Pratite nas

Naši u svijetu

Rusi pokušali upasti u Ukrajinu

Objavljeno

na

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka kazao je kako je ruski vojni konvoj u petak krenuo prema granici s Ukrajini te da je stao nakon što je Kijev uputio žalbu Moskvi. Konvoj je navodno imao dogovor s Crvenim križem.

-“Veliki vojni konvoj u pratnji ruskih vojnika i ruske opreme kretao se prema ukrajinskoj granici, navodno u dogovoru s Crvenim križem”, kazao je Valery Chlay, zamjenik šefa Porošenkove administracije. Kazao je i kako su vojnici namjeravali priječi na ukrajinski teritorij s ciljem da izazovu veliki sukob.

Chaly je kazao kako je Porošenko održao hitne razgovore sa sigurnosnim šefovima i svjetskom vođama, no nije točno precizirao s kime je razgovarao. Ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin kazao je kako je nazvao ruskog kolegu Sergeja Lavrova koji ga je uvjerio kako će konvoj biti zaustavljen.

Nitko u Crvenom križu nije bio dostupan za komentar, a Rusi su odbacili navode Ukrajinaca, javlja Reuters.

“Kijev je svaki put sve kreativniji u pričanju bajki”, izjavila je Marija Zakharova, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova i cinično dodala: “(Ukrajinska) Nacionalna garda vjerojatno mora izvještavati o svojim postignućima na terenu, pa su se pretvarali da imaju nešto”.

Ukrajinska strana tvrdi kako opasnost nije prošla. Ministarstvo vanjskih poslova tvrdi kako imaju “dovoljno temelja da vjeruju kako ovaj konvoj može biti iskorišten za daljnju eskalaciju tenzija”.

Ukrajinski pobunjenici kažu spremni za prekid vatre

Proruski separatisti rekli su u subotu da su spremni za prekid vatre s kijevskom vladom nakon sve većih uspjeha ukrajinske vojske protiv pobunjeničkih snaga.

“Spremni smo za prekid vatre kako bi se spriječilo širenje humanitarne katastrofe u Donbasu”, rekao je Aleksander Zaharčenko, samozvani premijer samoproglašene Donecke narodne republike, u priopćenju govoreći o oblasti istočne Ukrajine gdje se vode borbe.

Upozorio je da se Doneck, važno industrijsko mjesto i centar otpora pobunjenika, suočava s nedostatkom hrane, vode i električne energije, ali i rekao kako su pobunjenici spremni braniti grad od oko milijun stanovnika.

“U slučaju napada na grad broj žrtava će snažno porasti. Nemamo humanitarnih koridora. Nema zaliha lijekova…zalihe hrane se bliže kraju”, rekao je.

Ukrajinski dužnosnici kažu kako su spremni dogovoriti prekid vatre ali pod uvjetom da pobunjenici polože oružje.

Ranije je Kijev rekao kako je spriječio pokušaj Rusije da pošalje vojne snage u Ukrajinu pod krinkom mirovne misije s ciljem da isprovocira veliki vojni sukob, što je Moskva odbacila kao “bajku”.

Ukrajina kaže kako postupno steže omču oko pobunjenika koji su potisnuti u svoje utvrde u Donecku i Luhansku na granici.

Lavrov traži američku pomoć za humanitarnu zadaću u Ukrajini

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zatražio je u subotu američku potporu za ruski prijedlog humanitarne pomoći civilnim žrtvama sukoba na istoku Ukrajine, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Lavrov je nazvao američkog kolegu Johna Kerryja “kako bi istaknuo nužnost hitnih mjera za sprječavanje humanitarne krize koja neposredno prijeti jugozapadu” Ukrajine, ističe se u priopćenju ministarstva.

Lavrov je “pozvao (Sjedinjene Države) da podupru rusku inicijativu za organiziranje humanitarne misije na jugozapadu (Ukrajine) u suradnji sa svim nadležnim međunarodnim tijelima”.

Kerry mu je odgovorio da se “na tome upravo radi s ukrajinskim vlastima”, isto po priopćenju.

SAD je nedavno glatko odbio ruski prijedlog o slanju humanitarne pomoći u Ukrajinu. “Svaka dodatna ruska intervencija u Ukrajini bila bi sasvim neprihvatljiva i smatrala bi se invazijom na Ukrajinu”, rekla je u petak u UN-u američka veleposlanica Samantha Power.

SAD optužuje Rusiju da je uvelike odgovorna za krizu na istoku Ukrajine zbog toga što šalje oružje proruskim separatistima, što Moskva niječe.

Britanija i SAD protiv ruske humanitarne misije u Ukrajini

Svaka ruska “humanitarna” misija u Ukrajini bila bi “neopravdana i nezakonita”, rekli su američki predsjednik Barack Obama i britanski premijer David Cameron u telefonskom razgovoru u subotu, prenio je ured britanskog premijera.

“Dvojica čelnika su izrazila veliku zabrinutost zbog informacija da su ruska vojna vozila prešla granicu i ušla u Ukrajinu te da su ruske vojne snage počele vježbe za ‘humanitarnu intervenciju'”, po priopćenju Cameronova ureda.

“Premijer i predsjednik su posve jasno rekli da bi takva navodna humanitarna misija bila neopravdana i nezakonita”, ističe se u priopćenju.

Moskva je pak zanijekala svaki pokušaj upada svojih snaga u Ukrajinu, za što ju optužuje Kijev.

“Teško nam je razumjeti na što Ukrajina smjera. Nije bilo nikakva pokušaja ruskih snaga da uđu” na ukrajinski teritorij, rekao je ruskim novinskim agencijama glasnogovornik Kremlja Dmitrij Pjeskov.

Usto je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zatražio u subotu američku potporu ruskom prijedlogu humanitarne pomoći namijenjene civilnim žrtvama sukoba na jugoistoku Ukrajine, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. (hina/kamenjar.com)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati