Connect with us

Iz Svijeta

Roditeljima treba i do 1000 maraka za polazak djece u školu

Published

on

Nakon povratka s godišnjeg odmora slijede glavobolje i novi udar na kućni proračun – priprema djece za školu. Najveći trošak roditeljima su, dakako, udžbenici i školski pribor, ali to i nije jedini trošak. Kada se sve sabere, obitelji moraju i cijele plaće izdvojiti na opremanje školaraca u školu.

knjigeSve je skupo

Većina roditelja već je izdvojila novac za nove udžbenike, bilježnice, olovke, pernice, odjeću… Za razliku od zemalja okruženja, u BiH ni ove godine nema besplatnih udžbenika osim za djecu iz obitelji slabijeg materijalnog stanja.Večernji list je istražio koliko je novca potrebno za opremanje jednog školaraca u BiH. Došli smo do podatka da za najskromniju varijantu opremanja djeteta za školu treba najmanje 400 KM (u to spadaju udžbenici, vježbenice, bilježnice, torba, pernice…), što je, svakako, preveliki udar na kućni proračun osiromašenih bh. građana.

Za nešto raskošniju opremu školarca treba izdvojiti i dvostruko više. A u ovu brojku ne ulaze odjeća, obuća i druge stvari koje se moraju kupiti kako bi dijete krenulo u školu. Tako prosječna obitelj za opremanje školarca (ako ima dvoje djece) u najskromnijoj varijanti mora dati cijelu jednu prosječnu plaću u BiH, pa i do 1000 KM. Mnogi kažu da će knjige i pribor morati kupiti na otplatu ili da će novac pozajmiti. – Već smo pribavili knjige i pribor koji je potreban učenicima, od početnog razreda pa do završnih razreda srednje škole. Roditelji, zasad uglavnom kupuju torbe, bilježnice i ostale potrepštine za školu, dok veća kupovina knjiga slijedi uglavnom nakon početka nastave, kaže Ružica Mikulić, vlasnica knjižare ‘Gral’ iz Širokog Brijega. Kompleti knjiga za osnovnu školu kreću se od 113,60 KM, koliko koštaju za 2. razred, pa do 240 KM za 8. razred. Raspon cijena pribora je iznimno velik. Tako se može kupiti torba ispod 10 KM, a ima i onih za koje treba izdvojiti više od 100 KM. – Učenici uglavnom biraju radne bilježnice te knjige koje im nedostaju. Neki za jednu marku nabave tri bilježnice, dok drugi kupuju skuplje. Obično roditelji ne štede za djecu u početnim razredima, tvrdi Ružica dodajući kako mnogi traže i odgodu plaćanja. Knjige nisu jedina stavka, za početak nove školske godine treba kupiti još mnogo stvari. Posebna priča je oprema za tjelesni odgoj, što uključuje kupovinu tenisica, dresova ili trenirki, za što je potrebno izdvojiti i 100 KM, piše Večernji list.

Rabljene knjige

Veliki broj djece u školu će krenuti s rabljenim knjigama. – Imam dvoje školaraca koji idu u osnovnu školu. Ove godine smo dobili knjige od prijatelja, a naše stare knjige smo darovali. Nije to mali izdatak kućnom proračunu, čini mi se da su nove knjige posljednjih godina lošije kvalitete – kaže za Vecernji.ba Maja Jurković iz Ljubuškog. I Anita Mikulić je za sina knjige našla kod susjede, dok je za dugog sina, koji polazi u srednju školu, nešto morala kupiti. – Naravno da se moraju kupiti obične i radne bilježnice, tvrdi Anita, i to je dodatan trošak.  (pogled.ba)

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Iz Svijeta

Srbija pokazala vojni arsenal – Tabak: MIG-ovi su im stare mašine

Published

on

By

Srbija pokazala vojni arsenal – Tabak: MIG-ovi su im stare mašine

Na vojnom aerodromu Batajnica pored Beograda održana je manifestacija Sloboda 2017,  u povodu 73. obljetnice oslobođenja Beograda u 2. drugom svjetskom ratu.

Sposobnost i opremu Vojske Srbije prikazalo je više od 2.200 pripadnika VS i Ministarstva obrane. Sloboda 2017. središnji je dio višednevnog obilježavanja obljetnice oslobađanja Beograda u kojoj je, uz 130 različitih borbenih i oklopnih vozila, 30 zrakoplova i helikoptera, promovirano i šest lovaca MIG 29 koje je Srbija dobila kao donaciju Ruske Federacije, a njihov će remont i modernizacija koštati 180 milijuna eura.

Srbija inavodno dući mjesec kupuje dodatnih bjeloruskih 7 Migova 29 i obrambeni raketni sustav S-300. Ako uzmemo u obzir da Hrvatska također obnavlja eskadrilu bojnih zrakoplova, može li se zaključiti kako u regiji počinje mini utrka u naoružavanju, barem između Hrvatske i Srbije? Je li to točno i treba li to gledati u kontekstu odnosa NATO-a i Rusije u emisiji HRT-a Studio4 govorio je vojni analitičar Igor Tabak.

