Rusija: Više od 16 poginulih u smrtonosnom napadu terorista

0

MOSKVA – Strahuje se da je u četvrtak u sukobima čečenskih pobunjenika i snaga sigurnosti u Groznome smrtno stradalo 16 osoba, izvijestili su vladini dužnosnici.

Skupina naoružanih muškaraca tijekom noći otvorila je vatru na nadzornu točku u glavnome gradu Groznome, a potom napala zgradu u kojoj su uredi medijskih kuća, izvijestilo je rusko protuterorističko povjerenstvo.

Agencija je kasnije izvijestila da su osobe koje su upale u zgradu ubijene, no da su ostali napadači uspjeli pobjeći i skloniti se u obližnjoj školi. Nije poznato koliko je civila bilo u zgradi u kojoj su smještene medijske kuće u trenutku napada niti je li akciju poduzela manja skupina pobunjenika ili više njih.

Protuteroristički odbor navodi da su se napadači dovezli u trima vozilima i da su bili dobro naoružani, a agencija Interfax prenosi da je u sukobu ubijeno 10 policajaca te da ih je ranjeno 20-ak. Prema izjavama očevidaca “u grad su ušli brojni pobunjenici”.

Napad se dogodio samo nekoliko sati prije početka obraćanja ruskoga predsjednika Vladimira Putina naciji.

Čečenija, u kojoj živi većinsko muslimansko stanovništvo dosad je s Rusima vodila dva rata, jedan krajem devedesetih, a drugi početkom 2000.

Riječ je o drugom smrtonosnom napadu u tri mjeseca u gradu, koji uživa u mirnodopskom razdoblju od 2010. kada je na vlast došao Ramzan Kadirov, koji uživa potporu Putina. (JL)

facebook komentari