Pratite nas

BiH

Referendum o Danu RS-a – Prijetnja ratom nije realna

Objavljeno

na

Referendum o pitanju jesu li građani RS-a i dalje za to da se kao dan entiteta obilježava 9. siječnja održava se sutra, a posljednjih dana glavni akteri spuštaju napetosti, uz iznimku tek radikala koji su spominjali i mogućnost rata, što je prijetnja koja je uzbunila mnoge u zemlji i inozemstvu, ali za koju realno nema temelja, piše Večernji list BiH. Predsjednik RS-a Milorad Dodik je zbog potpore referendumu putovao u Moskvu na susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od koga je, kako tvrdi, “dobio potporu naporima za održanje stabilnosti na području zapadnog Balkana, kao i Daytonskog sporazuma, dok o pitanju provedbe referenduma u RS-u najavljenoga za 25. rujna nisu posebice raspravljali.

Pola države glasuje

“Što se tiče referenduma, tu nije bilo nekih posebnih razgovora, osim konstatacije kako je to pravo naroda”, rekao je Dodik za Radioteleviziju RS (RTRS). Prema Dodikovim navodima, susret je bio prilika da Putina “upozna s razvojem političke situacije u BiH te iskaže svoje mišljenje o tome”. Politička pitanja, kako je objasnio Dodik, bila su vezana uz provedbu Daytonskog sporazuma pri čemu je Putin kazao kako je vrlo zainteresiran za stabilnost u regiji i poštovanje međunarodnih ugovora. 
“Rusija se bavi Daytonskim sporazumom i rečeno je kako će tako i ostati”, kazao je Dodik.

Istodobno, u Sarajevu su uoči referenduma pojačane mjere sigurnosti, a neka veleposlanstva, poput francuskog, pozvala su građane svojih država da budu posebice oprezni planiraju li u nedjelju putovati na područje RS-a. Pravo glasa na nedjeljnom referendumu, prema podacima Provedbenog povjerenstva, ima nešto više od 1,2 milijuna osoba. Glasačka mjesta u nedjelju trebala bi biti otvorena u 7 sati, a izjašnjavanje će trajati do 19 sati. Objava rezultata mora slijediti najkasnije za 48 sati, no očekuje se kako će biti poznati već u nedjelju.

Rezultat je poznat, a vjerojatno će utjecati i na lokalne izbore. Parlament RS-a odluku o raspisivanju referenduma donio je 15. srpnja kao odgovor na pravorijek Ustavnog suda BiH koji je u studenom 2015. zaključio da obilježavanje 9. siječnja kao Dana RS-a nije sukladno Ustavu jer diskriminira Bošnjake i Hrvate koji žive u tom entitetu. Presuda Ustavnog suda rezultat je žalbe koju je podnio sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i donesena je u Ustavnom sudu odlukom stranih sudaca i Bošnjaka koji su nadglasali Srbe, dok su Hrvati bili neodlučni.

Izazov Daytonu

Najava provedbe referenduma u RS-u izazvala je brojna reagiranja u BiH i regiji, a u samoj zemlji politički sukobi potaknuti su procjenama kako je ovaj čin izazov miru i samom Daytonskom sporazumu koji izrijekom definira obvezu poštovanja odluka Ustavnog suda. Izetbegović i većina bošnjačke javnosti u ovome vide prijetnju da se sazove novi referendum o odcjepljenju RS-a, što je Dodik odbacio. Istodobno, Dodik ovaj referendum stavlja u kontekst novih zahtjeva Ustavnom sudu za ukidanje naziva RS-a ili samoga entiteta. Najutjecajnije zapadne države osudile su najavu referenduma pozivajući opetovano vlasti RS-a da ga otkažu, a nije blagonaklono reagirao ni Beograd. RH se oštro suprotstavila tome potezu, a reakcija političkih predstavnika Hrvata iz BiH je bila neodređena smatrajući kako to ipak “nije naš rat”, ali da bi ovaj proces čak mogao pomoći rješavanju unutarnjih prijepora i putu prema EU.  (Zoran Krešić/VL)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Čović: Aferu prisluškivanja treba raščistiti do kraja!

Objavljeno

na

Objavio

FENA

Komentirajući aferu prisluškivanja i praćenja političkih predstavnika i gospodarstvenika iz Hrvatske od Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio kako se ta priča mora raščistiti do kraja.

– Predsjedništvo i ja osobno imamo značajnu ustavnu obvezu oko toga svega i to ćemo pitanje vrlo brzo staviti na dnevni red. Mislim da tu ima puno galame, i da se stane na kraj špekulacijama treba tu stvar raščistiti – poručio je Čović u Mostaru gdje je nazočio manifestaciji početka berbe grožđa.

Dodao je kako Bosna i Hercegovina ne može zaživjeti kao normalna država, ako policijski, sigurnosni i sudski sustav “ne funkcioniraju do kraja”.

