Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović: Nije kriva vjera, nego ljudi koji je iskrivljuju

17

Reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović koji je javnost u BiH i u regiji, iznenadio preciznošću i jasnoćom osude izrečene nakon upada u redakciju Charlie Hebdo u Parizu u intervjuu za Olobođenje govori kako odvojiti ubojce i teroriste od plašta vjere ispod kojeg se kriju.

– To je sigurno pitanje koje je danas najfrekventnije kod muslimana i u islamskom svijetu, kao pitanje koje se ispostavlja muslimanima. Osuda zločina, osuda terorizma koji se desio u Francuskoj, uopće nisu upitni jer je važno svaki zločin osuditi. Zločin treba osuditi jer je zločin. Mi možemo usporediti, ako hoćemo, zločine koji su pravljeni i nad bh. muslimanima – ubijanje naše djece od Škorpiona, koje smo svi vidjeli na onom snimku. Na isti način i ovo je zločin, stradali su nevini ljudi. To treba osuditi bez ikakvog ali. Nema ali kad su zločini u pitanju. To treba osuditi i na to staviti točku. To je zločin, kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

On ističe kako se mora odvajati zločin od vjere.

– Moramo odvajati jer zločin negira vjeru. Mi znamo kakvo je naučavanje islama, kakav je pogled islama na život, znamo Kur’anske ajete koji nam govore: Tko ubije jednog nevinog čovjeka, kao da je pobio cijelo čovječanstvo! To je općepoznata maksima unutar svijeta islama. Možemo li učiniti više da zločince izoliramo, da preduprijedimo, da tako kažem, činjenje zločina?, navodi Kavazović.

Ističe kako je svijet očito ušao u jedno područje globalnih interesa, gdje se i preko vjere, na koncu, uprežu ta kola interesa.

– I vjera se pokušava iskorištavati i pokušava se pod plaštom vjere činiti to što se čini. Možemo li to odijeliti? Držim da ulema ima svoju ulogu, da je njena uloga jasnije govori o zločinu. Fenomen zla i inače treba objašnjavati, jer on postoji očito od kada postoji čovjek. Fenomen zla se izrodio iz prvog dijaloga između šejtana i Allaha dž.š. Kad je Allah odlučio stvoriti Adema, stvoriti čovjeka, kada je šejtan trebao pasti na sedždu da ga prizna kao biće, on to nije učinio, već je kazao – ja sam bolji od njega! Čini mi se da tu počinje zlo. Ono se tu zameće. Iz onog: ja sam bolji od nekoga, ja ne priznajem nekoga. Mislim da se to događa u svijetu, objašnjava Kavazović.

– Vjera za to sigurno nipošto nije kriva, krivi su ljudi, krive interpretacije vjere, kriva je nejasnost u našem izričaju, u našoj osudi i tu smatram da možemo učiniti više. Da budemo glasniji u osudi zla koje vidimo da se dešava u našem svijetu, ističe efendija Kavazović.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • srka

  Svaka vam čast na stavu Efendija Kavazović!

  by Srka®

  • Agromentum

   Jedno se mora priznati, a to je, da Kavazović nije sklon politiziranju kao njegov prethodnik Cerić.

   • srka

    Vjerski poglavari bi doista trebali politiku ostaviti po strani.

    by Srka®

    • Agromentum

     Da, i to bi se trebalo odnositi na sve bez obzira od koje vjerske zajednice. Na njima je da traže ono što nas povezuje i u tom pogledu rade na potpori za bolje razumjevanje.

   • nepismena

    Da je u ratu bio umjesto Cerića možda bi sve bilo drugačije.Dobro smo ikako živi kakovi nesoj je bio u ratno vrijeme kod svih naroda.

   • Aba

    Efendija Kavazović je najveća moralna veličina na ovim prostorima.

    • Agromentum

     Ako ćemo biti iskreni i ne možemo se do sad požalit’. Mislim da je u odnosu na Cerića ipak više osoba dijaloga.

 • gost

  Tko ubije jednog nevinog covjeka…

  tko se po Kuranu racuna nevinim? To ne mogu biti nevjernici (krscani , zidovi) i mnogobosci (budisti, hiduisti i sl.)jer ne vjeruju Muhamedu i samim time nisu i ne mogu biti nevini. Tako kada musliman prica o nevinom covjeku to se nikada ne odnosi na krscane i druge , vec samo na muslimane. Slicno je i kod Zidova . Kada (ortodoksni) Zidov govori o ljudskim pravima , obicno predpostavimo da se to odnosi na sve ljude bez obzira na vjeru ,naciju , boju koze. Naravno to nije slucaj. Po njihovom vjerovanju , a koje mozemo naci u Talmudu, jedino su Zidovi ljudska bica, a svi mi drugi smo stoka ili kako oni kazu goyim.
  Neka nas Svemoguci Bog zastiti i od jednih i od drugih.

  • Agromentum

   Kuran je u nekim stvarima dosta nejasan i nedefiniran. Na jednom mjestu stoji jedno a na drugom mjestu suprotno. Pa se na kraju poziva kako tko hoće…

   • nepismena

    Isto je i u Bibliji.
    Na jednom mjestu piše oko za oko zub za zub a na drugom piše tko tebe kamenom ti njega kruhom.
    Isto ti je to sve..pa ti biraj što ti štima.

    • Agromentum

     Nije isto. U Bibliji je opisano na neki način kako se svijest razvijala. Pa tako imamo umjesto “zub za zub” mjesta gde Isus kaže ako vas netko udari u desnu stranu, okrenite mu i lijevu ili npr. opraštajte svojim neprijateljima… itd. itd….

   • gost

    Ne bas. U obzir se uzima posljednja objava. Tako recimo alkohol je na jednom mjestu dozvoljen , na drugom ga treba uzimati sa mjerom , a na trecem mjestu je zabranjen. Naravno , vrijedi potpuna zabrana , jer ajet koji govori o zabrani je posljednji objavljen ajet. Ne pitaj me zasto se Allah tri puta dvoumio 😀

    • Agromentum

     Haha, nije se Allah dvoumio nego oni koji su to pisali.

     • Lilith

      Ako se tri put dvoumio, može li se kazat da je se troumio 🙂

     • Agromentum

      Je, treća mu je bila sreća. :))

     • EMINƎM

      on ga je konzumirao s mjerom 😉

 • kvot

  Divan govor,
  ali napisan u ambasadi SAD.
  Sve u svemu +
  Veliki minus je ona zastavica Turske.

  ___________________________________________

  Prije napisah:
  -muslimani, ex-yu, moraju se sami izboriti i pobijediti ovu pošast
  Koja im, prije svega, uništava omladinu, te ruši ionako loš imidž u svijetu.