ROTACIJA U DIPLOMACIJI: Novi veleposlanici u Italiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, SAD-u…

92

Novi hrvatski veleposlanik u Rimu bit će Jasen Mesić. Taj je magistar podvodne arheologije i ministar kulture u Vladi Jadranke Kosor jedan od desetak potvrđenih diplomata koji će u sljedećem mandatu u inozemstvu predstavljati Hrvatsku, piše Večernji list

Proces rotacije 20-ak veleposlanika, koji su odradili mandat, a koji se očekivao već neko vrijeme, time dolazi u završnu fazu.

Prema informacijama iz diplomatskih krugova, novi veleposlanik Republike Hrvatske u Njemačkoj bit će dosadašnji veleposlanik RH u Mađarskoj Gordan Grlić Radman, dok će Hrvatsku u Grčkoj predstavljati Aleksandar Sunko. Pristanak države primateljice – neophodan korak u proceduri – stigao je iz Londona za Igora Pokaza, novog veleposlanika u Velikoj Britaniji otkuda nakon gotovo pet godina odlazi Ivan Grdešić. Pokaz se tako vratio u diplomaciju nakon što se iz privatnih razloga povukao s dužnosti veleposlanika RH u Rusiji 2015. nakon čega je to mjesto – do imenovanja Tončija Staničića ranije ove godine – bilo upražnjeno.

Također, agreman (pristanak) je prije nekoliko dana stigao i za Pjera Šimunovića, novog veleposlanika u Washingtonu. On će na toj dužnosti zamijeniti Joška Para, veleposlanika čiji je rad izazivao kritike i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koji je sada i službeno razriješen. Već je razriješen i dosadašnji veleposlanik u Francuskoj Ivo Goldstein, još jedan čije imenovanje i rad nije u dijelu javnosti i političara bio dobro ocijenjen.  No i on je, usprkos kritikama, dočekao kraj mandata.

Kraj mandata dočekao je i veleposlanik u Italiji Damir Grubiša. U Rimu će ga uskoro zamijeniti Jasen Mesić, političar i stručnjak za podvodnu arheologiju. Završio je Diplomatsku akademiju Ministarstva vanjskih poslova te magistrirao na poslijediplomskom studiju u Italiji. Mesić je bio HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika na lokalnim izborima 2009., a u vladi Jadranke Kosor obnašao je dužnost ministrom kulture.

Velike promjene očekuju se u Njemačkoj gdje je dužnosti veleposlanika razriješen Ranko Vilović, a dužnosti konzula u Düsseldorfu Zvonko Plećaš. Hrvatsku će tako u Njemačkoj predstavljati Gordan Grlić Radman, dosadašnji veleposlanik u Mađarskoj. Grlić Radman diplomatsku je karijeru počeo u Švicarskoj kamo odlazi odmah po osamostaljenju Hrvatske sa zadaćom ustrojavanja hrvatske diplomatsko-konzularne mreže. Diplomatsko je iskustvo stjecao je u hrvatskim veleposlanstvima u Sofiji i Budimpešti.

Zadnji je mandat odradio u Mađarskoj, a upravo je prije 10-ak dana izabran za predsjednika Dunavske komisije. Dužnosti su razriješeni i veleposlanik u Beogradu Gordan Markotić, potom veleposlanici iz Finske, Slovačke i Maroka, no novi kandidati još nisu prošli sve potrebne korake u imenovanju. Zato je procedura pri samom kraju za Aleksandra Sunka, kojega se kao profesora klasičnih jezika koji jako dobro govori novogrčki, sjećaju i učenici nekadašnjeg Obrazovnog centra za jezike u Zagrebu, koji je u to vrijeme pohađao i premijer Andrej Plenković. Sunko je potom iz obrazovanja otišao u diplomaciju, posljednjih je godina ministar savjetnik u Veleposlanstvu RH u Ateni, a sada će na novoj će dužnosti zamijeniti dosadašnjeg veleposlanika Ivana Velimira Starčevića.

facebook komentari

 • Istina

  Samo rotacija. Nedovoljno. Jedino pozitivno je to da je razriješen Ivo Goldstein.

  • Sivooki

   I Paro….

   • Maks

    Stierov izbor, svejedno je puno bolje nego do sada. Oreskovic i most su zaustavili smjene sada ide drugcije i brze.

    • Vladimir Dananić

     Eppur si muove. Neka je i to jednom došlo na red. U pravu si što se tiče Oreškovića i MOST-a. Ovi zadnji su bili glavna zaprjeka za sve nuždne promjene. Oni su samo htjeli mijenjati HDZ. Ironija je u tome što su I TO mogli barem djelomično postići tako što bi inicirali prave promjene, u duhu tradicije hrvatskog naroda. Ali, nisu htjeli. Oni su samo htjeli biti na vlasti tako što bi se „domunđavanjem“ s SDP-ovcima radili protiv te vlasti. Glupo.

     • Maks

      Ja znam da se to priprema bar pola godine, do devetok mjeseca bar 90 izmjena. Most se borio za ostanak SDP kadrova u svim resorima a ne samo u onima gdje su imali ministarstva. Nisu dozvolili ni izmjene na HRTu, Petrov izjavio da nema nista protiv Radmana, sigurno nema Radman ga je i stvorio – tri puta kod Stankovica u pola godine.

     • EMINƎM

      Ima tu još igračica zaslužnih za promociju jugomosta.

     • Maks

      Sigurno, Radman je samo jedan od. Naj Gori su ovi sto rovare na desnici, Zeljka, Opus, Dujmovic, Sola, Rasputic.

     • EMINƎM

      to su kameleoni svih “hrvatskih” stranaka, predvođeni “komadantom Markom”

     • Drago Musa

      Postovani gosp. Maks: Iznenadila me je Vasa izjava “ovi sto rovare na desnici”, jer dolazi od Vas, bivseg clana ultra desnicarskog pokreta u dijaspori po uzoru ljubimca generala NDH Luburica, OTPOR. Kako zamisliti “desnicu” ako u njoj nemamo zastitu “U ime obitelji”? Zeljka je obrazovno i politicki se dokazala spremnom i timei prihvacena kao popularna. Nije za kritizirati “Opus” kao i ucescu Sole u medijskom diskursu, protivu svega sto hrvatskog nacionalnog interesa. Dujmovic i Raspudic su politicki i nacionalno svjesni, pri cemu su objektivni i vrlo korisni u mediju, protivu hajke copora vukova, neprijatelja, koji haraju u mediju da nas uniste kao narod i naciju.

     • Maks

      Zeljka je stala na stranu lgbt mosta patrtijice svih svjetonazora na ovome svijetu i protiv Karamarka, nije ono zasto nam se prodaje, radi svjetonazora napada jedino HDZ , najvise Karamarka bez kojeg joj prvi referendum ne bi ni prosao – SDP bi ga zabranio ustavom, mozda je to i htjela! Opus dei na josipovicevoj strani, bili mu i savjetnici !! Sola je radio protiv Kolinde i pomogao Josipovicu , pisao o njoj najvece gadosti u vrijeme kampanje –
      imte portal dnevno hr , stavite u trazilicu njegovo ime i pogledajte sami. Dujmovic je nekoliko puta mjenjao zastave , za Tudjmana onda Za Mesica, sve to je jos uvijek dostupno. Raspudic jest za treci entitet ali ljevicar blizi Josipovicu i Milanovicu nego HDZu, igra neku svoju ulogu Milanovica je i savjetovao.

     • Drago Musa

      Razumijem,shvacam i prihvacam Vase kriticko misljenje i satajaliste osvrtom na proslost, sto bi rekli: “sto se vuce iza repa” od svih navedenih u komentaru. Pogotovo, sto dolazi od povijesnog “kova” Hrvatskog nacionalnog otpora u dijaspori, gdje sam i osobno bio ucesnik. Poslije tih godina nasih aktivnosti, te potom poslije “Oluje”, priznajem da nisam detaljno pratio zbivanja u Domovini iz osobnih razloga, okruzenja medju kojim sam zivio. Docim, zadnjih godina sam posvetio sve slobodno vrijeme da pratim sto vise zbivanja na Internetu, youtube i HRT. Zivim u ljubavi Duha za Domovinu. Razocaran sam zbivanjima i nisam kritican na bilo koga u mediju i javnom nastupu, koji zastupa i brani Hrvatske drzavotvorne i nacionalne interese, pogotovo u pravosudju i kulturi. Utjehu, nadu i ufanje mi pridonosi citajuci “Hrvatski Tjednik”, kao i mnogo drugih u javnom mediju portala, koji otkrivaju istinu i kritiku protivu gamadi titoizma, antifasizma i srbokomunizma. Bilo bi idealno imati po izboru ciste i neokaljane, politicki i koruptivno, ali moramo prihvatiti i podrzati sve koji nisu rusitelji i neprijatelji Hrvatske drzavotvorne nacije.
      ZDS!

     • Maks

      Ni ja se nisam ovim prije bavio, htio pomoci protiv Kosor onda protiv Milanovica, od tada pamtim svaku sitnicu. Kojekakvi mediji koje smatramo desnima i njihovi “novinari koji malo malo mjenjaju zastave napravili su od desnice kokosinjac. UiO Zeljke markic trebala je podrzati Karamarka umjesto Mosta , kad bi bi joj toliko znacio svjetonazor Karamarko bi joj trebao biti blizi. I Sama je izgubila radi toga , od blizu 800 volontera spala je ispod 400 , uspjeh drugog referenduma imao dvostruko manji broj potpisa, da nema taj portal (antihadezeovski ne bi se za njih vise znalo. Kad je stozer za obranu Vukovara skupljao potpise za referendum protiv cirilice nije htjela pomoci, nudila pomoc Mijatu Stanicu za referendum “Ne damo naše autoceste,” on je za lgbt vjerovatno i ateist – odbio je i ponizio. Sigurno moramo prihvatiti i podrzati sve koji nisu rusitelji i neprijatelji Hrvatske drzavotvorne nacije ali koga imamo osim HDZa i stranke Brune Esih, ostali razaraju sami sebe i sve oko sebe!! Dodao bi i Milana Bandica iako dosta “crven bez njeg bi SDP odavno imao Zagreb a to bi bila propast za Hrvatsku. Da su imali Zagreb Milanovic bi bio toliko jak , srusio bi i ustav i drzavu.

     • Drago Musa

      Hvala puno sto ste me opomenuli na ispravku politicke korektnosti i pozadine aktivnosti Zeljke. Nazalost sto je tako u njenom slucaju, kao i u mnogim drugim, koji su obrazovni i politicki aktivni u javnom mediju…kritiziraju upravu i vladu, kao i “antife”i titoiste, ali kao da glume, radije, oprezni u cuvanju pozicije i polozaja, ali bez “petlje i bez muda” da se ustroje nepokolebljivo, cisto i jasno u svom stajalistu. To jest primjerom, na ugled Hasanbegovica, Brune i zastupnika Glasnovica, koji u Saboru uzaludno jasno i glasno ukazuje na kljucne probleme. Usput da kazem, tragicno je povijesnog domena rusenje Karamarka. On je prosao sve faze politickog iskustva na polozajima u Vladi, pri cemu i u nepozeljnoj pripadnosti, ali u svemu, misljenja sam, da je bio odlucan i vjerodostojan, zastupati i slijediti 100% zaokret za uspostavu CISTE DESNICE, na cast OLUJE, domovinskog novog Poglavnika Tudjmana i svih branitelja i zrtava agresora velike srbije, titoista i floskule “antifa”. ZDS!

     • Maks

      Zeljka je stalno lagala i o Zdravku Maricu ministru financija, bez i jednog dokaza, njen prijatelj Dobrovic se barem izvinio.

     • Sivooki

      Istina…

    • EMINƎM

     Most je pošast koja je poharala Hrvatsku. Gori su od španjolice.

     • Maks

      Oni su gotovi, od kad nemogu ucjenjivati i nuditi fotelje nisu interesantni.

