Romanu Ljeljaku ‘ozbiljno prijete’

2

Slovenski publicist Roman Leljak izjavio je u četvrtak da je dobio “ozbiljne prijetnje”, vezane za njegova otkrića o djelovanju nekadašnje slovenske Službe državne sigurosti (Udbe), te ih je prijavio policiji.

Leljak je izjavio da “poznata osoba” pokušava angažirati osobu koja bi ga fizički ugrozila te da je riječ o krugu povezanom s Janezom Zemljaričem, u 70-im godinama prošlog stoljeća šefom slovenske Udbe.

Leljak je 85-godišnjeg Zemljariča i druge još živuće dužnosnike nekadašnje slovenske državne sigurnosti nedavno javno optužio za izdavanje naloga za likvidacije dvaju pripadnika hrvatske emigracije u 70-im godinama prošlog stoljeća.

Riječ je o studentu Stjepanu Crnogorcu, koji je otet u Salzburgu te saslušavan u Ljubljani nakon čega je ubijen i Nikice Martinovića koji je brinuo za spomenik žrtvama križnog puta u Bleiburgu, a ubijen je u Klagenfurtu 1975. godine.

“Neki se očito još i danas koriste starim metodama”, rekao je Leljak povodom navodnih pokušaja da mu se ugrozi život, dodavši da su prijetnje sasvim sigurno povezane s njegovim istraživanjem starog arhivskog materijala iz državnog arhiva.

Policija je potvrdila da je dobila prijavu, te da sada proučava je li riječ o naznaci kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti.

O dokazima koje je Ljeljak našao smo pisali ranije: Pronađeni dokazi o otmici i likvidaciji Stjepana Crnogorca

facebook komentari

  • peppermintt

    i Slovenija čvrsto premrežena strukturama ??

  • peppermintt

    i Slovenija čvrsto premrežena strukturama ??