Republika Srpska i Federacija BiH zainteresirane za prometnicu do Splita

6

”Autoputevi Republike Srpske“ provode aktivnosti na pripremi za izgradnju cestovnog pravca od Banje Luke prema Splitu, u dijelu koji prolazi kroz RS.

Direktor ovog javnog poduzeća Dušan Topić rekao je na današnjoj prezentaciji da bi trasa buduće autoceste trebala ići od čvora ”Glamočani“, preko Kola i platoa Manjače, te dalje zapadno od Mrkonjić-Grada do mjesta Baraći, prema međuentitetskoj granici s Federacijom BiH.

Osim RS-a, interes za igradnju ovog cestovnog pravca do Spilta izrazila je i Federacija BiH, potvrdio je direktor ‘Cesta FBiH’ Filip Vujeva, koji je i nazočio današnjoj prezentaciji u Banjoj Luci, te ukazao na gospodarski značaj izgradnje ove prometnice.

”Nadam se da će ovaj projekt u skorije vrijeme zaživjeti i svima donijeti pozitivne rezultate”, kazao je Vujeva. Dužina cestovnog pravca Banja Luka-Split iznosi 186,1 kilometar, a najveći dio trase, dužine 99,2 kilometra vodi preko teritorija RS-a.

Kroz Federaciju BiH trebalo bi biti izgrađeno oko 65 kilometara, a kroz Hrvatsku, do čvora ‘Čaporice’, ukupno 21,9 kilometara.

Topić je potvrdio da je interes za sudjelovanje u realizaciji ovog infrastrukturnog projekta kroz RS do sada iskazalo nekoliko europskih i regionalnih kompanija, ali najodlučniji u namjeri da priču dovedu do kraja, za sada su predstavnici kineske kompanije ‘Sinohidro’, sa kojima su predstavnici ‘Autoputeva RS’ vodili ozbiljne i konkretne razgovore u proteklih nekoliko mjeseci.

”Kineska kompanija već je osigurala podršku kineske ”Eksim“ banke da kreditnim aranžmanom podrži izgradnju ove prometnice”, rekao je direktor ”Autoputeva RS“ Dušan Topić.

Financijska procjena je, kazao je, da bi izgradnja dionice kroz RS trebala koštati oko milijardu i pol eura, ali će se izgradnja odvijati u dvije faze kako bi se osigurala sredstava za gradnju.

Ministar prometa i veza RS-a Nedeljko Čubrilović, koji je, između ostalih, nazočio današnjoj prezentaciji ove prometnice, je rekao da izrada projektne dokumentacije i osiguravanje sredstava traju vremenski dva puta duže od samog vremena gradnje ove dionice.

”Ako se zna da je vrijeme gradnje ovog projekta pet do sedam godina, onda treba desetak do 12 godina da se osigura odgovarajuća projektna dokumentacija i financijska konstrukcija”, dodao je Čubrilović.

Fena

facebook komentari

 • peppermintt

  Cleuna eto ih priko Livna 😉

  • HRSmoock

   Cleuna, gradi onaj “šiptarski” zid oko kuće. Tri metra minimum. I bodljikavu.

   • peppermintt

    uf to san vidila u Kosovskoj Mitrovici najgori grad di san bila …
    ali čuj, bila jedna naša susjeda u posjetu sinu u Americi i razočarala se kaže sve oko kuća visoki zidovi, a unutra dvorišta i bazeni ali nitko ne dolazi nepozvan 😉

    • HRSmoock

     Hehehe, pa ja imam zid oko unutrašnjeg dvorišta koji je i viši :))

     • peppermintt

      is u tebe dvori ka u Obame 😛

     • HRSmoock

      Lik od koga smo kupili kuću je imao devet kamera. Na prizemlju su ostale rešetke, a dao sam izbrusiti šiljke sa kapije i ulaza. Nekim ljudima je bezbednost na prvom mjestu.