Reis Kavazović pozvao državu da upotrijebi silu

1

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović danas je u hutbi, koju je održao u Gazi Husrev begovoj džamiji u Sarajevu, pozvao vlasti da silom zaustave one koji prizivaju teror u Bosni i Hercegovini.

[ad id=”68099″]

“Pozivam vlasti da silom zaustave sve one koji šire mržnju i prizivaju teror. Pozivam učene ljude da se javno suprotstave zlu, da ga objasne i osude. Sada je potrebno da svi ustanemo i da ne dozvolimo da nas zlo pobijedi. Ne dozvolimo da strah ovlada našim čulima. Učinimo sve što je u našoj moći da mu se suprotstavimo”, poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

On je istakao kako je osnovni cilj Islama dobrobit ljudskog roda, te da muslimani trebaju boriti da zaštite život, vjeru, razum, dostojanstvo, potomstvo i imovinu svakog ljudskog bića. Ugroziti neki od ovih temelja znači ugroziti ljudski rod, rekao je Kavazović.

“Muslimani nemaju pravo ostati zbunjeni i pometeni. A doimamo se kao da nas je silina zla i brutalnosti kojoj svjedočimo iznenadila i paralizirala. Nadahnuće moramo potražiti tamo gdje smo ga uvijek nalazili. Zato, okrenimo se Poslaniku, a.s., njegovoj pravovremenoj i blagotvornoj uputi:

„Tko od vas vidi zlo, neka ga silom zaustavi, a onaj ko to nije u stanju, neka ga javno osudi ili neka ga u srcu prezre, zaniječe i odbaci“.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je pozvao sve dobronamjerne ljude da svojim nesmotrenim reakcijama na nedjela zločinaca ne pomažu njihovim ciljevima.

Vrhovni poglavar muslimana u BiH poziva da ne treba dopustiti da neki stigmatiziraju cijelu zajednicu, jer unositelji smutnje na to i računaju, prenosi BHRT.

“Pozivam mlade ljude da zaštite i sačuvaju svoju vjeru i zajednicu! Vi njoj pripadate, čak i više nego mi stariji. Pokažite ponos i dostojanstvo i, onako kako su naši preci znali braniti svoje vrijednosti, činite i vi: mudro, strpljivo i odlučno”, rekao je u svojoj današnjoj hutbi u Gazi Husrev begovoj džamiji u Sarajevu reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bih Husein ef. Kavazović.

facebook komentari

  • Agromentum

    ““Muslimani nemaju pravo ostati zbunjeni i pometeni….”