     • EMINƎM

      taj se soj ne predaje lako, od kada im je matica jugoslavija krepala prilagodljiviji su no ikada , svakako ih ne treba olako podcijeniti

     • Vladimir Dananić

      Absolutno nikakvog podcjenjivanja neprijatelja ne smije biti. Kažem neprijatelji zato što oni sami sebe tako doživljavaju i označuju–kao neprijatelje hrvatskog naroda. Jugonostalgičari su u pravom smislu riječi fašistički nacionalisti. Nikakve dvojbe oko toga nema. Glavnim predmetom njihove mržnje je hrvatski narod iz jednostavna razloga što nikakva Jugoslavija ne može postojati bez Hrvatske. Pokušali su napraviti i takvu Jugoslaviju, zvala se je Savezna Republika Jugoslavija, pa ni ona nije obstala. Ta je činjenica dovoljan dokaz za moju tvrdnju, da nema nikakve Jugoslavije bez Hrvatske. I zato su orjunaši–fašistički nacionalisti–sve svoje snage usmjerili na borbu protiv hrvatskoga naroda. Namjerno nisam uporabio izraz udbaši zato što iskreno mislim, premda nemam materijalnih dokaza za to, da NI UDBAŠI, kao svojevrstni soj ubojica u službi Titova režima, nisu u toj mjeri neprijateljski nastrojeni naspram hrvatskog naroda kao spomenuti orjunaši.

     • Maks

      Mogu jos igrat skupa s SDPom dok su u saboru, SDP ih prezire ali im momentalno trebaju kao korisne budale.

 • Istina

  Puno je zla u Hrvatskoj napravljeno i prije Oreškovića i Mosta. Orešković i Most su samo kontinuitet politike koja se vodi od strane HDZ-a, od 2000. godine, pa na ovamo.

  • Maks

   Napravljeno je od Vesne Pusic HSPea i SDPa prije 2000e koji su doveli Racana I Mesica na vlast, sve ostalo je laz i podmetanje.

   • Trueteller

    Znači Sanader,Kosor i sad drug Plenković(samozvani borac protiv hrvatskog nacionalizma) su Hrvatsku usrećili,a zapravo Željka Markić,Opus Dei,Zlatko Hasanbegović.Bruna Esih i slični koji su ugradili u Ustav brak kao zajednicu muškarca i žene su zlo za Državu? Fenomenalna analiza! Kao da je osobno sin vojne lekarke i visokog partijskog i državnog jugokomunističkog funkcionera tovariša Plenkovića pisao.

    • Maks

     Zeljkica je svojom gluposcu ugradila i gay brak u ustav, nisam siguran nije li namjerno , nesmeta joj lgbt i ateizam u mostu, ni rjeci kritike. Zeljkici nije smetala ni Oreskoviceva podrska Pusicki i danas bi ga rado nazad. Sin vojne lekarke je floskula Zorana Milanovica mogu je koristiti njegovi sljedbenici iz Mobsta, ja necu.

     • kršni

      Čitajući sve ovo, čini mi se da tapkam u mraku. Dobri su ali nisu…Kada mi se učini da sam nešto shvatio, istog trena shvatim nakon jedne vijesti da nisam baš dobro shvatio..i tako u krug..

     • Maks

      Mislim da ce se sve to smiriti za par mjeseci.

     • kršni

      Daj Bože!!!!

     • Trueteller

      Smirilo se već. Otišao je potpredsjednik vlade koji je sudjelovao u katoličkom Hodu za život,a ostao potpredsjednik vlade koji je sudjelovao u homoseksualnom Zagreb pride-u. Smirilo se kako je premijer i planirao.

     • kršni

      Kako je lako smiriti duhove u Hrvatskoj: “piece of cake!! Nevjerojatno ali istinito.

     • Trueteller

      Nažalost živimo u zemlji u kojoj narod ne želi misliti,a veliki dio onih koji u svojoj nutrini jesu domoljubi su izgubili pojam da domoljublje ima jasan cilj i sveli su sve na poltronsku vjernost brandovima(HDZ) kao da je cilj hoće li vlada biti HDZ ili SDP,a ne hoćemo li živjeti u nacionalnoj suverenoj na kršćanskom moralu utemeljenoj Državi. Pa briga mene da li je HDZ ili SDP ispunio HTV i školske udžbenike homoseksualno anti Crkvenim i antinacionalnim sadržajima i ratificirao sve LGBT “rodne” i ine konvencije,ojačao sve Soroševe nevladine udruge i slično. Jedina razlika je dok je SDP onda možemo govoriti da je to zboh njihovog jugoslavenstva i komunizma,a kad je HDZ onda su to “taktički” i “dublji” potezi. Ma….

     • Istina

      Potpuno si u pravu.

     • kršni

      Pranje mozga u bivšoj državi i šutnja o nedopuštenom mišljenju učinili su svoje…

     • Vladimir Dananić

      Istina je da nije važno tko će učiniti spomenute gadosti i kako će to opravdavati. U tomu valja spomenuti i ove činjenice: prvo, pravi odpor tim gadostima, koji se je trebao očitovati u narodu i od naroda prema „povorkama ponosa“ prestao je postojati. U slamanju toga odpora svoju nečastnu ulogu imaju i tobožnji velikodostojnici tobožnje Katoličke Crkve koji su šutke prešli preko toga uz nekoliko fraza o „Božjoj ljubavi“ i o tome kako smo svi mi „djeca Božja“. Drugo, te gadosti su nam došle s takozvanog Zapada kojemu hrvatski narod želi pripadati. A težko je, pa i nemoguće, pripadati nečemu, ma što to bilo, ako se ma i u najmanjoj stvari (a ove gadosti nisu male stvari) žestoko suprotstavljaš onima koji su glavni nositelji tih stvari. Mi u Hrvatskoj nismo s time razčistili, a nisu ni drugi oko nas. Recimo, mnogi bi Hrvati htjeli na vrhu države imati nekog poput Orbana, koji je mađarski suverenist ali koji također ne pruža gotovo nikakav odpor spomenutim gadostima. Postavljam pitanje svim hrvatskim suverenistima—jeste li vi za to da na čelu države imate suverenista koji će biti indiferentan prema „rodnoj ideologiji“, „povorkama ponosa“ i sličnim gadostima? Preciznije, je li vam važnije kršćanstvo, pravo kršćanstvo a ne nekakva boza od lažnog kršćanstva, od hrvatskog suverenizma? Težak izbor, ali na temelju izkustva znam i odgovor, a taj je da bi mnogi i premnogi hrvatski suverenisti zažmirili na te gadosti koje bi odobravala vlast koju bi oni smatrali hrvatskom. To je žalostno stanje stvari. Što se mene tiče, Bog je važniji i od hrvatske nacije.

     • Trueteller

      HDZ je bio potpuno distanciran od pokreta,a Dr Hasanbegović i Bruna Esih sami kažu tko je Željka Markić,a tko desno krilo Udbe. Uostalom gdje su sad Zlatko,Bruna i general Glasnović? A što se tiče vojne lekarke majka Andreja(ne Andrije???) je bila uz Matu Granića osobna liječnica Milke Planinc,a otac visoki partijski funkcionar,predavač na milicijskoj akademiji,osnivač fakulteta političkih znanosti u Zagrebu po nalogu Partije i izaslanik jugotelevizije Zagreb u Euroviziji u Parizu. Možda lažem i ovo? A ulazak u HDZ 2011 kod Jace Kosor? Andrejeva izjava da je zahvaljujući njemu tolerancija narasla u Hrvatskoj i HDZ se rješio nacionalističkog govora. Andrej je osobno izjavio da je najveća opasnost za EU novi nacionalizam Višegradske skupine,a njegova glasovanja u Europarlamentu kojim se osuđuje Poljska radi suverenističke i konzervativne prokatoličke politike su moja tlapnja pretpostavljam? Mora da sam sve ovo sanjao. Kamo sreće!

     • Maks

      HDZ je i doveo Zlatka,Brunu i generala Glasnovića u vrh politike, bez HDZa na svojoj strani ni oni ne mogu nista, “vojna lekarka” je Milanoviceva krilatica i ne znaci nikakav grijeh, Otac Mario Plenković bio je sveučilišni profesor komunikologije i informatologije na Fakultetu političkih nauka/znanosti (i još nekim fakultetima) u Zagrebu ” jako opasna i antidrzavna nauka he he heeee:))))) To o nacionalizmu visegradske skupine nije bas tako, osudjen je poneki prijedlog koji nije po pravilima puckih stranaka, oni nisu neki euroskeptici , nije ni Orban toliko – on ima desniju stranku uzase. Zeljkini prijatelji Oreskovic i Bartulica su bili protiv Visegradske skupine zastupali Josipovicevu politiku – zapadni balkan prioritet, Oreskovic je kritizirao Orbana kod pape ” Mi ne postavljamo zicu pred izbjeglice poput njega. Kolinda ima prvi put podrsku neke vlade za Visegradsku skupinu to bas od Plenkoviceve, to je dobro odmaklo u tisini – evo ti link dnevnik HRT od 20.6. pa pogledaj , mozda se moras prijaviti preko facebooka ili emaila: https://hrti.hrt.hr/video/show/3589676/dnevnik-2-20-lipnja-2017

     • Trueteller

      Otac Andreja Plenkovića je bio OSNIVAČ i PRVI DIREKTOR Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu po nalogu Partije,a znamo koje je znanosti naučavao taj fakultet. Što se tiče glasovanja druga Andreja o Poljskoj sve je na stranicama Europarlamenta. Izjave o HDZ-ovom ekstremizmu i prestanku istih njegovim dolaskom su više puta objavljene,a o Višegradskoj grupi Tovariš Andrej iz bodulske revolucionarne obitelji kaže:http://novipogledi.hr/politika/plenkovic-visegradska-grupa-je-problem-za-eu/

     • Maks

      Ima puno toga sto EU narodnjaci ne akceptiraju u Poljskoj, to je normalno , nisu euroskeptici. Novi pogledi – muljatorski portal, dovoljna je ova recenica : Iako odgovor nije bio izravan i prepun je prosječnom čovjeku nerazumljivih fraza koje Plenković često koristi, itekako je bilo jasno koju stranu zauzima Plenković

     • Trueteller

      Koje su fraze “nerazumljive običnom čovjeku”? Da je najveća opasnost za EU “renacionalizacija zemalja Višegradske skupine”? Poljska nije Euroskeptik,čak su najglasnije zemlje Višegradske skupine,a posebno Poljska i Mađarska isticale opasnosti i negativnosti Brexita. Uostalom samo netko tko nije upoznat s osnovama vanjske politike pojedinih zemalja može Poljsku spomenuti u kontekstu euroskepticizma. Bolje je da JASNO PROČITATE ŠTO PIŠE U REZOLUCIJAMA KOJE OSUĐUJU POLJSKU I MAĐARSKU,A ZA KOJE JE TOVARIŠ ANDREJ (i svi HDZovi europarlamentarci) GLASOVAO. Treba li napomi jati da Ruža Tomašić nije glasovala kao ljevičarsko-liberalna homoseksualna žgadija HDZ-a i SDP-a?

     • Dusko Besenic

      Dragi prijatelju, sa nekima ti je uzalud imati razum i sve argumente na svojoj strani, kada ti neki nemaju ,,dekoder” za prave signale :)))

     • Maks

      Ne razbacuj se ti s nekim razumom stara pudlico, nemas ga dovoljno ni za sebe o argumentima da i ne govorimo.

     • miro

      Kako možeš sebe smatrati da si u pravu ako ti 20 drugih govori suprotno.Je li bi bio za HDZ da mu predsjednik bude npr .Vrdoljak il iČačić ili Bandić?

     • Maks

      Ja sam u pravu dok mi se ne dokaze neistina, dulje ne! Dokazi da je Plenkovicev otac radio protiv hrvatskog naroda bili bi mi dovoljni iako opet to ne optizuje sina, puno je komunistickih sinova bilo i U HOSu , HVeu i u HVOu pravi branitelji nije im smetao ZDS, Plenkovica cemo jos viditi tko je i sto radi,nije on Vrdoljak il iČačić ili Bandić? , Sto se tice Bandica treba razumiti Hrvatsku, Zagreb je crveni , Bandic sa ili bez SDPa jedino je pitanje – kad bi on htio imao bi sutra crvenu koaliciju “za trg zlocinca, kad bi htio Plenkovic bilo bi isto, to su cinjenice.

     • Maks

      Gotovo Sve desno od pucana tretira se “euro scepticima, pun ih je Poljski i Madjarski parlament , po EU zakonu pucani nesmiju s njima ni koalirati, Orban je negdje na granici sankcija. Nisam ja protiv svih tih ljudi samo navodim cinjenice.Tomasicka je htjela Liku naseliti Arapima, populist kakvog treba traziti. tu žgadiju trazi u mostu – svi do jednoga su za LGBT, Zeljkini Ljubimci. Karamarko je htio mjenjati obiteljski zakon , Zeljka i masoni iz opus Kupusa nisu dozvolili.

