Pratite nas

Riješene sve nepoznanice oko rata u BiH – Za sve krivi Hercegovci i ‘hercegovački lobi’

Objavljeno

na

U Hercegovini je relativno nezamijećeno i bez posebnih komentara prošla vijest (barem do trenutka kad ovo pišem) da je s mjesta glavnoga urednika Svjetla riječi smijenjen dr. fra Drago Bojić. U međuvremenu su se izvan nezainteresirane Hercegovine zaredali članci, komentari, peticije, poruke podrške ovom franjevcu koji je „kažnjen zbog delikta mišljenja, zbog onog što je niz bosanskih franjevaca prije njega izgovorio ili napisao u javnom prostoru“. (E. Kazaz). Čovjek je u jednom intervjuu za portal Prometej iznio bjelodane i neoborive dokaze da su hercegovački franjevci „sasvim jasno i konkretno bili sudionici (ponekad i kreatori) u politici koja je za cilj imala preseljenje (tj. etničko čišćenje, a onda i ubijanje i progon) bosanskih Hrvata te njihovo, ‘udomljivanje’ na ‘svome’ – na hercegovačkoj kršnoj grudi.“ I umjesto da prihvati ovako posložene i argumentirane tvrdnje, uprava Hercegovačke franjevačke provincije odlučila se žaliti kod uprave Provincije Bosne Srebrene zbog fra Draginih „mučnih i teških kleveta“.

U svojim reagiranjima fra Ivan Šarčević i Enver Kazaz kritiziraju upravu hercegovačkih franjevaca zbog ovakvog postupka i pozivaju ih da se javno, u otvorenoj i argumentiranoj raspravi, suoče s ovim nepobitnim dokazima. Međutim, teško će to ići, jer je fra Drago, taj „mladi, angažirani, veoma obrazovani franjevac“ (E. Kazaz), već prije u jednom drugom intervjuu posredno odbacio tu mogućnost,  skromno i mjerodavno ustvrdivši da su u biti hercegovački franjevci nedovoljno obrazovani za takve rasprave u javnom prostoru.

Budući da je nedavnom prvostupanjskom presudom Haškoga suda, inače imunog na bilo kakve pokušaje unosa politike u njegov rad, temeljitom i objektivnom pravno-povijesnom analizom nedvosmisleno dokazano i presuđeno da su Hercegovci (potpomognuti jednim Dalmatincem), predvođeni Zagorcem F. Tuđmanom, bili kreatori „zločinačkog pothvata“ zvanog Herceg-Bosna, sada je ovim dodatkom o sudioništvu hercegovačkih franjevaca slučaj kompletiran. I ne samo to! Znanstvenim angažmanom i plemenitim političkim aktivizmom fra Luke Markešića, fra Ivana Šarčevića, fra Drage Bojića napokon je do kraja razotkriven zamašan vojno-politički plan, iz kojega se vidi da su zapravo svi hercegovački Hrvati – ovdje termin „hercegovački Hrvati“ treba razumijevati u značenju „korporativne osobnosti“ (fra Ivan Šarčević) –  odgovorni za žrtve i stradanja ne samo bošnjačkoga i srpskoga stanovništva, nego i svojih sunarodnjaka, bosanskih Hrvata. Time je upravo potvrđena još 2005. godine obznanjena tvrdnja gospođe Višnje Pavelić, inače kćeri nekadašnjega Poglavnika NDH, da je „za sve kriv hercegovački lobi.“ Gospođa je doduše to tada ustanovila referirajući se na zločine Drugoga svjetskog rata i umjesto da se odmah krenulo tim tragom, moralo se čekati još nekoliko godina na potvrdu nečega što je već od prošloga rata bilo jasno kao dan.

Kako su se fra Luka Markešić, fra Ivan Šarčević, fra Drago Bojić više godina sustavno i na ozbiljan znanstveno-istraživački način bavili ovim zamršenim slučajem, za očekivati je da će se sada, kada je sve riješeno, pojaviti i kakva debela studija u kojoj je, pretpostavljamo, do u detalje proučen i demontiran cjelokupan koncept hercegovačkoga „zločinačkog pothvata“. Za sada nas drže u neizvjesnosti i tek nam škrto podastiru samo dva, ali zato vrlo sočna dokaza. Prvi je poznat pod kodnim nazivom „sjedeljka“, tu se naime „razvijala herceg-bosanska strategija“ (fra I. Šarčević), što bi bila svojevrsna hercegovačka varijanta Wannsee-protokola. Fra Ivan zna sve detalje, ali vjerojatno nam ih još ne će otkrivati do objavljivanja studije. Drugi dokaz je daleko važniji, jer ukazuje na onaj glavni, provedbeni dio plana, a poznat je pod kodno-kulinarskim nazivom „podebljavanje pereca“. Jedno od značajnih otkrića u ovom razotkrivanju „zločinačkog pothvata“ jest i to kako su se hercegovački Hrvati od nekadašnjih „Pavelićevaca“ masovno preobrazili u „Mačekovce“ i umjesto nekadašnjih pokliča „do Drine, pikiraju na nekadašnje Mačekove granice. I što reći nakon svega? Slutili jesmo (zbog iskustava s Drugim svjetskim ratom) da će se to kad-tad dogoditi, ali ipak ne da će biti još tako skoro, naime da će nam dokazati kako smo glavni krivci i za ovaj protekli rat.

Uoči Velike Gospe navršit će se dvadeset godina otkako je poginuo Dane Šarac. Ovaj, u to vrijeme 27-godišnjak, tek je bio počeo stvarati vlastitu obitelj. Poginuo je tu u Hercegovini, pored jedne male rijeke. Isti dan je život izgubio i susjed mu Dragan Soldo. Vjerovali smo cijelo vrijeme da su poginuli braneći ovim drugima da prijeđu rijeku i ugroze im imanja i obitelji. Mislio sam da sam veoma dobro poznavao Danu, onako kako se braća koja zajedno odrastaju mogu poznavati. Nisam, međutim, ni slutio da je sudjelovao u „pothvatu“. Ali, dokazi su očigledni i nepobitni. Oženio se, baš nekako pred početak rata, s Lidijom, bosanskom Hrvaticom koja je tako došla u Hercegovinu, što očito pokazuje da je i on, ne samo sudjelovao u „etničkom čišćenju bosanskih Hrvata“, već je to izveo na vlastitu ruku, čak i prije dogovorenoga početka provedbe „pothvata“.

A sve to ne bih znao da nije bilo ozbiljnih istraživanja nekolicine plemenitih političkih aktivista.

Ivica Šarac/Objavljeno u: Crkva na kamenu, 8-9/2013., str. 34-35.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati