ROTACIJA U DIPLOMACIJI: Novi veleposlanici u Italiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, SAD-u…

21

Novi hrvatski veleposlanik u Rimu bit će Jasen Mesić. Taj je magistar podvodne arheologije i ministar kulture u Vladi Jadranke Kosor jedan od desetak potvrđenih diplomata koji će u sljedećem mandatu u inozemstvu predstavljati Hrvatsku, piše Večernji list

Proces rotacije 20-ak veleposlanika, koji su odradili mandat, a koji se očekivao već neko vrijeme, time dolazi u završnu fazu.

Prema informacijama iz diplomatskih krugova, novi veleposlanik Republike Hrvatske u Njemačkoj bit će dosadašnji veleposlanik RH u Mađarskoj Gordan Grlić Radman, dok će Hrvatsku u Grčkoj predstavljati Aleksandar Sunko. Pristanak države primateljice – neophodan korak u proceduri – stigao je iz Londona za Igora Pokaza, novog veleposlanika u Velikoj Britaniji otkuda nakon gotovo pet godina odlazi Ivan Grdešić. Pokaz se tako vratio u diplomaciju nakon što se iz privatnih razloga povukao s dužnosti veleposlanika RH u Rusiji 2015. nakon čega je to mjesto – do imenovanja Tončija Staničića ranije ove godine – bilo upražnjeno.

Također, agreman (pristanak) je prije nekoliko dana stigao i za Pjera Šimunovića, novog veleposlanika u Washingtonu. On će na toj dužnosti zamijeniti Joška Para, veleposlanika čiji je rad izazivao kritike i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koji je sada i službeno razriješen. Već je razriješen i dosadašnji veleposlanik u Francuskoj Ivo Goldstein, još jedan čije imenovanje i rad nije u dijelu javnosti i političara bio dobro ocijenjen.  No i on je, usprkos kritikama, dočekao kraj mandata.

Kraj mandata dočekao je i veleposlanik u Italiji Damir Grubiša. U Rimu će ga uskoro zamijeniti Jasen Mesić, političar i stručnjak za podvodnu arheologiju. Završio je Diplomatsku akademiju Ministarstva vanjskih poslova te magistrirao na poslijediplomskom studiju u Italiji. Mesić je bio HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika na lokalnim izborima 2009., a u vladi Jadranke Kosor obnašao je dužnost ministrom kulture.

Velike promjene očekuju se u Njemačkoj gdje je dužnosti veleposlanika razriješen Ranko Vilović, a dužnosti konzula u Düsseldorfu Zvonko Plećaš. Hrvatsku će tako u Njemačkoj predstavljati Gordan Grlić Radman, dosadašnji veleposlanik u Mađarskoj. Grlić Radman diplomatsku je karijeru počeo u Švicarskoj kamo odlazi odmah po osamostaljenju Hrvatske sa zadaćom ustrojavanja hrvatske diplomatsko-konzularne mreže. Diplomatsko je iskustvo stjecao je u hrvatskim veleposlanstvima u Sofiji i Budimpešti.

Zadnji je mandat odradio u Mađarskoj, a upravo je prije 10-ak dana izabran za predsjednika Dunavske komisije. Dužnosti su razriješeni i veleposlanik u Beogradu Gordan Markotić, potom veleposlanici iz Finske, Slovačke i Maroka, no novi kandidati još nisu prošli sve potrebne korake u imenovanju. Zato je procedura pri samom kraju za Aleksandra Sunka, kojega se kao profesora klasičnih jezika koji jako dobro govori novogrčki, sjećaju i učenici nekadašnjeg Obrazovnog centra za jezike u Zagrebu, koji je u to vrijeme pohađao i premijer Andrej Plenković. Sunko je potom iz obrazovanja otišao u diplomaciju, posljednjih je godina ministar savjetnik u Veleposlanstvu RH u Ateni, a sada će na novoj će dužnosti zamijeniti dosadašnjeg veleposlanika Ivana Velimira Starčevića.

facebook komentari

 • Istina

  Samo rotacija. Nedovoljno. Jedino pozitivno je to da je razriješen Ivo Goldstein.

  • Sivooki

   I Paro….

   • Maks

    Stierov izbor, svejedno je puno bolje nego do sada. Oreskovic i most su zaustavili smjene sada ide drugcije i brze.

    • Vladimir Dananić

     Eppur si muove. Neka je i to jednom došlo na red. U pravu si što se tiče Oreškovića i MOST-a. Ovi zadnji su bili glavna zaprjeka za sve nuždne promjene. Oni su samo htjeli mijenjati HDZ. Ironija je u tome što su I TO mogli barem djelomično postići tako što bi inicirali prave promjene, u duhu tradicije hrvatskog naroda. Ali, nisu htjeli. Oni su samo htjeli biti na vlasti tako što bi se „domunđavanjem“ s SDP-ovcima radili protiv te vlasti. Glupo.

     • Maks

      Ja znam da se to priprema bar pola godine, do devetok mjeseca bar 90 izmjena. Most se borio za ostanak SDP kadrova u svim resorima a ne samo u onima gdje su imali ministarstva. Nisu dozvolili ni izmjene na HRTu, Petrov izjavio da nema nista protiv Radmana, sigurno nema Radman ga je i stvorio – tri puta kod Stankovica u pola godine.

     • EMINƎM

      Ima tu još igračica zaslužnih za promociju jugomosta.

     • Maks

      Sigurno, Radman je samo jedan od. Naj Gori su ovi sto rovare na desnici, Zeljka, Opus, Dujmovic, Sola, Rasputic.

     • EMINƎM

      to su kameleoni svih “hrvatskih” stranaka, predvođeni “komadantom Markom”

     • Sivooki

      Istina…

    • EMINƎM

     Most je pošast koja je poharala Hrvatsku. Gori su od španjolice.

     • Maks

      Oni su gotovi, od kad nemogu ucjenjivati i nuditi fotelje nisu interesantni.

     • EMINƎM

      taj se soj ne predaje lako, od kada im je matica jugoslavija krepala prilagodljiviji su no ikada , svakako ih ne treba olako podcijeniti

     • Vladimir Dananić

      Absolutno nikakvog podcjenjivanja neprijatelja ne smije biti. Kažem neprijatelji zato što oni sami sebe tako doživljavaju i označuju–kao neprijatelje hrvatskog naroda. Jugonostalgičari su u pravom smislu riječi fašistički nacionalisti. Nikakve dvojbe oko toga nema. Glavnim predmetom njihove mržnje je hrvatski narod iz jednostavna razloga što nikakva Jugoslavija ne može postojati bez Hrvatske. Pokušali su napraviti i takvu Jugoslaviju, zvala se je Savezna Republika Jugoslavija, pa ni ona nije obstala. Ta je činjenica dovoljan dokaz za moju tvrdnju, da nema nikakve Jugoslavije bez Hrvatske. I zato su orjunaši–fašistički nacionalisti–sve svoje snage usmjerili na borbu protiv hrvatskoga naroda. Namjerno nisam uporabio izraz udbaši zato što iskreno mislim, premda nemam materijalnih dokaza za to, da NI UDBAŠI, kao svojevrstni soj ubojica u službi Titova režima, nisu u toj mjeri neprijateljski nastrojeni naspram hrvatskog naroda kao spomenuti orjunaši.

     • Maks

      Mogu jos igrat skupa s SDPom dok su u saboru, SDP ih prezire ali im momentalno trebaju kao korisne budale.

 • Istina

  Puno je zla u Hrvatskoj napravljeno i prije Oreškovića i Mosta. Orešković i Most su samo kontinuitet politike koja se vodi od strane HDZ-a, od 2000. godine, pa na ovamo.

  • Maks

   Napravljeno je od Vesne Pusic HSPea i SDPa prije 2000e koji su doveli Racana I Mesica na vlast, sve ostalo je laz i podmetanje.

   • Trueteller

    Znači Sanader,Kosor i sad drug Plenković(samozvani borac protiv hrvatskog nacionalizma) su Hrvatsku usrećili,a zapravo Željka Markić,Opus Dei,Zlatko Hasanbegović.Bruna Esih i slični koji su ugradili u Ustav brak kao zajednicu muškarca i žene su zlo za Državu? Fenomenalna analiza! Kao da je osobno sin vojne lekarke i visokog partijskog i državnog jugokomunističkog funkcionera tovariša Plenkovića pisao.

    • Maks

     Zeljkica je svojom gluposcu ugradila i gay brak u ustav, nisam siguran nije li namjerno , nesmeta joj lgbt i ateizam u mostu, ni rjeci kritike. Zeljkici nije smetala ni Oreskoviceva podrska Pusicki i danas bi ga rado nazad. Sin vojne lekarke je floskula Zorana Milanovica mogu je koristiti njegovi sljedbenici iz Mobsta, ja necu.

     • kršni

      Čitajući sve ovo, čini mi se da tapkam u mraku. Dobri su ali nisu…Kada mi se učini da sam nešto shvatio, istog trena shvatim nakon jedne vijesti da nisam baš dobro shvatio..i tako u krug..

     • Maks

      Mislim da ce se sve to smiriti za par mjeseci.

     • kršni

      Daj Bože!!!!