     • Trueteller

      86% Poljaka podržava NATO,a 88% Poljaka podržava EU. Isto je i u Mađarskoj s nešto manjnim NATO postotkom. Ma uostalom dosta mi je prepucavanja s ljudima koji su svrstani čvrsto lijevo i liberalno uz HDZ. Ja sam Hrvat,Katolik,dragovoljac HOS-a(jedan od osnivača HDZ-a u Šibeniku) i imam svoju mozak koji analizira backgrounde,riječi i djela političara i ne treba mi politbiro HDZ-a koji je 100% uz Sanadera,pa Kosor,pa Karamarka,pa Plenkovića. Plenković je jasno izjavio da je vratio HDZ ulijevo gdje je i bio prije Karamarka. Pametnome dosta.

     • Maks

      Sigurno da se pomjerio u lijevo , uzima im glasove i to je u redu – nek uradi s SDPom isto sto i sa HNSom – druga desna opcija to nikad nebi uspila. Mi mozemo podrzati Brunu i prijatelje , ne dobiju li barem 20 mandata desnicu mozes zauvjek zaboraviti – toliko dobiju kilavi mobstovci.

     • Trueteller

      Ne pričamo o nogometnoj utakmici u kojoj je krajnji cilj pobjeda jednog tima(stranke) već pričamo o sudbini i budućnosti jedne države i naroda koje vodeća stranka HDZ vodi u lijevu liberalnu paradigmu svijeta trudeći se da onemogući ikakav budući mogući povratak u desno(reforma školstva) i to nije nešto od jučer nego je to jasno vidljiva razvijena politika HDZ-a još od Sanadera s kratkim pokušajem prestanka tog zla koji je Tomislava Karamarka stajao karijere u izvedbi slugu lijevo-liberalnih multikulti svjetskih elita koje su napokon na čelo HDZ-a dovele čovjeka koji čak i vjeruje u njihovu agendu,a nije samo obični potkupljivi izdajnik. Potez Davora Ive Stiera je očevidna i bolna potvrda koja nam je pokazala da i insider,umjereni demokršćan i intelektualac kao Stier može biti zavaran i iskorišten od poluga novog svjetskog poretka kojima je puno lakše djelovati jer ne posjeduju katolički odgoj i moral pa im je laž,prevara i glumljenje prijateljstva i domoljublja sitnica,a uz to su svi mediji na njihovoj strani. Možemo mi razmjenjivati m jesecima riječi,ali stvar je jednostavna: HDZ su napustili svi istaknuti nacionalisti i vjernici,a od sadašnjih čelnika niko neće čuti osudu liberalnih “vrijednosti” i jasno zauzimanje za kršćanske i nacionalne vrijednosti kao u Poljskoj i Mađarskoj. Kratko i jasno. Upravo suprotno. HDZ blokira pokušaje spominjanja lustracije,a kamoli da se uvede zakon kojim se zabranjuje isticanje komunističkih simbola i veličanje komunizma kao što je Poljska napravila i zato se ide u zatvor. Plenković i HDZ-ovi zastupnici u Europarlamentu su to osudili i glasovali za rezoluciju koja osuđuje takve pojave u Poljskoj. Ne sumnjam ja da će vjerni vojnici stranke naći opravdanje u nekom ludom tehničko-taktičkom zaokretu za sve što stranka i vodstvo rade. Kao i što ste to radili za Sanadera i Kosoricu.

     • Istina

      POTPISUJEM!!! BRAVO!!!

     • Istina

      Dovaljan je samo ovaj dio iz njegova zadnjeg intervjua: “Nesumnjivo je da je na pojavnoj razini sada čvrsto na desnom centru, no
      koliko su te promjene unutar stranke doista duboke? Naime, HDZ je i u
      vrijeme Ive Sanadera krenuo prema desnom centru, ali očigledno je da su
      tadašnje promjene, zapravo, bile vrlo plitke, da nisu zahvatile šire
      slojeve stranke i da je ona lako zastranila previše udesno dok ju je
      vodio Karamarko. “

     • Maks

      Kod nas nesto novo u starijim demokracijama svakodnevnica. Ne mozes nas usporedivati s Poljskom ili Madjarskom , kod nas jednostavno ljevica prejaka dok na desnom krilu vlada nered i obmana, trulez. Pogledaj koliko se prigovara Plenkovicu otac – Orban je bivsi komunist – sta bi kojekakvi desnicari napravili od njega da se pojavio kod nas??? Svejedno smo bolji od Slovenije – oni su pali prije desetak godina – stalno glasaju Pahora i lgbt – treci put je internacionalna obmana , sto je Makron u Francuskoj to je kod nas trebao postati Bozo Petrov , u desetak drzava su tako ostali na vlasti ili je preuzeli , nas Opus Dei su masonski prevaranti , crkva i Vatikan su puni takvih, vidio si Bartulicu kod Josipovica i Oreskovica, koliko su rusili Karamarka on Batarelo i kojekakvi “atolici – njih se smatra desnima oni obicni prevaranti kojih je desnica puna – s takvima necemo nikad postati Poljska ili Madjarska.

     • Trueteller

      Prvo Orban je poznati mađarski ANTIKOMUNIST od studentskih dana,iz protestantske obitelji,ali očaran Katoličkom Crkvom. Opus Dei je izrazito ANTIMASONSKA organizacija koja teži da se Crkva čvršće drži TRADICIONALIZMA. U Poljskoj i Mađarskoj je ljevica bila još jača nego kod nas,ipak su oni bili sovjetski sateliti,ali zahvaljujući desnim nacionalističkim strankama koje su ostale vjerne desnim idejama i kad su postoci glasova padali i nisu zamutili granicu između ljevice i desnice kao HDZ nego su se još jasnije svrstali u desno što je na kraju prepoznao narod i nagradio dvotrećinskom većinom u Poljskoj neposredno nakon LIJEVE Vlade…Ma dosta mi je HDZovskih relativiziranja. Crkva je Crkva,konzervativno je konzervativno,liberalizam liberalizam,desno je desno,a lijevo je lijevo. I točka! Ili si Katolik ili ateist! Ili si za abortus ili protiv! Ili si za Tita ili protiv! Ili si za LGBT pokret ili PTROTIV! Samo bijednici željni vlasti relativiziraju što se vidi njihovim zakonima i ponašanjem kad dođu na vlast. PS. Plenković je najbolji dokaz jer nastavlja istim (tvrdim lijevo liberalnim) stazama kao i u Europarlamentu i kao i u obitelji.

     • Maks

      Orban je bio u kom. partiji – ta ista partija rusila je komunizam.

