Pratite nas

Vijesti

Reiner: Vlada želi spriječiti Grabar Kitarović da dođe u posjed predsjedničkih arhiva

Objavljeno

na

“Ako je točno to što novine pišu da će se Ured u Visoku preseliti i prije njene inauguracije onda je očito namjera spriječiti Kolindu Grabar-Kitarović da dođe u posjed arhiva posljednjih dvaju predsjednika”, izjavio je akademik Željko Reiner danas u Središnjici HDZ-a, komentirajući odluku Vlade da vilu u Visokoj ulici da na korištenje novoj izabranoj predsjednici prenosi večernji.hr.

Reinera čudi i to što su odluku donijeli bez da su pokazali troškovnik preseljenja Ureda predsjednika, kao i sigurnosni elaborat. “Začuđujuće je nevjerojatna brzina, koju Vlada inače ne pokazuje kada je riječ o rješavanju gospodarskih problema, kojom je donijeta ta odluka, a da prije toga Vlada uopće nije dobila zahtjev od izabrane predsjednice koja još nije ni prisegnula na svoju dužnost”, rekao je Reiner.

Izrazio je sumnje da vladajući provede medijsku manipulaciju s braniteljima te komentirao informacije da interventna policija planira prekinuti prosvjed branitelja u Savskoj, naglasivši da bi to bilo stravično te da se nada da do toga neće doći.

Hrvatska će 2016. izgubiti 300, a godinu kasnije 500 milijuna eura jer nema pripremljenih projekata

Predsjednica HDZ-ova Odbora za regionalni razvoj i EU fondove Ivana Maletić rekla je da Hrvatska 2016. gubi minimalno 300 milijuna eura, jer nema projekata. “Oni bi sad trebali postojati jer bi se mogli potrošiti. Slijedeće, još gore što nam slijedi je gubitak novca 2017. Te godine mora biti potrošena alokacija iz 2014., a ona je puno veća od one iz 2013. i iznosi 900 milijuna eura. Za to potrošiti, projekti su trebali debelo biti u provedbi. Za dvije godine gubimo minimalno 500 milijuna eura”.

Poražavajućim je ocijenila da je iz programa IPA-e za 2011. u ovom trenutku ugovoreno samo 30 posto sredstava namijenjenih jačanju institucija i administrativnih kapaciteta.

Iz te komponente, iz tzv. tranzicijskog ili prijelaznog instrumenta tehničke pomoći koje smo dobili kao sredstva iz fondova, neugovoreno stoji oko 90 milijuna eura, tvrdi Maletić.

Vezano uz sredstva za schengenski režim, navela je da je u 2013. i 2014. na račun državnog proračuna iz Bruxellesa uplaćeno 120 milijuna eura. Rok za trošenje tog novca je srpanj 2016., a do sada je potrošeno samo 1,8 milijuna eura, tvrdi Maletić.

“Od Vlade tražimo konkretan plan i akciju. Kako misle opravdati činjenicu da Hrvatskoj gube 800 milijuna eura”, upitala je Maletić.

‘Vlada manipulira podatcima o nezaposlenosti’

Reiner je ustvrdio je da Vlada manipulira podatcima o broju nezaposlenih te da je medije i građane izložila neistinama kako bi samu sebe izreklamirala.

Podsjetio je da je Državni zavod za statistiku iznio podatke po kojima se broj zaposlenih u prosincu prošle godine značajno smanjio peti mjesec za redom, odnosno da je bilo za više od 13.000 osoba manje zaposlenih nego što je bilo u studenome.

“Jedini porast dogodio se u javnoj upravi, vjerojatno zato što se u ovih zadnjih par mjeseci želi uključiti nešto ‘partijskih podobnika’ prije nego izgube slijedeće izbore”, ustvrdio je Reiner. Upozorio je da podaci Eurostata pokazuju da je u Hrvatskoj u 2014. bilo znatno manje zaposlenih nego 2013.

