Pratite nas

Događaji

RH sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom potpisala izmjene sporazuma o subregionalnom nadzoru naoružanja

Objavljeno

na

Hrvatska ministrica vanjskih poslova s ministrima vanjskih poslova iz BiH Zlatkom Lagumdžijom, Crne Gore Igorom Lukšićem i Srbije Ivicom Dačićem potpisala je izmjene sporazuma o subregionalnom nadzoru naoružanja.

Ministrica Pusiæ potpisala amandman na regionaln sporazum o kontroli naoružanjaPreuzimanjem punog nadzora za regionalnu stabilnost i kontrolu naoružanja Hrvatska, BiH, Crna Gora i Srbija učinile su važan korak za izgradnju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu, objavio je OESS.

Predstavnici te četiri zemlje su 14. lipnja 1996. u Firenzi potpisali sporazum kako bi se spriječila nova utrka u naoružanju u regiji te smanjio rizik od nove eskalacije i izbijanja sukoba, nakon nekoliko godina ratovanja, a taj dokument je dio Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Daytonskog sporazuma).

Provedba Sporazuma odvija se kroz sastanke Komisije za provedbu na političkoj razini te sastanke na stručnoj razini. Sporazum je primjer uspješnog prevladavanja poslijeratnog nepovjerenja, a to su iskustva koja se mogu prenositi i drugim zemljama i regijama koje prolaze kroz postkonfliktno razdoblje, priopćio je MVEP.

“Obveze iz člana IV Daytonskog mirovnog sporazuma su ispunjene. Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska i Srbija dokazale su da mogu uspostaviti stabilnu vojnu ravnotežu na najnižoj razini naoružanja, smanjivši time rizik od eskalacije odnosa i izbijanja sukoba. Naša misija je ispunjena”, rekao je prigodom potpisivanja sporazuma general-bojnik Michel Torres, osobni predstavnik predsjedavajućeg OESS-a ministra vanjskih poslova Švicarske Didiera Burkhaltera.

Prijenos odgovornosti ne znači potpuno povlačenje međunarodne zajednice u nadzoru naoružanja koja će pružati potporu umjesto voditi ovaj proces. Prema navodima OESS-a ukupno 10.069 komada teškog naoružanja uništeno je u zadnjih devetnaest godina. Preko 1300 članova osoblja OESS-a na terenu sudjelovalo je u više od 700 inspekcijskih pregleda, uz potporu 29 država članica OESS-a.

Vesna Pusić poželjela je Srbiji da kao predsjedateljica Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u 2015. očuva visoke standarde, a na rubu ministarskog sastanka te organizacije u Baselu u četvrtak je s kolegama iz regije potpisala dokument kojim preuzimaju punu odgovornost za regionalnu stabilnost i kontrolu naoružanja.

photo_verybig_165207Švicarska je odlično organizirala predsjedanje OESS-om, rekla je Pusić u zahvali i ocijenila da Srbija, koja preuzima kormilo za 2015., pred sobom ima odličan primjer kako se jedna organizacija, koja je već polako izgledala uspavano, ponovno vraća u središte događanja i dobiva vrlo važnu ulogu.

“Švicarska, koja nije očekivala da će predsjedati OESS-om razdoblju koje će imati tako dramatične događaje kao što je konflikt niskog intenziteta u Ukrajini, ujedno je postavila i visoke standarde predsjedanja”, rekla je Pusić.

Ocijenila je da se sadašnje stanje u području rada OESS-a nije moglo ni naslutiti kada su se Švicarska i Srbija kandidirale za podjelu predsjedanja.

“S obzirom da OESS predstavlja jedan od rijetkih foruma gdje za stolom sjede Rusija, zemlje Zapada, EU i srednje Azije, vrlo je važno održati postignutu razinu visokih standarda predsjedanja”, ocijenila je.

Ako Srbija u 2015. uspije zadržati one standarde i onaj pristup problemu koji je počeo tijekom švicarskog predsjedanja i koji je još na stolu, ima šansu da se tijekom predsjedanja afirmira, ali da afirmira i samu regiju, istaknula je Pusić.

U tome bi im, osim trojke OESS-a (bivši, trenutni i budući predsjedavajući), trebao pomoći i izneseni prijedlog, za koji čini se postoji podosta podrške, da se osnuje jedna vrsta “savjeta mudraca” tj. skupina ljudi koja bi OESS-u pomogla da se postavi u ovoj zahtjevnoj ulozi koju je dobio kroz pogoršanje odnosa između Rusije i Zapada, rekla je Pusić.