     • Trueteller

      To ti s Prgometom,Božinovićem,Dalićkom,Jandrokovićem,Šeksom i Obuljenicom raspravi na saboru HDZ-a prije klicanja briselskim poslanicima… ORBAN NIJE BIO ČLAN KOMUNISTIČKE PARTIJE MAĐARSKE!!!(Članstvo u pionirima i omladincima je bilo obvezno i to su bili svi školarci u komunističkim zemljama do svoje 18-e godine) :https://en.wikipedia.org/wiki/Viktor_Orb%C3%A1n

     • Maks

      Ne ne , ti citas pogresne “novine. To nije kritika Orbanu samo hocu reci kod nas bi ga rvatine lincovale radi toga:))) Bio je u komunistickom omladinskom savezu, bio je predsjednik, ne obicni clan + blizu 30 godina star. . Ovo “školarci u komunističkim zemljama” upravo nabijaju “nanos” Merkelici. Madjarski komunisti su srusili zeljeznu zavjesu , dozvolili nekoliko tisuca istocnih njemaca prelazak u Zapadnu Njemacku, tim aktom i pada zavjesa.

     • Trueteller

      Ne okreći temu. Viktor Orban NIKAD NIJE bio član partije nego je bio još kao student antikomun istički aktivist,ali HDZ je spreman iskriviti svaku istinu da dođe do cilja-VLASTI. Rumunjski narod je CEAUCESCUOVIM LINČOM srušio komunizam i usmjerio komun jare u drugim zemljama da čuvaju glave i ne opiru se i da jurnu u nove (kod nas HDZ) stranke. Onaj tko se pisao Jugoslaven i bio član partije je jasno bio neprijatelj HRVATSKE DRŽAVE,a podržavatelj JUGOSLAVIJE. TOČKA!

     • Maks

      Viktor orban je bio ono sto sam ti ja napisao – predsjednik ili sekretar komunisticke omladine do pada komunizma, neznam jeli u drzavi ili na univerzitetu. 1988 je jedan od osnivaca mladih demokrata – sa 25 godina.

     • Trueteller

      A maloprije si napisao da je bio predsjednik komun ističke omladine s 30 godina? Ma nemoj me više. Rođen je 1963,a nakon služenja vojnog roka (1981-1982) je postao STUDENT I ANTIKOMUNIST.

      Orbán was born on 31 May 1963 in Székesfehérvár into a rural middle-class family, as the eldest son of entrepreneur and agronomist Győző Orbán (b. 1940)[4]
      and special educator and speech therapist Erzsébet Sípos. He has also
      two younger brothers, entrepreneurs Győző, Jr. (b. 1965) and Áron (b.
      1977). His paternal grandfather, Mihály Orbán, practiced farming and animal husbandry. Orbán spent his childhood in two nearby villages, Alcsútdoboz and Felcsút in Fejér County, he finished his elementary studies there and Vértesacsa. In 1977 his family moved permanently to Székesfehérvár.

      He graduated from Blanka Teleki High School of Székesfehérvár in
      1981, where he studied English. After completing two years of military
      service, he studied law at Eötvös Loránd University in Budapest, writing his master’s thesis on the Polish Solidarity movement.[5] After graduation in 1987, he lived in Szolnok
      for two years, commuting to Budapest to his job as a sociologist at the
      Management Training Institute of the Ministry of Agriculture and Food.[6]

      In 1989, Orbán received a scholarship from the Soros Foundation to study political science at Pembroke College, Oxford.[7] His personal tutor was Hegelian political philosopher Zbigniew Pelczynski.[8] In January 1990, he left Oxford and returned to Hungary to run for a seat in Hungary’s first post-communist parliament.

      At the age of 14 and 15, he was a secretary of the communist youth organisation (KISZ) of his secondary grammar school (KISZ membership was mandatory for university admittance).[9][10]
      Orbán said in a later interview, his political views radically changed
      during the military service, formerly he considered himself as a “naive
      and devoted supporter” of the Communist regime.[11]

      Early career (1988–98)

      Gábor Fodor and Orbán at the Szárszó meeting of 1993. Fodor soon quit Fidesz.

      In March 1988, Orbán was one of the founding members of Fidesz (originally an acronym for Fiatal Demokraták Szövetsége,
      English: Alliance of Young Democrats) and served as its first
      spokesperson. The first members of the party, including Orbán, were
      mostly students from the Bibó István College for Advanced Studies, who
      opposed the Communist regime. In the college, Orbán edited social
      science journal Századvég (“End of Century”) and also one of the key figures among the radical students. On 16 June 1989, Orbán gave a speech in Heroes’ Square, Budapest, on the occasion of the reburial of Imre Nagy and other national martyrs of the 1956 Hungarian Revolution. In his speech he demanded free elections and the withdrawal of Soviet troops. The speech brought him wide national and political acclaim. In summer 1989 he took part in the Opposition Roundtable Talks, representing Fidesz alongside László Kövér.[12]

     • Maks

      Madjarski komunisti su imali opoziciju unutar partije, Orban je bio kriticar i clan. Promjenio je on jos koju stranku, od 1988 radio je i za Soros Foundation of Central Europe Research Group.. Sve to nije bitno.

     • Trueteller

      Ma kakav član??? Što je s tobom čovječe? Zar je toliko teško priznati jednu takvu banalnu pogrešku mišljenje da je Viktor Orban bio član Partije? Hoćeš Orbanovu izjavu o tome? Evo:As for all those Fidesz members sitting in the parliament, who according
      to Orbán “were on the other side,” that is also an exaggeration.
      Several important Fidesz politicians were actually members of MSZMP, the
      party established by János Kádár and others during the days of the
      October 56 revolution. Just to mention a few: János Martonyi, György
      Matolcsy, István Stumpf, Sándor Pintér, András Tállai, Béla Turi-Kovács,
      and Péter Harrach.

     • Maks

      Na univerzitet je dosao pocetkom 80ih, barem na univerzitetu bio sekretar komunisticke mladezi, istina je da je i vazio kao reformist unutar partije, reformisticki pokret .Evo sad sam i ja isao na Wikipediju – na njemackom je jeziku! Svoju politicku karijeru zapoceo je kao predsjednik omladinske organizacije socijalisticko radnicke partije Madjarske – na gimnaziji koju posjecuje. Seine politische Karriere begann er als Vorsitzender der Jugendorganisation der Ungarischen Sozialistischen Arbeiterpartei (Kommunistischer Jugendbund, Kommunista Ifjúsági Szövetség – KISZ) im von ihm besuchten Gymnasium.[7]
      —————————————————-
      https://de.wikipedia.org/wiki/Viktor_Orb%C3%A1n

     • Trueteller

      Da,s 14 godina! Opet isto! 1982 je bio antikomunist,a bio je star 19 godina. Uostalom Orbana strani novinari uspoređuju s Tuđmanom,što je Orbanu drago,a on je razočaran HDZ-om prije i NAKON ljevičarskog udara na Karamarka i HDZ.