Ovo nije utrka u naoružavanju. Srbija je zadnjih dana dobila rusku donaciju migova. To su vrlo stare mašine koje su dobivene tek da bi malo letjele, a onda idu na ozbiljan remont koji će se morati platiti. Ove priče o Bjelorusiji već koju godinu povremeno isplivaju u javnost, ali najvjerojatnije teško da će od toga išta biti. Uz sve želje teško je pobjeći od proračunskih stvari. A proračun kaže da Srbija nema baš puno novaca na vojsku, smatra Tabak.

Od šest ruskih MIG-ova 29 jedan je odmah vraćen u Rusiju na detaljne radove. Preostalih pet trebali bi se uklopiti s četiri jugoslavenska koji su sada u srpskim rukama. Nakon dodatnih radova ujednačavanja te flote Srbija se nada imati kroz nekoliko godina operativno 10 MIG-ova 29, izostavivši priče o Bjelorusiji koji bi bili dodatni novac .

Najvjerojatnije tih pet aviona bi neko vrijeme mogli letjeti jer su došli direktno iz ruskog ratnog zrakoplovstva s orelativnim graničenim resursom. Plan je da njih unutar dvije godine čeka remont na kojem Rusija opet planira nešto zaraditi, rekao je.

Činjenica je uz sve te nabave Srbije kao i njihovu proizvodnju oružja, govorimo o iznimno malim brojevima. To je sve zgodno postaviti na pistu na Batajnicu. Zgodno je motivirati mlade ljude ne bi li došli u profesionalnu vojsku, jer Srbija kao i Hrvatska nema više ročnog služenja. Sve drugo, što smo nekad gledali, agresije, nekakve aktivne stvari s vojskom su s tako malim snagama i tako malim proračunom gotovo nemoguće, mišljenja je Tabak.

Hrvatska je krenula temeljito drugačije u nabavu pribavljanja zrakoplova nego Srbija. Napravljen je međunarodni natječaj, rezervira se novac u proračunu, nema puno nejasnoća, dani su rokovi, javili su se ozbiljni ponuđači. Imamo dvije ponude rabljenih i dvije ponude novih aviona (F16 i Gripen).

To je ozbiljniji pristup tako velikoj nabavi od srbijanske nabave donacijama. To je strukturno različit pristup stvarima koji Hrvatskoj trenutno ide na čast iako je riječ o teškom i skupom poslu koji je velik izazov za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i MORH u cjelini, smatra Tabak.

 

F-16 Block 70 pruža Hrvatskoj apsolutnu zračnu dominaciju za narednih 40 godina

facebook komentari

Continue Reading

Iz Svijeta

Orban: Europski parlament primjenjuje ‘Sorosov plan’

Published

on

By

Mađarski premijer Viktor Orban optužuje Georgea Sorosa da koristi NVO kako bi preplavio Europu migrantima.

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je Europski parlament da je počeo primjenjivati “Sorosov plan” nakon što je odbor EP-a za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnja pitanja (LIBE) usvojio izvještaj o primjeni Dublinskih propisa.

Izvještaj LIBE-a “zanemaruje opasnost da postoji veza između migracije i terorizma”, rekao je Orban, dodavši da će primjena tih propisa također ograničiti ovlasti država članica.

On je ocijenio da je, uprkos “zabrinjavajućim razlikama u vezi s tim pitanjima” između Višegradske skupine i Europske komisije, radna večera lidera V4 i predsjednika EK-a Jean-Claudea Junckera u srijedu bila uspješna.

Također je dodao da postoji dobra šansa za poboljšanje saradnje, prenosi MTI.

Prema njegovim riječima, nesuglasice o budućnosti Europe i migracija više su ukorijenjeni u kulturološkim nego u političkim razlikama.

“Razjasnili smo izvjestan broj pitanja o kojima se ne slažemo i uspjeli smo reći Junckeru da želimo više poštovanja za narode srednje Europe, među kojima su i Mađari”, rekao je Orban.

Orbanove optužbe

Mađarski premijer optužio je  Georgea Sorosa da koristi “predatorske nevladine organizacije” kako bi preplavio Europu migrantima i stvorio “transnacionalno carstvo”.

U travnju su u Mađarskoj usvojili zakon koji je zaprijetio zatvaranju Srednjoeuropskog sveučilišta u Budimpešti, koji financira Soros.

Orban je ranije rekao da su migracije “dobar biznis” za Sorosa, ali da bi bio još i bolji da Mađarska “nije digla galamu u vezi s time”.

Nazvao je Sorosa “špekulantom na čelu velike mafijaške mreže koja predstavlja prijetnju miru u Europi”.

“Razlog zašto je on tako ljut na Mađarsku i mene osobno jest to što stojimo na putu njegovog velikog plana i velikog biznisa. Soros je objavio svoj program preseljenja migranata, finansira NVO i krijumčare ljudima”, rekao je Orban.

 

ORBAN: Otkrili smo prikrivenu mrežu, mrežu Georgea Sorosa, i dan za danom otkrivamo tko je sve povezan s njime

facebook komentari

Continue Reading