Rusija nastavlja gomilati vojsku i oružje na ukrajinskoj granici

0

Nakon što su američke i europske agencije procijenile da se na granici na istoku Ukrajine nalazi više od 30.000 vojnih ruskih snaga, Andrij Parubij, predsjednik ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao je da je riječ o mnogo više vojnika, gotovo 100.000, piše Washington Times.

Spremni su za napad već nekoliko tjedana. I nisu samo na Krimu već se nalaze duž cijele granice na sjeveru, istoku i jugu javio se Parubij uživo putem interneta članovima Atlantskog vijeća u Washingtonu.

Trenutačno stanje službenici ocjenjuju kao neprestani pritisak Rusije na ukrajinsku granicu. Osim regularne vojske, primijećene su i specijalne jedinice ruske policije u uniformama bez oznaka, no vrlo su slične ruskim jedinicama koje su nedavno preuzele Krim.

Iako se još ne znaju Putinove namjere, Zapad ne isključuje mogućnost dodatne ruske agresije na regiju.

Uz poštovanje ruskim jedinicama koje se nalaze uz granicu s Ukrajinom u ovom trenutku, one su na ruskom tlu. Ako ostanu na ruskom tlu, protivimo se nečemu što se čini kao pokušaj zastrašivanja, no Rusija ima legalno pravo imati svoju vojsku na svome tlu. Mislim da ništa nije konačno. Smatram da Rusija i dalje tek kalkulira – komentirao je Obama položaj ruskih jedinica.

Dok Putin gomila vojsku, MMF je ponudio Ukrajini novčanu pomoć od 27 milijardidolara. Prema riječima trenutačnog ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka, zemlja se nalazi na rubu bankrota.

– Financijska potpora široke međunarodne zajednice otvorit će program vrijedan 27 milijardi dolara kroz iduće dvije godine – stoji u priopćenju MMF-a.

Rusija je još prošlog tjedna najavila kako ukida popust na plin za Ukrajinu te će od sada 1000 kubika plina stajati 480 dolara, umjesto 268,5 dolara.

facebook komentari