“Nezaposlenost se povećava, a ne smanjuje se i nije točno da se ona smanjuje, ali točno je da se smanjuje zaposlenost”, rekao je Reiner.

Tumači da je ono što Vlada pokušava prikazati kao smanjenje nezaposlenosti rezultat odlaska ljudi u inozemstvo, ali i da je veliki broj onih koji su izbrisani s liste nezaposlenih jer se nisu javili na Zavod dvaput uzastopce ili se nisu pridržavali zakonskih odredbi. “Kombinirano, to rezultira s prividno smanjenim brojem nezaposlenih, a on stalno raste. To ukazuje da se ne radi o novom početku već o početku njihova kraja”, ustvrdio je Reiner.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Sebastian Kurz pobjednik je prijevremenih parlamentarnih izbora u Austriji

Objavljeno

na

Objavio

U Austriji su održani prijevremeni parlamentarni izbori. Izlazne ankete govore da je najveći postotak glasova pripao konzervativnoj, Narodnoj stranci kojoj je na čelu Sebastian Kurz.

Sebastian Kurz lider i kancelarski kandidat Austrijske narodne stranke pobjednik je prijevremenih parlamentarnih izbora u Austriji i to sa 31,5 posto glasova birača.

 

Predsjednik SPÖ-a i kancelar Christian Kern će prema sadašnjim rezultatima kancelarsku poziciju morati prepustiti predsjedniku ÖVP-a i aktualnom ministru vanjskih poslova Sebastianu Kurzu.

Prema sadašnjim rezultatima najvjerojatnija je koalicija između narodnjaka i slobodnjaka s obzirom na to da je Sebastian Kurz u svibnju raspustio koaliciju između socijaldemokrata i narodnjaka, a i neprijateljski odnosi obje stranke tijekom predizborne kampanja ne daje povoda za špekulacije o obnavljanju dosadašnje velike koalicije.

Gubitnik izbora je stranka Zeleni koja je s 4,7% prešla izborni prag ali je u usporedbi sa zadnjim izborima izgubila 7,7% glasova. Ulazak u parlament osigurala je i liberalno orijentirana stranka Neos s 5,3% te lista bivšeg političara Zelenih Petera Pilza s 4,3%.

Već sada se zna da je Sebastian Kurz najmlađi politički lider na svijetu. – Oduševljen sam rezultatima ovih izbora, a Austrijancima obećavam da ću u našu zemlju uvesti novu političku kulturu koja se zasniva na zajedništvu, kazao je sinoć Kurz.

On je stranku preuzeo u svibnju ove godine i povukao čitav niz poteza koji su stranku, čiji je rejting bio daleko ispod socijaldemokrata i slobodnjaka, uspjeli izdići na sam vrh. Njegov predizborni moto bio je “Austrijanci na prvome mjestu”, a u stranku je uspio privući mlade kandidate koji se nikada prije nisu bavili politikom.  Kurzu je uspjelo ono što mnogim političarima u sličnim situacijama teško uspijeva – uspio se odvojiti od dosadašnje koalicijske vlade sa socijaldemokratima i prikazati kao potpuno nova ličnost na političkoj sceni, sve to usprkos činjenici da je u toj istoj vladi bio ministar vanjskih poslova.  Antimigrantska kampanja  To u velikoj mjeri može zahvaliti tome što je procijenio da austrijska javnost cijeni činjenicu da je upravo on jedan od najzaslužnijih političara za zatvaranje tzv. balkanske migrantske rute. Tijekom kampanje obećavao je dosta žestoku antimigrantsku politiku i smanjenje prava i povlastica koje koriste migranti koji se već nalaze u Austriji. Uz to je obećao i smanjivanje poreza, a upravo tim obećanjima ušao je u prostor izrazito desne Slobodarske stranke i zasigurno joj oduzeo dio biračkih glasova.

facebook komentari

Nastavi čitati