RH sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom potpisala izmjene sporazuma o subregionalnom nadzoru naoružanja

1

Hrvatska ministrica vanjskih poslova s ministrima vanjskih poslova iz BiH Zlatkom Lagumdžijom, Crne Gore Igorom Lukšićem i Srbije Ivicom Dačićem potpisala je izmjene sporazuma o subregionalnom nadzoru naoružanja.

Ministrica Pusiæ potpisala amandman na regionaln sporazum o kontroli naoružanjaPreuzimanjem punog nadzora za regionalnu stabilnost i kontrolu naoružanja Hrvatska, BiH, Crna Gora i Srbija učinile su važan korak za izgradnju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu, objavio je OESS.

Predstavnici te četiri zemlje su 14. lipnja 1996. u Firenzi potpisali sporazum kako bi se spriječila nova utrka u naoružanju u regiji te smanjio rizik od nove eskalacije i izbijanja sukoba, nakon nekoliko godina ratovanja, a taj dokument je dio Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Daytonskog sporazuma).

Provedba Sporazuma odvija se kroz sastanke Komisije za provedbu na političkoj razini te sastanke na stručnoj razini. Sporazum je primjer uspješnog prevladavanja poslijeratnog nepovjerenja, a to su iskustva koja se mogu prenositi i drugim zemljama i regijama koje prolaze kroz postkonfliktno razdoblje, priopćio je MVEP.

“Obveze iz člana IV Daytonskog mirovnog sporazuma su ispunjene. Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska i Srbija dokazale su da mogu uspostaviti stabilnu vojnu ravnotežu na najnižoj razini naoružanja, smanjivši time rizik od eskalacije odnosa i izbijanja sukoba. Naša misija je ispunjena”, rekao je prigodom potpisivanja sporazuma general-bojnik Michel Torres, osobni predstavnik predsjedavajućeg OESS-a ministra vanjskih poslova Švicarske Didiera Burkhaltera.

Prijenos odgovornosti ne znači potpuno povlačenje međunarodne zajednice u nadzoru naoružanja koja će pružati potporu umjesto voditi ovaj proces. Prema navodima OESS-a ukupno 10.069 komada teškog naoružanja uništeno je u zadnjih devetnaest godina. Preko 1300 članova osoblja OESS-a na terenu sudjelovalo je u više od 700 inspekcijskih pregleda, uz potporu 29 država članica OESS-a.

Vesna Pusić poželjela je Srbiji da kao predsjedateljica Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u 2015. očuva visoke standarde, a na rubu ministarskog sastanka te organizacije u Baselu u četvrtak je s kolegama iz regije potpisala dokument kojim preuzimaju punu odgovornost za regionalnu stabilnost i kontrolu naoružanja.

photo_verybig_165207Švicarska je odlično organizirala predsjedanje OESS-om, rekla je Pusić u zahvali i ocijenila da Srbija, koja preuzima kormilo za 2015., pred sobom ima odličan primjer kako se jedna organizacija, koja je već polako izgledala uspavano, ponovno vraća u središte događanja i dobiva vrlo važnu ulogu.

“Švicarska, koja nije očekivala da će predsjedati OESS-om razdoblju koje će imati tako dramatične događaje kao što je konflikt niskog intenziteta u Ukrajini, ujedno je postavila i visoke standarde predsjedanja”, rekla je Pusić.

Ocijenila je da se sadašnje stanje u području rada OESS-a nije moglo ni naslutiti kada su se Švicarska i Srbija kandidirale za podjelu predsjedanja.

“S obzirom da OESS predstavlja jedan od rijetkih foruma gdje za stolom sjede Rusija, zemlje Zapada, EU i srednje Azije, vrlo je važno održati postignutu razinu visokih standarda predsjedanja”, ocijenila je.

Ako Srbija u 2015. uspije zadržati one standarde i onaj pristup problemu koji je počeo tijekom švicarskog predsjedanja i koji je još na stolu, ima šansu da se tijekom predsjedanja afirmira, ali da afirmira i samu regiju, istaknula je Pusić.

U tome bi im, osim trojke OESS-a (bivši, trenutni i budući predsjedavajući), trebao pomoći i izneseni prijedlog, za koji čini se postoji podosta podrške, da se osnuje jedna vrsta “savjeta mudraca” tj. skupina ljudi koja bi OESS-u pomogla da se postavi u ovoj zahtjevnoj ulozi koju je dobio kroz pogoršanje odnosa između Rusije i Zapada, rekla je Pusić.

Ukrajinska kriza dominira dvodnevnim sastankom 21. ministarskog vijeća OESS-a otvorenim u Baselu na temu “Kriza europske sigurnosti, kako naprijed” na kojem je u četvrtak govorila i prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

facebook komentari

  • Gabro Vuskic

    Nadolazeća predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović čim preuzme dužnost predsjednika RH u siječnju 2015. godine, treba poništiti taj sporazum ili kako god se on zvao. Ako se to ne učini, biti će očiti znak da se nova predsjednica RH slaže sa onim što je stara i nepovratna vlada Zorana Milanovića i YUsipovića radila…