NESLUŽBENI REZULTATI Za pripojenje Krima Rusiji čak 93 posto birača!

0

Prema prvim procjenama nakon zatvaranja birališta, čak 93 posto birača na Krimu glasovalo je u nedjelju za pripadanje Rusiji, objavila je agencija Ria Novosti.

Stanovnici Krima u velikom su se broju odazvali referendumu o pripojenju Rusiji i pokazali svoju privrženost Rusiji, a regionalna vlast predvidjela je njihov rekordan odaziv.

Referendum na kojemu se 1,5 milijuna birača treba izjasniti za integraciju s Ruskom Federacijom ili veću autonomiju unutar Ukrajine odvija se uz prisutnost ruskih vojnih snaga koje su uz prorusku miliciju već dva tjedna raspoređene u regiji.

eurosummit-308

[box_light]Europska unija je službeno osudila referendum na Krimu, ocijenivši ga “bespravnim i protuzakonitim” i najavila da će u ponedjeljak odrediti sankcije.

“Referendum je bespravan i protuzakonit i njegov rezultat neće biti priznat”, izjavili su predsjednici Europskog vijeća i komisije Herman Van Rompuy i Jose Manuel Barroso u zajedničkom priopćenju. Europjani drže da se to izjašnjavanje kosi s ukrajinskim ustavom i međunarodnim pravilima.

“Ministri vanjskih poslova će u ponedjeljak razmotriti stanje u Bruxellesu i izjasnit će se o dodatnim mjerama sukladno deklaraciji šefova država i vlada od 6. ožujka”, stoji u priopćenju.

Europski čelnici su dogovorili primjenu ciljanih sankcija, u obliku zaleđivanja imovine i ograničenja viza, ako se Rusija brzo ne obveže da će ublažiti napetosti.

Veleposlanici 28 zemalja će se sastati u nedjelju krajem poslijepodneva da bi sastavili popis ruskih i proruskih ukrajinskih dužnosnika na koje će se primjenjivati te sankcije, naveo je diplomatski izvor. Taj popis će biti obznanjen nakon sastanka ministara u ponedjeljak ujutro.

“Rješenje za krizu se može naći samo u zajedničkom radu na diplomatskom planu, uključujući i izravne razgovore između ukrajinske i ruske vlade”, ponovili su Barroso i Van Rompuy.

Oni su naglasili da se to rješenje mora temeljiti na teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine.[/box_light]

Na ukrajinskom poluotoku Krimu održava se referendum o pripojenju a Rusiji. Glasačka mjesta zatvorit će se u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu, a prvi rezultati objavit će se do kraja dana, konačni u ponedjeljak. Podaci tamošnjeg izbornog povjerenstva govore o 44,27 posto glasača u prvih 6 sati.

U Sevastopolju, povijesnome gradu u kojemu je već više od 200 godina stacionirana ruska Crnomorska flota, građani su na birališta izašli u velikom broju već u ranim jutarnjim satima, a u prvih pola sata, kako prenosi novinar France Pressea, glasačke je listiće ispunilo 65 posto upisanih birača.

U Bakčisaraju, ‘glavnome gradu’ tatarske muslimanske zajednice na Krimu, čiji su vođe pozvali na bojkot referenduma, Tatara nije ni bilo na ulicama. Samo su Ukrajinci ruskoga podrijetla glasovali s puno entuzijazma, radujući se što će uskoro dobiti priliku odbaciti ukrajinske putovnice i nadajući se boljem životu nakon moskovskih subvencija. Agencije javljaju da je nekim novinarima ulaz na određena biračka mjesta u Sevastopolju i Simferopolju bio onemogućen.

‘Ovo je povijesni trenutak, svi će biti sretni. Počinje novo razdoblje’, rekao je novinarima proruski orijentiran krimski premijer Sergej Aksjonov nakon što je glasovao u Simferopolju. Istaknuo je da više od 80 posto stanovnika Krima podupire izlazak iz Ukrajine i priključenje Rusiji. Ako glasovanje prođe kako očekuje, kaže da bi proces aneksije Krima mogao potrajati do godinu dana. Skupština Krima donijela je 6. ožujka načelnu odluku o pripojenju Rusiji.

Na Krimu 22 tisuće ruskih vojnika – dogovoreno primirje

Privremeni ukrajinski ministar obrane Igor Tenjuk izjavio je kako su ministri obrane Ukrajine i Rusije dogovorili primirje na Krimu do 21. ožujka. ‘Tijekom toga vremena neće biti poduzimane mjere protiv naših vojnih postrojenja na Krimu. Naše vojne baze stoga nastavljaju s popunjavanjem rezervi’, rekao je. Rusija je na Krimu u vrlo kratkom vremenu rasporedila oko 22.000 vojnika i već je zauzela neke ukrajinske vojne baze na tom poluotoku dok druge drži u blokadi. Tenjuk je kazao kako je Rusija grubo prekršila bilateralni sporazum na temelju kojega u bazama ruske Crnomorske flote na Krimu može biti 12.500 ruskih vojnika.

Putin poručio Merkel da će poštovati odluku stanovnika Krima

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u telefonskom razgovoru njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da je referendum na ukrajinskom poluotoku Krimu o priključenju Rusiji u skladu s međunarodnim pravom, priopćio je Kremlj. Putin je obećao poštovati odluku stanovnika Krima, dodao je Kremlj. Iz ureda njemačke kancelarke priopćeno je kako je Merkel rekla Putinu kako bi u Ukrajinu trebalo poslati još promatrača OESS-a, što je on pozdravio. Istodobno, ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk obećao je da će pronaći i privesti pravdi sve one koji su promicali separatizam na Krimu ‘pod zaštitom ruskih vojnika’.

Lavrov i Kerry će raditi na ustavnoj reformi u Ukrajini?

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni tajnik John Kerry danas su se suglasili da traže rješenje krize u Ukrajini potičući ustavne reforme u toj zemlji, izvijestilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. Viskoki dužnosnik State Departmenta izjavio je, međutim, da  je SAD neće prihvatiti ishod referenduma održanog na Krimu te i dalje inzistiraju na tomu da Moskva pronađe političko rješenje problema. Kerry je pozvao Rusiju da podupre ustavne reforme u Ukrajini koje bi omogućile da se zaštite prava manjina u toj zemlji, rekao je neimenovani dužnosnik prepričavši dijelove telefonskog razgovora između Kerryja i Lavrova.

Međunarodna zajednica smatra referendum nezakonitim i neustavnim, ali ga nije mogla spriječiti unatoč intenzivnim dvotjednim diplomatskim nastojanjima. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ponovio je američkom državnom tajniku Johnu Kerryju u telefonskom pozivu u subotu da je referendum na Krimu u skladu s međunarodnim zakonom. Ministri vanjskih poslova EU-a koji se u ponedjeljak sastaju u Bruxellesu mogli bi donijeti sankcije protiv Rusije.

facebook komentari