– Ja osobno ne dvojim prisluškuje li mene netko ili ne prisluškuje, ali mene to ne opterećuje. Ja živim normalno, jer sve ono što mogu kazati vama, mogu kazati negdje u zatvorenom prostoru. S te strane nisam opterećen, ali institucije države moraju raditi svoj posao isključivo po zakonu – kazao je Čović, prenosi Fena.

Osvrnuo se i na svoj nedavni posjet Sjedinjenim Američkim Državama, ocijenivši ga iznimno uspješnim i višestruko korisnim za Bosnu i Hercegovinu.

– Imali smo susrete s barem petnaestak državnika i kroz te bilateralne susrete poslali smo vrlo jasnu poruku našeg europskog puta. Mi moramo raditi da se sve to realizira i u našem je interesu stabilnost i nedjeljivost države – istaknuo je Čović, najavivši niz sastanaka u sljedećih dvadesetak dana na kojem će se razgovarati o europskom putu Bosne i Hercegovine.

Dodao je kako su Bosni i Hercegovini vrata Europske unije širom otvorena, ali da domaći lideri moraju pokazati ozbiljnost, odraditi svoj dio posla, a ne baviti se sami sobom i voditi izborne kampanje godinu dana prije izbora.

Čović je pozdravio izbornu pobjedu Angele Merkel u Njemačkoj te je najavio da će njemačku kancelarku pozvati u službeni posjet Bosni i Hercegovini.

– Njemačko gospodarstvo, njemačka politika ostaju mjera stabilnosti u čitavom svijetu. Ja ću vrlo brzo, u dogovoru s dvojicom kolega, pozvati Merkel i vjerujem da će ona vrlo brzo doći u službeni posjet Bosni i Hercegovini – kazao je Čović.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

NATO-ova vježba kod Tuzle u dvorištu vehabijskih uporišta

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od najvećih NATO-ovih vježbi kojim će se BiH još više, barem simbolično, približiti Sjevernoatlantskome savezu, a koja počinje danas, održava se na osam lokacija Tuzlanske županije.

Izbor lokacija ove vježbe nije slučajan, piše Večernji list BiH.

Najprije jer se nalazi uz samu granicu dvaju entiteta i Distrikta Brčko, a što je puno važnije, ta vježba pokazuje i jasan odgovor na rastuću radikalizaciju koja je poseban problem, i to upravo u ovome dijelu zemlje. Iako je vježba zamišljena kao odgovor na prirodne katastrofe, jasno je da ima i brojne druge poruke.

Naime, vježbe se održavaju doslovno pred nosom vehabijsko-selefijskih zajednica i otkuda se novačio najveći broj ratnika koji su odlazili u redove terorističke organizacije Islamske države.

NATO-ovi vojnici, što uključuje i pripadnike partnerskih država, će na udaljenosti od dva do deset kilometara provoditi vježbe spremnosti za odgovor kod naselja u Živinicama u mjestu Gračanica, zatim Gornjoj Maoči, Gornjoj Dubnici, Kalesiji te u Ošvama kod Maglaja, zatim Petrovcima, Miljanovcima , Pascima kod Tuzle, gdje je nedavno ponovno istaknuta zastava koja izgledom podsjeća na terorističke organizacije. 
Prema ranijim obavještajnim podacima, upravo je područje Tuzlanske županije područje na kojemu se nalazi najveći broj zajednica u kojima su nastali i tzv. paradžemati koji nisu prihvatili poslušnost Islamskoj zajednici BiH.

Uz to, iz ovoga područja je u Siriju otišao najveći broj džihadista, ali su se i vratili u zemlju nakon sloma terorističke organizacije Islamske države. U središnjoj Bosni te na području Zenice je nakon Tuzlanske županije najveći broj pripadnika radikalnih pokreta. Prema izvješću hrvatske Sigurnosno obavještajne agencije, od početka rata u Siriji i osnivanja ISIL-a, njegovim redovima se priključilo tisuće Europljana, dok se s područja jugoistočnog susjedstva ISIL-u priključilo skoro 1000 osoba, uglavnom sljedbenika džihadističkog selefizma. SOA ni na jednom mjestu u tome izvješću ne spominje BiH.

Inače, prema najavama, NATO-ovi i drugi vojnici će zajedno s pripadnicima Civilne zaštite provoditi vježbe spašavanja na vodi, spašavanja pod vodom, potom odgovor u slučaju potresa te u slučaju potraga za preživjelima u ruševinama. U vježbi će sudjelovati oko 1300 osoba, od kojih će njih oko 500 biti sudionici iz 30-ak zemalja. Bit će tu 35 timova. Skupina subjekata koji će sudjelovati u vježbi vrlo je raznolika, počevši od timova za potragu i spašavanje koji donose različite sposobnosti, kapacitete i iskustva, objasnili su organizatori ove vježbe.

facebook komentari

Nastavi čitati