Ukrajinska kriza dominira dvodnevnim sastankom 21. ministarskog vijeća OESS-a otvorenim u Baselu na temu “Kriza europske sigurnosti, kako naprijed” na kojem je u četvrtak govorila i prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Krema hrvatskog domoljublja’ na komemoraciji za Slavka Goldsteina

Objavljeno

na

Objavio

CROPIX

Komemoracija za nedavno preminuloga spisatelja, urednika i nakladnika Slavka Goldsteina održana je u ponedjeljak navečer u prostoru zagrebačke Koncertne dvorani Vatroslav Lisinski, a o Goldsteinu i njegovu radu govorili su Stjepan Mesić, u ime Antifašističke lige Zoran Pusić, a u ime Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Goldstein mi je bio suborac u borbi za demokratsku Hrvatsku, istaknuo je Mesić ocijenivši kako je bio i stup hrvatske i jugoslavenske žurnalistike te scenarist, novinar, urednik i osnivač “lista Vjesnik u srijedu”.

Ustvrdio je kako Slavko Goldstein u epohalnoj knjizi “1941. – godina koja se vraća”, predviđa ono što se danas događa. Tim svojim djelom Goldstein je zadužio Hrvatsku, rekao je Mesić. “Borili smo se za iste ideale”, a Goldstein je ispisao jednu od slavnih stranica političke povijesti Hrvatske, dodao je.

Po Pusićevim riječima Goldstein je nastojao od ‘demokrature Hrvatsku napraviti otvorenim društvom’. Njegova smrt je, istaknuo je Pusić, gubitak za sve nas, a on će nastaviti živjeti onako kako se mi budemo odnosili prema njegovoj duhovnoj ostavštini.

Pupovac je naglasio kako je Goldstein oko sebe okupljao ljude različitih mišljenja, a svoja životna svjedočanstva vješto je utkao u svoju knjigu “1941. – godina koja se vraća”. To je za nas Srbe ostavština po kojoj ćemo ga poštovati, zaključio je Pupovac.

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu. Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Objavio je knjigu “1941. – godina koja se vraća” za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine. Bio je i predsjednik Židovske općine Zagreb, a kasnije i član židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu. Uredio je više od 150 knjiga, a koscenarist je bio za filmove “Signali nad gradom”, “Prometej s otoka Viševice”, “Četvrti suputnik” i “Akcija Stadion”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Ministar Krstičević sa zapovjednikom SACT-a u Splitu

Objavljeno

na

Objavio

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se u ponedjeljak, 18. rujna 2017., u vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u Splitu sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za transformaciju generalom zbora Denisom Mercierom.

Tijekom susreta ministra Krstičevića i gernerala Merciera naglašena je izvrsna suradnja između Ministarstva obrane RH i Savezničkog zapovjedništva za trasnformaciju u Norfolku (SAD), kao i općenito NATO saveza.

Zahvalivši generalu Mercieru na dolasku i zaželjevši mu dobrodošlicu u Hrvatsku i Split, ministar ga je upoznao s aktivnostima MORH-a u protekla dva mjeseca u području sigurnosti i obrane. Istaknuo je usvajanje nove Strategije nacionalne sigurnosti, rad na izradi Zakona o sustavu domovinske sigurnosti s ciljem bolje koordinacije i sinergije svih institucija i sposobnosti u prepoznavanju, prevenciji i pravodobnom i učinkovitom odgovoru na sigurnosne izazove i rizike u sigurnosno-obrambenim sektoru.

Naveo je također i ogroman angažman OS RH u pomoći civilnoj zajednici u borbi protiv požara na hrvatskoj obali, kao i trenutnoj pomoći u gradovima i naseljima koji su zahvaćeni poplavama, a upoznao je generala Merciera i s doprinosom OS RH u UN, NATO i EU operacijama i misijama.

General Mercier je zahvalivši na gostoprimstvu obavijestio ministra Krstičevića o projektima i aktivnostima savezničkog zapovjedništva za transformaciju koji su u tijeku, istaknuvši također potrebu za boljom koordinacijom između upravljačke i zapovjedne strukture NATO-a, pri čemu i hrvatska iskustva u izradi sustava domovinske sigurnosti mogu biti od pomoći Savezu.

Najavio je reorganizaciju kako svog zapovjedništva u Norfolku, tako i cijele zapovjedne strukture NATO-a s ciljem uspješnijeg djelovanja cijelog Saveza, a što će rezultirati potrebom za raščlambom strateških snaga, razvojem novih sposobnosti te provedbom vježbovnih i obučnih aktivnosti.

Suglasivši se s generalom Mercierom, ministar Krstičević je izrazio punu potporu Republike Hrvatske najavljenim promjenama u NATO-u i uvjerenje u uspješnu implementaciju istih.

Naglasio je da se zbog kompleksnosti izazova s kojima je u današnje vrijeme suočena međunarodna zajednica i demokratski svijet, kao i drastične promjene sigurnosne paradigme, razvoj nove strukture i prilagođavanje na svim razinama u skladu s vremenom, izazovim i potrebama, postavlja kao imperativ, a s ciljem bržeg, spremnijeg i učinkovitijeg odgovora na prijetnje i ugroze.

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH, tijekom dana razgovaro je i s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, kao i s načelnikom Glavnog stožera OS RH generalom zbora Mirkom Šundovom.

Hrvatska ratna mornarica slavi 26. obljetnicu osnutka

facebook komentari

Nastavi čitati