Rusija: “Američke prijetnje napadom na Siriju su nedopustive”, UN: “Rezultati istrage za dva tjedna”

0

Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova, Aleksandar Lukašević,rekao je kako su američke prijetnje jednostranim napadom na Siriju “nedopustive” te je pozvao SAD da pričeka rezultate UN istrage o kemijskom oružju.

“Imajući u vidu nedostatak dokaza, svaka jednostrana vojna akcija izvedena bez odobrenja UN Vijeća Sigurnosti, bila bi kršenje međunarodnog zakona te bi se time potkopala mogućnost političkog i diplomatskog rješenja za sukob u Siriji”, rekao je Lukašević te naglasio kako čak i američki saveznici žele pričekati objavljivanje rezultata UN istražnog tima.

Podsjetimo, američki državni tajnik John Kerry sinoć je održao konferenciju za novinare na kojoj je istaknuo kako će SAD napasti Siriju, no nije istaknuo kada, već kako će to biti “ograničeni” napad. Kerry se poziva na informacije američkih obavještajnih službi te iste koristi kao kredibilan dokaz da iza napada kemijskim oružjem stoji sirijska vojska.

Ako SAD, zajedno s Francuskom koja tvrdi da želi sudjelovati u vojnoj agresiji, budu čekali na konačne rezultate UN istrage, informacije govore kako će tada čekati poprilično – iz UN-a ističu kako će analiza trajati oko dva tjedna.

“Uzorci su sakupljeni i biti će analizirani u posebnim laboratorijima. Ovo nije izborni proces, tu nema izlaznih anketa i prijevremenih rezultata”, istaknuo je glasnogovornik generalnog tajnika UN-a, Martin Nesirky, te naglasio kako će se UN tim ponovno vratiti u Siriju gdje bi trebali istražiti dodatne lokacije gdje je navodno upotrijebljeno kemijsko oružje.

Vezano uz aktualnu situaciju, američki dužnosnici potvrdili su jučer kako je na prostor istočnog Mediterana stigao i šesti američki ratni brod, USS San Antonio.

Reuters

facebook komentari