Pratite nas

Reagiranja

Rusija Hrvatskoj: Povucite plaćenike iz Ukrajine!

Objavljeno

na

Rusija je zabrinuta i zbunjena izjavom naše ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić koja je potvrdila da se dragovoljci iz Hrvatske bore na strani ukrajinskih trupa.

Pozivamo Zagreb, ali i čelnike ostalih zemalja čiji se građani bore u Ukrajini da spriječe tu opasnu praksu pogotovo sada kada je u Minsku postignut dogovor o normalizaciji situacije na jugoistoku Ukrajine – stoji u priopćenju koje je objavilo rusko Ministarstvo vanjskih poslova te dodalo:

Podsjećamo hrvatske vlasti da je danas, 12. veljače u Minsku usvojeno nekoliko rezolucija koje predviđaju povlačenje svih stranih trupa, vojne opreme i plaćenika s teritorija Ukrajine pod nadzorom OSC-a.

Nakon priopćenja ruskog ministarstva, oglasilo se i naše Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Hrvatska je pozdravila danas postignuti dogovor u Minsku i vjerujemo da njime započinje proces prekida sukoba te da predstavlja prvi korak prema održivom miru u Ukrajini. Što se tiče hrvatskih državljana koji su otišli na ukrajinsko bojište i zbog čega je i dana izjava na koju se referira rusko Ministarstvo vanjskih poslova, radi se o tome da su samo konstatirane činjenice, jer pratimo stanje, komentirali su prozivku iz Moskve u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova.

– Činjenica jest da se na ukrajinskom bojištu nalaze hrvatski državljani, konkretno radi se o njih osam, ali ponavljamo, njihov odlazak nije vezan uz bilo koju od hrvatskih državnih institucija, a niti ih one na bilo koji način podržavaju. Bez obzira što se radi o vrlo malom broju pojedinaca, to nas zabrinjava i situaciju pratimo s najvećom ozbiljnošću – kazali su iz MVP-a.

Smatramo da se svi strani borci, pa i oni koji su otišli iz Hrvatske, a koji se nalaze u Ukrajini, trebaju vratiti u svoje matične države kako bi ovaj današnji sporazum iz Minska što prije donio konkretne rezultate, dodaju iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova.

Putin tijekom pregovora slomio olovku

Napeti su bili pregovori između ruskog predsjednika Vladimira Putina, ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Francisa Hollandea, a koliko su napeti dokaz su fotografije Vladimira Putina koji u ruci drži polomljenu olovku. Četiri čelnika u Minsku su, naime, pregovarala 15 sati o situaciji u Ukrajini, što je Putinu očito bilo previše pa je u jednom trenutku slomio zelenu olovku koju je cijelo vrijeme vrtio po rukama.

Osim Putina, nervozan je bio i ukrajinski predsjednik koji je navodno u jednom trenutku ljutito izletio iz dvorane u kojoj su imali pregovore. Putin je svoju ljutnju, pak, iskazao na olovci.

[mom_video type=”youtube” id=”lga7BT1eGFI” width=”750″ height=”420″] [ad id=”40551″]

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Tuđman o prisluškivanju iz BiH: “Oni naprosto ne žele uspostaviti prijateljske odnose s Hrvatskom”

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatske Ranko Ostojić u četvrtak je izvijestio javnost kako je to tijelo zatražilo očitovanje sigurnosno-obavještajnih-agencija vezano uz navodno prisluškivanje hrvatskih dužnosnika od strane BiH.

“Odbor je zatražio očitovanje Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) i očitovanje hrvatskih sigurnosno-obavještajnih agencija vezano za izjave ministra sigurnosti BiH o tome da se prisluškuju dužnosnici Republike Hrvatske.

To je bio i povod za traženje dodatnog izvješća ima li takvih slučajeva i s drugim zemljama i imat ćemo zatvorenu sjednicu odmah po primitku očitovanja naših sigurnosnih službi”, rekao je Ostojić, javlja Dnevnik.hr.

“Nedopustivo je da se dogodi, a pogotovo da netko tako javno navodi, da se prisluškuju dužnosnici. Bez obzira na opravdanje i kasnije demantije tražimo da naše sigurnosne službe izvijeste ovaj Odbor o tome što se konkretno događa i koje su mjere poduzete s naše strane. Mislim da na to treba imati adekvatan odgovor i izvršna vlast”, kazao je Ostojić.

Agrokor i širenje HEP-a, ali i odnosi hrvatske vlade i mađarskog mol-a, teme su koje, piše tjednik, zanimaju tajnu službu susjedne države. Miroslava Tuđmana, brinu izjave koje stižu iz BiH.

“Prvi zaključak koji se može izvući jest da se tamo radi po interesima pojedinih grupacija ili političkih opcija”, smatra Miroslav Tuđman iz HDZ-a.

Hrvati u BiH, jedno su od ključnih vanjskopolitičkih ciljeva vlade Andreja Plenkovića. U toj je zemlji bio već nekoliko puta pa ovakvi postupci tajne službe BiH, za Tuđmana, su jasna poruka.

Podsjetimo, mediji u BiH su prenijeli u srijedu riječi ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića koji je potvrdio da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene hrvatske dužnosnike s ciljem zaštite ekonomskih interesa BIH i njenih građana.

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Ipak se odgađa Noć kazališta

Objavljeno

na

Nakon apela Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) da se Međunarodna manifestacija Noć kazališta ne održi 18. studenog, na Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, organizator, NS Dubrava, je samo dan nakon toga,  i na svojim službenim stranicama objavio novi datum.

Dakle, ova manifestacija se odgađa i bit će održana 25. studenoga, bez obzira što će se u drugim državama održati onako kako su pravovremeno obavijestili.

To je svakako dobro došao potez organizatora, jer nikako ne bi imalo smisla da se „poklope“ kazališne predstave i sjećanje na dane ponosa i slave!

Međutim, pojedini hrvatski (?) portali su vrlo zločesto reagirali na apel branitelja, zalažući se da se manifestacija ipak održi 18. studenog, samo da se toga dana  što više skrene pozornost s održavanja skupova u Vukovaru i Škabrnji.

To im, srećom,  ovog puta, nije uspjelo.

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati