Odcjepljenje? Rusi kreću na Ukrajinu, u Sevastopolj već ušli oklopnjaci!

0

Andrey Ilarionov tvrdi da ruski predsjednik Vladimir Putin odbacuje upozorenja Zapada i stavlja vojsku u stanje pripravnosti. Postoje nagađanja da se svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič nalazi pod ruskom zaštitom u Sevastopolju nakon što je za njim izdan nalog za hapšenje zbog optužbi za masovna ubistva

Dvoja oklopna kola parkirana su u utorak u Sevastopolju, proruskom gradu na jugu Ukrajine, gdje je 500-tinjak demonstranata tražilo imenovanje ruskog predstavnika na čelo gradske uprave, piše Jutarnji.hr.

Jedna su oklopna kola bila na području glavnog stožera ruske Crnomorske flote, a druga u centru grada, javlja AFP.

Glasnogovornik ruske Crnomorske flote nije želio komentirati pojavu oklopnih kola, dok mjesni mediji tvrde da su ona ondje zbog mogućih terorističkih napada.

Oko 500 proruskih demonstranata okupilo se u utorak u centru grada zahtijevajući imenovanje Alekseja Čalija za gradonačelnika.

U nedjelju se okupilo oko 10.000 ljudi na poziv proruskog pokreta kako bi prosvjedovali protiv “fašista” koji su stupili na vlast u Kijevu prošlog vikenda.

Rusko pripajanje krimske luke Sevastopolj u Ukrajini moglo bi se dogoditi u roku od tjedan dana – upozorio je ranije danas bivši savjetnik u Kremlju.

Uz to, ruski premijer Dmitrij Medvedev upozorio je da ne priznaje revolucionarne vlasti u Ukrajini.

“Ne razumijemo šta se tamo događa. Postoji velika prijetnja našim interesima i našim građanima”, kazao je.

Službeni Kijev vjeruje da predsjednik Putin, bijesan zbog progona Janukoviča, već stavlja ruske vojne snage u stanje pripravnosti.

“Američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice upozorila je Putina da ne ulazi sa vojskom u Ukrajinu. Nisam siguran da će Putin uzeti u obzir to upozorenje”, kazao je Ilarionov.

Ilarionov je već ranije upozorio da Rusi žele otcjepljenje onih dijelova Ukrajine sa većinskim ruskim stanovništvom.

“Poznato je da Putin Ukrajinu ne doživljava kao državu. Iz njihovog gledišta Ukrajina nikad više neće biti ovoliko slaba pred Rusijom, Rusija nikad neće biti ovoliko jaka kao danas, a SAD i EU nikad više neće biti toliko indiferentne prema krizi u Ukrajini”, tvrdi bivši savjetnik.

KIJEV – Rusija smatra da je najava predsjedničkih izbora za 25. svibnja izigravanje sporazuma koji su 21. veljače potpisale tadašnja oporba, koja je sada preuzela vlast, i tadašnja vladajuća garnitura, a kojim je dogovoreno da će se izbori održati u prosincu.

– To nije prema dogovoru – ustvrdio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Prvi ruski diplomat pozvao je Zapad da se ponaša “poput Rusije” i da se ne miješa u unutarnje stvari Ukrajine, pogotovo, kako je kazao, po principu “ili ste s nama” (pritom Lavrov misli na EU) ili “ste protiv nas”. Moskva kaže da neće odustati od dogovorenih sporazuma s Ukrajinom o kreditu od 15 milijardi dolara, koje su krajem prošle godine potpisali Vladimir Putin i sada svrgnuti predsjednik Viktor Janukovič.

– No, mi želimo najprije vidjeti tko će ući u novu ukrajinsku vladu i kakvu će politiku ona voditi – naglasio je Lavrov.

Podsjetimo da je državna blagajna Ukrajine prazna i da im hitno treba najmanje 35 milijardi dolara za najosnovnije tekuće potrebe.

Lavrov se zabrinuo i zbog nekih otvoreno antiruskih poteza nove kijevske vlasti. U Rusiji je, naime, loše dočekana odluka kojom se u nekim jugoistočnim regijama ukida položaj ruskog kao drugog službenog jezika, a Lavrov smatra kako je “kršenje ljudskih prava” i najava da će se zabraniti emitiranje ruskih TV postaja u Ukrajini. Naime, u Kijevu smatraju da su ruske TV postaje “vodile otvorenu propagandnu politiku protiv Majdana”.

Izrazom neprijateljstva prema Rusiji Lavrov je nazvao i odluku gradskih vlasti Lavova o uklanjanju spomenika ruskom vojskovođi i pobjedniku nad Napoleonom Mihailu Kutuzovu, zbog čega je rusko Ministarstvo vanjskih poslova čak uputilo prosvjednu notu Kijevu, nazvavši to “rusofobnim barbarstvom”.

Ukrajina je, pak, optužila Rusiju da “preko reda i po hitnom postupku” dijeli ruske putovnice stanovnicima Krima, što je Rusija demantirala jer se “radi o postupcima koji su otprije u tijeku”. Vladimir Žirinovski, lider ultranacionalističkog LDPR-a, u Dumi je predložio da se svim Ukrajincima koji žele rusko državljanstvo, ono dodijeli što prije.

Lider prokremaljske stranke Pravedna Rusija, Sergej Mironov, predložio je da se svi pripadnici specijalnih snaga Berkut koji to žele, prime u redove ruskih snaga sigurnosti te da im se dodijeli državljanstvo.

Neki zastupnici Dume izjavili su kako u slučaju da dođe do službenog zahtjeva krimskog parlamenta da se priključe Rusiji, taj prijedlog po hitnom postupku treba staviti na dnevni red zasjedanja.

– Nećemo u ovom kritičnom trenutku i usred ovog civilizacijskog sukoba napustiti našu braću u Ukrajini i više milijuna naših sugrađana u toj zemlji – ustvrdio je Leonid Slucki, šef parlamentarnog Odbora za odnose sa zemljama bivšeg SSSR-a.

facebook komentari