Pratite nas

Pregled

Rojs: Idem u zatvor kad proslavim Oluju i Gospu

Objavljeno

na

Legalist sam koji poštuje sud i ustavni poredak Republike Hrvatske, za to sam se i borio.

Javio sam se Ministarstvu pravosuđa 31. srpnja i tražio sam odgodu izvršavanja zatvorske kazne do 17. kolovoza, što mi je i odobreno – kazao je za Večernji list Ljubo Ćesić Rojs, umirovljeni general HV-a i bivši pomoćnik ministra obrane.

U ponedjeljak se trebao javiti na izdržavanje kazne jer je proglašen krivim što je kao pomoćnik ministra obrane i načelnik Sektora za gospodarenje MORH-a, otpisao Hrvatskom dragovoljcu tri milijuna kuna duga, a klubovima iz Hrvatske i BiH omogućio besplatno korištenje ugostiteljskih objekata MORH-a.

– Ta odgoda ustvari podrazumijeva da mi je omogućeno da mogu ići u Knin na 22. obljetnicu obilježavanja Oluje, i hvala im na tome. Obavit ću to sve i blagdan Velike Gospe u miru. U Zagreb ću se vratiti 16. srpnja, a 17. ću se u 10 sati javiti u istražni zatvor na izdržavanje kazne– naglasio je Rojs koji i dalje čvrsto pri svojoj odluci da će radije ići u zatvor na godinu dana nego ga zamijeniti dobrotvornim radom i guliti krumpir. – Ja sam vama rekao i stojim kod svog stava. O svojoj odluci obavijestio sam i sudstvo, ali i cijelu hrvatsku javnost.

Hoće li se u međuvremenu sastati sudsko vijeće i razmatrati moj zahtjev za obnovu postupka ili neće, ja to ne znam – kazao je Rojs tvrdeći kako oni odugovlače s tim postupkom, ali da on nema pravo ulaziti u te sudske postupke i kakva su njihova prava.

– Vojnik sam i poštujem svaku odluku koju sud donese. Bez obzira na to bila to odluka o obnavljanju postupka ili ipak zatvorska kazna. Ali guliti krumpir sigurno neću jer to bi za mene bilo veliko poniženje.

Očekujem da bi se to vijeće moglo sastati u ovih 15-16 dana i kada pročitaju sve nove dokaze koje sam dostavio u spis tražeći zahtjev za obnovu postupka, vjerujem u neovisno sudstvo i pravedne suce koji će uistinu vidjeti da su njihovi kolege koji su prije bili u postupku pogriješili. Sve činjenice idu u moju korist – naglasio je Rojs, ističući kako ima veliku podršku Hrvatskog generalskog zbora.

– Zovu me ljudi svakodnevno i zgražaju se svi. Čak su mi moje pojedini kolege poručili da se prema Zakonu o pristupu informacija izvidi sve od 1991. godine do danas tko je sve potpisivao i besplatno koristio vojne objekte.

Ne znam odakle su izvukli da nisam smio razvojačene branitelje smjestiti u prazne objekte, pa to je bilo u opisu mog posla. Pa nitko drugi nije mogao potpisati nego ja – u nevjerici govori Rojs koji nema namjeru tražiti pomoć od premijera Plenkovića ni predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

– Ništa im neću govoriti o svom slučaju jer bi ispalo da se izvršna vlast petlja u zakonodavnu. To nema govora. Time bih ponizio sebe i ispao neki plačko. Želim da Hrvatska sazri kao pravna država i pravnim sredstvima se borim i svima ću dokazati – poručio je Rojs.

Podsjetimo, Kamenjar je ovu vijest objavio već 28.07.

Generalu Ljubi Ćesiću Rojsu odgođeno izvršenje kazne

ROJS: Ja sam vojnik i radije ću u zatvor nego guliti krumpir ili čistiti ulice

facebook komentari

Pregled

Plenković: Očekujem temeljito izvješće SOA-e o prisluškivanju hrvatskih dužnosnika u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković je za središnji Dnevnik HRT-a kazao nakon svoga prvog govora u UN-u da su ondje poslane vrijednosne poruke kako Hrvatska gleda na ulogu UN-a te da RH podržava napore novog glavnog tajnika.

Želimo da UN bude učinkovitiji kako u pogledu borbe protiv terorizma, zaštite ljudskih prava. Mislim da su ove poruke dobro primljene, rekao je za HRT.

Govoreći o predstojećem susretu sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom kazao je da on i njegov slovenski kolega razvijaju jedan dobar odnos poštovanja i povjerenja.

Mi želimo riješiti otvorena pitanja granica i na kopnu i na moru. Slovenija ima svoju poziciju u okviru koje želi da se radije provede arbitražna presuda. Mi s njom imamo problem zbog toga što je sama u procesu koji je postao kontaminiran, postala neprihvatljiva za Hrvatsku.

No to ne znači da nema manevra i da nema načina kako da dvije zrele susjedne zemlje, dvije članice EU-a, saveznice u NATO-u ne nađu rješenje. Očekujem da će naši razgovori biti vrlo sadržajni, da ćemo pogledati što je to što nas trenutno spaja, a što su teme koje nas razdvajaju. Nastavljamo u dobroj vjeri razgovarati o pitanju granica sa Slovenijom, rekao je Plenković.

