rgovina ljudskim životima: Sudbina branitelja Veljka Marića as u rukavu vladajućih za pregovore s Vukovarcima!

0

Veljko Marić, sa čijim se životom bezočno poigrava naša politika, sada je trebao poslužiti za mirenje sa braniteljima.

Smrću Franje Tuđmana mediji su se raspisali o dogovoru njega i Miloševića. Tim sastancima se svjedočilo o dogovoru srpskog i hrvatskog predsjednika. Što je rat više išao kraju, to je priča bila češće aktualna. Na kraju je nedokazana priča postala mjerodavana istina. Sam Luka Mišetić je izjavio kako su ga takve priče skupo stajale u obrani Ante Gotovine.

Usporedimo li današnje stanje u državi s ondašnjim, zanimljivo je prešućivanje istine o nepotrebnim sastancima našeg sadašnjeg predsjednika sa srpskim kolegom. Nema potrebe sastajati se sa Srbima u trenutku teške krize u Hrvatskoj baš zbog ćiriličnog pisma. Nitko lud neće  činiti takav  politički gaf, ako iza toga ne stoji dogovor. Taj dogovor zamagljuje se preko dogovora Tuđman-Milošević, s kojim se farba uvijek stvarni dogovor sadašnje srpske politike sa hrvatskom, iz razloga potpunog ekonomskog kolapsa obje države. Potpuno isti pristup ekonomske logike u ove dvije upropaštene države. Rezanje svih plaća i primanja. To je dokaz potpune nesposobnosti vladara tih država. I Linić i Dačić su ponudili potpuno isti “oporavak gospodarstva”, rezanjem primanja.

Sjetimo se situacije Borisa Tadića kao predsjednika Srbije i njegov vrući krumpir “Kosovo” u tijeku njegova mandata. U jeku najveće hajke protiv Tadića u Srbiji zbog navodne izdaje srpskih interesa na Kosovu, Josipović ga poziva u Hrvatsku, na šetnju Opatijom, kako bi malo ublažio retoriku protiv svog kolege iz Srbije. I stvar se po Tadića prilično umirila, javnost je izmanipulirana potpuno nesuvislom posjetom. Napadi su se stišali, a mediji su bili preusmjereni na probleme sa Hrvatima. Ionako je Srbima draža mržnja prema Hrvatima, nego išta pametno da se izgovori. Ovdje se uvijek  jasno naznačuje spašavanje kao jedina prepoznatljiva kategorija dviju politika.

Zapravo, to dokazuje sulud potez koji je jučer Josipović napravio dolaskom u Srbiju, zato što su baš Srbi to iskoristili kao oružje protiv naše politike. Posjeta je navodno uspješno prošla. Zašto? Ometanje glavnog problema, bankrot ovih zemalja, provodi se skretanjem pažnje posjetom Josipovića Nikoliću.

Predsjednik je posjetom Beogradu oslabio položaj premijera za dijalog sa braniteljima. To je jasno ovom posjetom. Učinio je to sa razlogom. Zapravo, sada je gore stanje u dijalogu sa braniteljima nego prije, iz činjenice, kako je predsjednik odlaskom u Beograd, slučajem Veljka Marića htio spasiti Zorana Milanovića. I njegovu ulogu premijera. Fred Matić previše naivan za politčke igre, sam se izlanuo o činjenici kako ide preklinjati Srbe, da nam vrate Veljka Marića. Vidljivo iz aviona, a glupo do bola.

Time se jasno pokazao zakon spojenih posuda srpske i hrvatske politike, bez obzira koja velikosrpska elita je na čelu Srbije. Nikolić je bio “Joker zovi” Hrvatske propale vlasti. Joker za milijuntu prijevaru. I to treba biti svima jasno iz ove beogradske avanture. Sve ostalo je bila farsa. Veljko Marić, sa čijim se životom bezočno poigrava naša politika, sada je trebao poslužiti za mirenje sa braniteljima. Ako Josipović dobije Marića od Nikolića, Milanović ima argument za pregovore sa braniteljima u Vukovaru. Čista trgovina ljudskim životima. On bi trebao biti jezičac na vagi, po kojem bi se stožer smirio u Vukovaru. Nikolić je trebao spasiti Zorana Milanovića pričom o njegovom povratku u Hrvatsku. Zato baš danas Milanović ide u Vukovar, dan poslije dogovora Nikolić-Josipović, svima je jasno.

Veljko Marić, sad se vidi, žrtva je baš takve igre koja treba pacifirati stožer branitelja. On je taj kojeg sada politika koristi za spas nje same. Čovjek koji čami u tamnici samo zato što je netko iz naše policije poslao Srbiji neke podatke za uhićenje. Igra perfidna do kraja. Tko je do sada spominjao njegovo ime? Nitko ili rijetko. Sada se prvi put javno, jasno i glasno spominjalo njegovo ime. Razlog, politička trgovina. Time je naglašen jedan oduran nastavak sdepeovske politike koja, uz vrijeđanje i nazivanje naroda slučajnim, sada trguje braniteljskim sudbinama.

Kao što je Jadranka Kosor iskoristila Purdu za svoju kratkotrajnu slavu i spasila sebe od političkog kraha, samo zato što ga je izvukla iz zatvora, tako sada Marić služi prljavoj političkoj igri dva bolesnika na Balkanu i šire. Branitelji bi trebali konačno shvatiti da su jeftina lovina za političke igre Srbije i Hrvatske i pijuni za poigravanje ljudskim životima. To je ključ ove situacije. Oni su ubijani nebrigom, samoubijani prijevarama i na kraju lovljeni poput veprova u šumi, samo zato što su sanjali neku drugu slobodnu Hrvatsku.

dnevno.hr

facebook komentari