     • Maks

      Postavio sam ti gore kopirano iz wikipedije , sa 14 godina na univerzitetu???

     • Maks

      Orban je rodjen 63e, u partiji i na univerzitetu bio sredinom 80ih. To je iz Njemacke i Madjarske wikipedije, nema veze sa HDZom. Rumunjska se rijesila njih nekoliko ali dugo dugo ne svih, i kod njih to traje do dan danas, Mi smo imali rat , malo drugcije nego ostali postkomunisti!!! Uopce nije bitno jeli neko bio u partiji, puno komunista je rusilo jugoslaviju i bilo za Hrvatsku drzavu ! Bitno je jedino jeli se neko ogrijesio o Hrvate i Hrvatsku drzavu, sve ostalo je lov na vjestice koji nas baca unazad. Eno ti gomija komunista i njihove djece medju hrvatskim braniteljima, dosta ih izginulo, neki pravi heroji – hocemo li i njima traziti dlaku u jajetu? Bitno je sto tko radi i kako radi, Orban je za mene samo pozitivna osoba.

     • Trueteller

      Prvih 20 000 dragovoljaca su mahom iz obitelji nekomunista uz časne iznimke. A kako Plenkovićev lijevoliberalni HDZ radi je vidljivo svim domoljubima. Kritiziraju ga svi viđeni desničari,a hvale Mesići,Pusićka i slični. Najinteresantnije je kako ga brane perjanice hrvatskog novinarstva koji su masakrirali Karamarka.

     • Maks

      Prvih 20 000 dragovoljaca, ne racunas sve – koliko ih se istovremeno javilo u MUP. Prvi generali Agotic i Spegelj, bilo ih je jos gomila.

     • Trueteller

      Jasno je da si ti osobno bivši član jugoslavenske komunističke partije i zato i ne m ožeš protiv sebe i svoje povijesti i uvjerenja. Ostavi me se i piši u glasniku HNS-a.

     • Maks

      Ma sigurno, kad nemate argumenata onda dolazi “bivši član jugoslavenske komunističke partije, jako pametno i uvjerljivo, pravi desni domoljub:)))

     • Trueteller

      Sanader,Kosor i Plenković su u HDZ-u. Taj isti HDZ je rušio i ruši HDZova postignuća za vrijeme Tuđmana.

     • Maks

      Procitao sam negdje:))) Tudjmanu svaka cast ali onaj njegov HDZ ( Mesic, Manolic, Pasalic, Boljkovac itd) , bolje ne.

     • Trueteller

      Mesić i Manolić hvale Plenkovića i Božinovića na sva usta.

     • Maks

      Znaju da ce ga manje ljudi voliti ako ga ONI hvale, oni su bili i ostali ZA SDP!. S druge strane Plenkovic im je drazi od Karamarka manje se boje. Ja sam branio Karamarka od lazi i podmetanja istih ovih “ljudi koji sad napadaju Plenkovica – sad im se pridruzilo i pola Karamarkovih simpatizera, neki komican savez!!! Napadanje i podvale unaprijed “on ce ovo, on ce ono, isto kao i na Karamarka ili Kolindu prije par godina – nije to za mene!!! HDZ je skrenuo malo ulijevo kako bi zadrzao vlast, kod nas katastrofa u ostalom svjetu sasvim normalno.

     • Trueteller

      Ma daj! Ti novinari iskreno i žestoko se lobrušavaju na sve Plenkovićeve kritičare s desna. Pa sad i Stiera razapinju kao sina ustaškog pukovnika kad je pobjegao od briselskog sotone.Što nisu onda Karamarka hvalili pa da ga manje volimo? Da,sasvim je normalno skretati gdje god hoćeš kad nemaš ideala i domoljubnih ciljeva koji su dio osobe i životnog puta. Legitimno je skrenuti i u ekstremnu ljevicu,ali neka se ne prodaju za narodnjake i demokršćane koje većina običnog članstva podržava i time biva iznova stalno varana. Što ne kaže otvoreno da je protiv lustracije,za LGBT “reforme” i da je pripadnik nove religije multikulti tolerancije i političke korektnosti,a protiv svake natruhe nacionalizma.

     • Maks

      Ti ne znas tko je Stier?? Ideoloski savjetnik Jadranke Kosor kad je darovala Pupovcu terevenku u Srbu! Krtica u HDZeu koja je trebala nastupiti nakon Kujundica i Prgometa prije par godina, pop Tolj to sve organizira medijski –
      stvara “zvjezde, u savezu je i sa Opus Kupusom. Ne padajte na to “sina ustaškog pukovnika” nesto slicno su i Drago Pilsel , Vesna i Zoran Pusic. Tomislav Jonjic ga je nedavno dobro razvalio , mislim u Bujici, iskljucio saradnju s njime, tu emisiju trebas pogledati. Mi imamo samo HDZ, nista drugo na desnici ni ne postoji pravilno, Jedina sansa je Brunina i Hasanbegoviceva stranka. Padne li HDZ imamo SDP MOST , Zivi Zid i takvu bratiju – oni su 100% gori. I ja sam za Karamarka ali izgubili smo bar za neko vrijeme a mora se dalje. Drzava je u bankrotu , ove treba pustiti da rade bar jos neko vrijeme, ekonomija, dugovi, radna mjesta, HV , zaustaviti iseljavanje, neki bi to sve bacili radi Obuljenke ili Pupovca , ne zanima ih sta nakon toga, ne znaju niti ih zanima.. Osim toga meni se cini da Plenkovic ideoloska pitanja samo zavlaci u duzinu, kupuje vrijeme jer za drugo nema snage, njegovo pravo lice vidit cemo iducih pola godine. Mene je najvise strah od velike koalicije, nju cemo imati bude li HDZ na izborima slabiji nego do sad. Najbolja kombinacija bi bila HDZ i Brunina stranka preko 50% , Bruna bad 10 – 11% , HDZ cetrdesetak – na tom treba raditi i treba vremena, sada izbori ne bi nista promjenili osim na gore.