Na priznanje ministra BiH da su neki hrvatski dužnosnici bili prisluškivani hrvatski premijer je kazao da očekuje jedno ‘temeljito izvješće hrvatske sigurnosno obavještajne agencije na tu temu’.

Čuo sam se s ravnateljem i kada se vratim to će biti jedna od prvih stvari o kojoj želim dobiti temeljite informacije, rekao je Plenković. I dalje ponavljam, BiH je država koja je s Hrvatskom najpovezanija – od geografske povezanosti do činjenice da su Hrvati konstitutivan narod. Sedam puta sam bio u BiH u ovih 11 mjeseci i nastavit ćemo s tim intenzitetom, dodao je.

Ako nešto treba dodatno pojasniti oko Pelješkog mosta, ponavljam, on se gradi na hrvatskom teritoriju. Razgovori sa stručnim službama su trajali godinama. Ova tema je dotaknuta i u vrijeme kada smo imali zajedničke sjednice Vlade u Sarajevu. Mislim da s kolegom Zvizdićem i drugim akterima to pitanje možemo riješiti. Podcrtavam da je ovdje više riječ o stavu određenih stranaka, a nešto manje institucija Bosne i Hercegovine. Ta nijansa nije nebitna. Projekt Pelješkog mosta ide dalje. To će biti najveći projekt financiran sredstvima Europske unije. Mislim da je povezivanje juga Hrvatske s Pelješkim mostom, s ostatkom zemlje, strateško pitanje i to posebno u kontekstu “schengena” i jednog intenzivnijeg priljeva turista u Hrvatsku, kazao je premijer RH.

Sjedinjene Američke Države i dalje su svjetska sila i glavni globalni akter. Oni su naš glavni partner i saveznici u okviru NATO-a. Njihovi pogledi na globalne odnose su bitni. Prije dva dana, nakon govora predsjednika Donalda Trumpa kada je rekao “najprije Amerika”, treba reći i da je kazao “DA” i za multilateralnu suradnju, izjavio je Plenković.

Što se tiče Sjeverne Koreje ja sam danas razgovarao s japanskim premijerom Abeom. Da čujete njihov stupanj zabrinutosti što se zbiva u Sjevernoj Koreji, onda vidite da one zemlje koje jesu blizu korejskog poluotoka puno ozbiljnije doživljavaju ove nuklearne testove. Naravno da postoje razlike u narativu i u snazi poruke koju ovako izravno šalje američki predsjednik. To je možda jedna novina. Malo tko je od njegovih prethodnika na ovaj način tako radio, ali čini mi se da oko drugih pitanja postoje veliki prostori za suradnju, izjavio je između ostalog.

Izetbegovićev specijalni rat protiv Hrvatske

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Govor predsjednika Vlade Plenkovića pred Općom skupštinom UN-a

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković nalazi se u New Yorku gdje je na Općoj skupštini UN-a održao govor.

Jedan od učinaka globalizacije je da se svijet suočava s velikim migracijama. Hrvatska je u prošlosti bila suočena s velikom izbjegličkom krizom, ali naš pristup će uvijek biti onaj u kojem će na prvo mjesto stavljati ljude – rekao je Plenković i dodao kako nam je potrebna suradnja kako bi se pozabavili s korijenima problema.

Rekao je kako se moramo fokusirati na diplomaciju i prevenciju te da jedinstveno rješenje nije primjereno za sve zemlje.  – Naš doprinos izgradnji mira bit će i dalje važna komponenta vanjske politike kroz izravno djelovanje kao i kroz dijeljenje naših iskustava s drugim zemljama – rekao je Plenković.

Moramo se više uključiti u borbu terorizma jer je očito da postoji veća potreba za suradnju u toj borbi. Hrvatska u potpunosti podupire rezoluciju Vijeća sigurnosti protiv Sjeverne Koreje – izjavio je Plenković i pozvao Sjevernu Koreju da prestane s testiranjem nuklearnog oružja.

Plenković je rekao i kako svjedočimo sve većim klimatskim promjenama te da se moramo više pozabaviti tim pitanjem. Napomenuo je kako Hrvatska nije bila pošteđena tih promjena te je bila pogođena velikim požarima ali i poplavama. – Hrvatska je predana multilateralizmu – kazao je Plenković pred kraj govora.

Plenković je povodom obilježavanja 25. godišnjice ulaska Hrvatske u Ujedinjene narode na prijamu u New Yorku istaknuo kako je to velika obljetnica, a 22. svibnja 1992. simbolizirao je završetak dugotrajnog nastojanja hrvatske države kako bismo dobili međunarodno priznanje te da možda za nekoga 25 godina nije puno, ali kako je to za nas bio generacijski pothvat.

Plenković je u srijedu navečer u New Yorku održao prijam na koji su stigli mnogi ugledni američki Hrvati, no i visoki dužnosnici poput predsjednika Opće skupštine UN-a Miroslava Lajčaka i europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna.

Premijer je prethodno održao i predavanje na sveučilištu Columbia gdje je okupljenim studentima govorio o hrvatskim pogledima na Europsku uniju, te među ostalim istaknuo kako su sljedeći ciljevi ulazak u zonu Šengena i u eurozonu.

facebook komentari

Nastavi čitati