komponentu. A Pavelić ih je volio i nerijetko proglašavo najčišćim dijelom hrvatskog naroda, što god to značilo.

Danas su unuci i/ili djeca osnivača handžar divizije prvi tu kad se brane tekovine antifašizma. Danas je Mile Budak problem, a Mustafa Busuladžić nije, i tako u nedogled.

Istini za volju, nema nijednog partizanskog filma gdje možete čuti kako izvjesni Avdija ili Meho vode partizane u bitku. A za 45 godina, Bogu hvala, nasnimali su se takvih filmova, najviše i najčešće u službi pranja mozga…

Danas bošnjački korpus uživa u dičenju antifašizmom i ogrće se antifašističkim plaštom. Sve tobož lijeve stranke to čine. Prozivaju “H” komponentu. Ili, što bi rekli stariji ljudi, manimo se drugog svjetskog rata

Evo, na primjer, ovaj zadnji rat, po aršindžijama, “H” i “S” komponenta krive su za sve. Nema bošnjačke (kolektivne) odgovornosti. Ništa Sefer Halilović. Ništa Naser Orić. Nema ničega, u Armiji su ruže cvijetale. Dakle, ‘aršindžije’ to tako gledaju.

I u sportu, i u svemu. Kad Pecara maše hrvatskim zastavama, to je neokolonijalizam, fašizam i mnoge druge ružne riječi.

Kad neki stadioni, gdje je publika dominantno bošnjačka, mašu turskim i ratnim armijinim zastavama – to je u redu i to je valjda dokaz patriotizma i primjer suživota.

Malo sutra.

Široki je uzeo kup i izviždao himnu. Himna je, kao što vjerujem i znate, državni simbol. Zviždanje na himnu je izraz nepoštivanja države kao takve. S ključnim naglaskom na ovo “kao takve.”

Nisu to izmislili Hercegovci na Pecari, pogledajte snimke navijača Atletic Bilbaoa ili Barcelone. Pogledajte zastave i pogledajte reakcije na španjolsku himnu. Bit će vam jasno.

A medije iz Hrvatske koji su ovo dočekali “na nož” ne treba posebno komentirati, kad se u Hercegovini propituje država, to se osuđuje, kad neki klubovi isto rade u HNL-u, te klubove se izgotivi i traže se “dublji politički razlozi”.

Mala lekcija iz informacijskih znanosti: Na početku utakmice, cijeli stadion pjeva “Ponosna moja je zemlja Hercegovina.” Hrvatski, odnosno mediji iz Hrvatske, u potpunosti su izignorirali ovu, pravu malu umjetničku koreografiju. Svi su u prvi plan uzeli “gaženje balija” i “za dom spremni” dio publike. Ovu, uistinu lijepu izvedbu, u potpunosti su zanemarili.

Imamo i mi naše u savezu i u državi koji nam ne pašu. I imamo im pravo zviždati.

A što se tiče ove kazne od 25 tisuća maraka, najozbiljnije treba predložiti da svih pet i nešto tisuća prisutnih na Pecari poklone NK. Širokom Brijegu po pet maraka. Ja ću i deset, pa nek’ netko zviždi na moj račun drugi put, samo, bez gaženja bilo koga, bez obzira radilo se o “balijama”, ili nekoj drugoj skupini.

Ivan Crnjac/dnevnik.ba

facebook komentari

 • TKO JE VJEKOSLAV MAKS LUBURIĆ, general DRINJANIN?
  http://otporas.com/tko-vjekoslav-maks-luburic-general…/

 • cleuna892

  Kada je jednoga moga susjeda,prije 50-ak godina u Zagrebu zatekao onaj bivši milicajac kako vrši malu nuždu na javnome mjestu,na licu mjesta mu je odredio kaznu od ondašnjih pet dinara.
  Ovaj mu je rekao ,”evo ti deset”.
  Milicajac mu je odgovorio,”ne druže, kazna za pišanje na javnom mjestu je pet dinara”,našto je ovaj uzvratio,”znam,samo ja sam i prn’o a ti nisi čuo ”
  I sada bi trebalo prikupiti duplo više novca i platiti tu kaznu jer se pjevalo i svega što aršindžije nisu čule,pa da nebi bili zakinuti a nas da nebi kojim slučajem proglasili i privilegiranima.Uostalom,neka se nađe i za drugi put jer,dok je ovakve države i aršindžija,bit će i pjesama,pogotovo “oda” himni i zastavi iste.