     • Trueteller

      Sad si otkrio svoje lice i stavove. Zbogom druže!

     • Maks

      Rekao sam ti da pogledas Tomislava Jonjica sto govori O Stieru , Jonjic je kod Brune Esig , nije spominjao ovo moje nego druge stvari!!” Jeli i on lazov i bivsi clan kpj, druže trueteller?!

     • Trueteller

      Svi su neprijatelji koji se ne slažu s Velikim Vođom! Nije važno iz kakvih obitelji dolaze,nije važno njihovo djelovanje dosada ako se ne slažu s Velikim Vođom. Tad je njihova pripadnost obiteljima na strani NDH i Katoličke Crkve nedostatak,a pripadnost Velikog Vođe jugokomunističkom miljeu i njegovo antikršćansko i antihrvatsko djelovanje odjednom postaju njegove prednosti. Bože,Bože,koje gluposti ili još gore,koje licemjereje i opći nedostatak ljubavi i ideala prema Vjeri, Narodu i Državi.

     • Istina

      I ja sam mu nešto slično pisao kao i ti. On zna prevršiti svaku mjeru. Stoga sam ga blokirao. Neka drugi čitaju njegove komnatre, meni se jednostavno više ne da. Svaka čast na ovako dobrim komentarima. Moja puna podrška.

     • Trueteller

      Hvala. Izmorio me je svojom demagogijom.

     • Trueteller

      I ja sam ga blokirao. Izludio me svojom jeftinom “analitikom”,licemjerjem i slijepom odanošću stranim namjesnicima da mi je mozak uzavrio i nisam se sjetio najjednostavnijeg rješenja. Fala!

     • Istina

      O.K. Ma naravno. Tako treba.

     • Maks

      Puno se varas, ti isti su bili i protiv Karamarka – sina domobrana koji je prezivio Bleiburg. Pod plastom kršćansko hrvatskog djelovanja krije se kod
      nekih najgori neoliberalizam, nisu oni poput biskupa Kosica, Bogovica i drugih. Pogledaj program neokonzervativnog Opus Deia – sve privatizirati, socijano osiguranje, mirovinsko i sve sto postoji – brutalni neoliberali i globalisati bez trunke nacionalne svjesti, ima je vise i Milanovic.

     • Dusko Besenic

      Zahvaljujem na ovom kvalitetnom komentaru sa kojim se slažem u svakom detalju! Molim vas da češće sudjelujete u komentiranju, jer nas nema baš previše koji, po MOJEM (moram naglasiti,jer ima čudaka koji bi mijenjali čovijeku i mozak) mišljenju, vidimo stvari onakve kakvima jesu.

     • Istina

      Da, bilo bi dobro da češće ovdje komentira.

     • Trueteller

      Hvala. Nažalost moji komentari su samo vapaj iz očaja.

     • Istina

      Tvoji komentari su iz srca i duše. Pišeš ono što jesi i svaki istinski Hrvat slično razmišlja kao i ti. Ne treba šutjeti. Treba govoriti i ne umoriti se. Mnogi od nas ovdje, vjerujem, pišu iz očaja i vapaja kao i ti.

     • Trueteller

      HDZ(Karamarko) doveo Brunu,Zlatka i Željka(i Ilčića,HSP-ovce itd)-HDZ(drug Andrejuška) izbacio sve navedene pa i (de facto) Karamarka. Tko normalan može braniti osobu koja se distancira od hrvatskog nacionalizma,suverenizma,V4,čistih domoljuba,a zauzima se za homoseksualce(glas Plenkovićeve vlade u UN-u da se ustoliči LGBT Car),odmicanje od HOS-a(u kom sam osobno bio),ustanovljavanje “komisije” za pranje Titovih i komunističkih zločina popunjene pravim drugovima i komunistima,postavljanje Božinovića,Prgometa,Dalić(koji su svi otvoreno podržali Josipovića)Mikulića i sličnih anacionalnih stvorenja…Ma,ako ja morasm raspravljati s nekim da je Andrej Plenković domoljub,a Bruna Esih,Zlatko Hasanbegović,Željko Glasnović,Ladislav Ilčić i ostali nisu onda Hrvatska ni ne zaslužuje konzervativnu,demokršćansku vlast i neovisnu Državu.

     • Maks

      Radi se vise nego mislis, iz stranke je jedino “izbacen Hasanbegovic – to mu je usluga – HDZovac u Bruninoj udruzi stvorilo bi dojam da je udruga HDZova frakcija:)))

     • Trueteller

      Ma imate pravo. Van s Glasnovićima,Hasanbegovićima,Esihovima,Ilčićima i sličnim nacionalistima kad imamo Prgometa,Dalićku,Božinovića,Mikulića,Ninu Obuljen,Jasena Mesića koji u sekundi bira Tita ispred Tuđmana(a ne bi bilo fer zaboraviti da ih je stari sudrug Stjepan Mesić pohvalio i hvali kad god može,uz Vesnu Pusić i NGO-ove) itd te druga Sovu da ih nadgleda i vodi utabanim proleterskim (šumama i gorama) stazama.

     • Maks

      Glasnovic sam otisao, Esih nikad nije bila u HDZu, nije ni Ilčić, i Hasanbegovic je sam otisao, ne moze se biti u dvije stranke – gdje je problem?

     • Trueteller

      Zašto desno nacionalno orijentirani Hrvati odlaze iz HDZ-a je jedan problem,a drugi je volim li Hrvatsku ili volim stranku koja je anacionalna i živi na staroj slavi iz devedesetih? Ja volim i bojevao sam za Hrvatsku. DESNU KONZERVATIVNU HRVATSKU!

     • Maks

      Ljudi, pustite ih nek odlaze i dajte im potporu, nisu oni izgubljeni! To je samo sasvim novo prestrojavanje . HDZ ima svoj put a druge ozbiljne desnice nije bilo do sada , mozda ovi uspiju i HDZ dobije pravog koalicijskog partnera – tako ja to vidim a ne kao neku katastrofu.

     • Istina

      Potpisujem.

 • Trueteller

  Krasno! Jasen Mesić koji je u Nedjeljom u dva kod Stankovića na pitanje Tito ili Tuđman bez razmišljanja kao iz topa odgovorio TITO!?!?