Pratite nas

Recesija u BiH od 2008. godine ugasila 59.000 radnih mjesta

Objavljeno

na

Nezaposlenost općenito, a posebice mladih, je kriza globalnih razmjera koja najviše pogađa najsiromašnije zemlje, te je i Bosna i Hercegovina suočena s tim problemom.

Potreba za radnom snagom u BiH se smanjuje jer se poslodavci nalaze u sve težoj poziciji, pa su prinuđeni gotovo svakog dana otpuštati na desetke radnika.

Takva situacija već traje godinama, a posebice je evidentna u posljednjih šest godina. Tako je broj zaposlenih u BiH od 2008. godine, kada je službeno započela svjetska ekonomska kriza, do danas, smanjen je za oko 59 tisuća djelatnika.

Dakle, svake godine je oko deset tisuća radnika ostajalo bez posla, praktično svakog dana njih 27 je radne knjižice premjestilo u jedan od zavoda za zapošljavanje.

Prema informacijama Agencije za statistiku BiH, u BiH je u siječnju ove godine, posljednjem mjesecu za koji postoje podaci, radilo oko 692.000 ljudi, a šest godina ranije bila je zaposlena oko 751.000 osoba.

Sindikalni vođe smatraju da ove brojke, koje dokazuju gašenje radnih mjesta u BiH, kao i brojevi o trenutačnoj i ranijoj nezaposlenosti, i te kako ukazuju na negativne utjecaje krize koja već godinama potresa cijeli svijet.

Poslodavci, također, ističu da smanjenje broja zaposlenih u BiH u posljednjih šest godina može biti povezano s recesijom.

“Recesija je utjecala na smanjenje potrošnje, što je imalo uticaj i na one koji se bave proizvodnjom. Dakle, pala je razina potrošnje pa uz to i razina proizvodnje. Samim tim je bilo neophodno i smanjenje troškova u proizvodnji. Jedan od vidova da ti troškovi budu smanjeni je i smanjenje broja zaposlenih, odnosno otpuštanje radnika”, objašnjava Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH.

I sindikalni vođe smatraju da je povećan broj nezaposlenih sigurno povezan s recesijom, jer i dosta poslodavaca tvrdi da imaju mnogo problema s tržištem otkad je ta kriza nastupila, no vjeruju da su tu evidentni i mnogi drugi problemi.

U istom tom razdoblju, zbog recesije, u svijetu je bez posla ostalo 50 milijuna ljudi. O utjecajima krize koja “trese” svijet, svjedoči i podatak iz Grčke gdje je u prošloj godini bez posla bilo 59 posto mladih.

“Mi smo, po broju nezaposlenih, među rekorderima, kako u Europi, tako i svijetu. Ali nisu vlade te koje trebaju zapošljavati radnike, već poslodavci. Vlade trebaju stvoriti uvjete da poslodavci mogu zapošljavati. Temeljni problem je u tome što nemamo ekonomske politike na razini države”, naglašava Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Kako među sindikalcima i poslodavcima, tako i među nezaposlenima vlada pesimizam jer dani prolaze, a posla, a samim tim ni novca, nema ni na vidiku.

večernji list

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati