Pratite nas

Pregled

Ruski vojni analitičari prognoziraju razvoj situacije na istoku Ukrajine

Objavljeno

na

Ruski dnevni list The Moscow Times, inače prepoznat kao jedan od kritičnijih izvora prema ruskim vlastima, jučer je objavio razgovor s nekoliko ruskih vojnih i političkih analitičara o situaciji na istoku Ukrajine.

A Ukrainian army helicopter flies near an armored personnel carrier (APC) near DonetskStavovi im nisu identični, no većina se slaže kako aktualni humanitarni konvoj koji je u fokusu pažnje vjerojatno ipak nije “Trojanski konj”. Naime, većina zaključuje kako bi Rusija mogla preokrenuti situaciju na terenu jedinu sa znatno većom vojnom invazijom, a prema jednome od njih bilo bi potrebno i do 100,000 vojnika za suprotstavljanje ukrajinskoj vojsci koja je od početka sukoba znatno ojačala, između ostalog i zahvaljujući pomoći izvana.

Takvu veliku invaziju ruski vojni analitičari također ne predviđaju, mada nitko sa sigurnošću ne tvrdi da je ona nemoguća, no navodi se kako bi ista imala i prevelike i nesagledive geopolitičke posljedice.

Prognoze se otprilike svode na ovo – Donjeck i Lugansk će pasti, ali pobunjeničke snage će tada odustati od konvencionalnog ratovanja te preći u gerilsko ratovanje, što znači da bi ovaj prostor mogao još dugo vremena biti nemiran.

Pojedini ruski mediji, citirajući neimenovane diplomatske izvore, objavili su prošlog mjeseca kako se Kremlj sprema za slanje “mirovnih snaga” na istok Ukrajine. Slične kontingente Rusija ima i na prostoru Pridnjestrovlja, Abhazije i Južne Osetije.

No, situacija na istoku Ukrajine daleko je kompleksnija. Pobunjenici su ostvarili niz uspjeha na terenu nakon izbijanja pobune protiv kijevskih pučističkih vlasti, no od onda se stvar znatno promijenila. Ukrajinska vojska je ojačala, oslanjajući se na brojnost i pomoć sa Zapada, te su sada glavna pobunjenička uporišta, gradovi Donjeck i Lugansk, pod opsadom. Prije nešto više od mjesec dana pojedini pobunjenički lideri su govorili kako je nemoguće da se vojska probije do Donjecka, danas je jasno da su njihove prognoze bile vrlo pogrešne.

Humanitarna situacija u ovim gradovima je jako loša te je zbog toga Rusija odlučila poslati humanitarni konvoj. Isti bi danas trebao stići na ukrajinsku granicu. Što će se desiti tada, možemo samo spekulirati. Moskva tvrdi kako su s Kijevom dogovorili dostavu pomoć, dok iz Kijeva poručuju kako nema šanse da puste konvoj na ukrajinski teritorij.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je naciji obećao gušenje pobune na istoku do 24. kolovoza, ukrajinskog dana nezavisnosti.Vojni analitičar i umirovljeni pukovnik, Viktor Litovkin, smatra da ulazak ruskih mirovnih snaga nije za očekivati jer bi odobrenje morao dati UN, samim time i SAD i EU, a to je nemoguće.

Drugi vojni analitičar, Mihail Barabanov, ističe kako bi potencijalni ulazak manjeg broja mirovnih snaga iz Rusije bio posve beznačajan pošto se procjenjuje kako ukrajinska vojska ima oko 50,000 vojnika na ovom prostoru.

Vojni stručnjak iz ruskog opozicijskog lista Ježednjevni Žurnal, Aleksandar Golts, navodi kako bi mirovne snage samo nakratko pomogle pobunjenicima.

Barabanov smatra kako bi jedino opća invazija u ovom trenutku spasila pobunu na terenu. Ističe kako je ukrajinska vojska već poprilično iscrpljena te kako bi ih ruski udar lako protjerao iz istočne Ukrajine.

Vojni strateg iz ruske organizacije Centar za Analizu Strategija i Tehnologija, Konstantin Makienko, smatra kako bi Rusija broj vojnika na granici – koji se trenutačno procjenjuje na 20,000 do 40,000 – lako mogla podići na 80,000.

Stručnjaci koji su razgovarali za moskovski list su podijeljeni po pitanju koliko bi vojnika bilo potrebno da se odbaci ukrajinska vojska. Barabanov i Makienko smatraju kako bi ove snage bile dovoljne, dok Golts tvrdi kako bi bilo potrebno najmanje 100,000 vojnika te ističe kako Rusija nije u stanju dovesti toliko.

Makienko pak ističe kako bi vanjska agresija na Ukrajinu mogla podići moral ukrajinskim vojnicima, što bi također imalo utjecaj na ishod sukoba.

Svi se slažu kako bi NATO snažno podržao ukrajinsku vojsku pomažući ih u oružju i na druge načine, no ističu kako se ne bi desio direktan sukob između NATO-a i ruskih vojnika. “Takvo što se nije desilo ni na vrhuncu Hladnog rata, a neće se desiti ni sad”, rekao je Golts. “Nadam se da nećemo morati ni provjeravati”, nadovezao se nešto zabrinutiji Makienko.

Svi vojni stručnjaci se slažu kako pobunjenici neće moći zadržati kontrolu nad gradovima, ali bi se nakon toga mogli pretvoriti u gerilu, a taj sukob bi možda potrajao godinama. “Čak ni bolje opremljene vojske, recimo Amerikanci u Iraku, nisu uspjeli poraziti gerilu”, zaključio je Golts.

The Moscow Times/advance.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske koje su predvodili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov danas je, u utorak, 19. rujna 2017. uz predstavnike DUSZ-a, vatrogastva i lokalne uprave i samouprave boravilo u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Osnovni cilj bio je dublji uvid u situaciju na terenu, kao i sve nedavne aktivnosti protupožarnih i protupoplavnih namjenski organiziranih snaga (NOS) OSRH koje su zajedno s drugim državnim institucijama i hrvatskim građanima radile na sprječavanju i sanaciji posljedica požara, poplava i suša koje su u zadnjih nekoliko mjeseci zadesile više područja Republike Hrvatske.

Tijekom posjeta vojarni, izaslanstvu su održane prezentacije o protupožarnoj i protupoplavnoj sezoni 2017., kao i o opskrbi pitkom vodom naselja koja su bila pogođena tim nepogodama i sušom.

Daljnje informacije predočene su tijekom pregleda postroja Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze i drugih pripadnika OSRH koji su bili angažirani u poplavljenim te sušnim područjima.

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

“Svojim nesebičnim zalaganjem i angažmanom, koji je ponekad bio iznad uobičajenih ljudskih mogućnosti, vi piloti i tehničari, pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske, stavili ste se na raspolaganje našoj Domovini.

Kao što je hrvatski vojnik bio uz svoj narod ’91. godine, tako ste i vi danas – kroz zadaće pomoći civilnim institucijama i stanovništvu, od gašenja požara pa do sanacije poplavljenih područja”, poručio je ministar.

Načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je dobru suradnju i koordinaciju s DUZS-om, naročito vatrogastvom. “Prikupili smo naučene lekcije, preostaje nam da ih dobro izanaliziramo i implementiramo u svim područjima, od opreme do organizacije, sve s ciljem da budemo još učinkovitiji”, rekao je general.

Župan Zadarske županije Božidar Longin zahvalio je pripadnicima OSRH na svemu što su učinili za građane. “Bilo je to ljeto s mnogo nepogoda, suša, požara i poplava. Štete su velike, no najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava. Štete bi bile puno veće, da nije bilo vas, ne znam kako bi sve skupa završilo”, poručio je Longin vojnicima.

U sklopu programa posjeta, izaslanstvo je obišlo i novouređeni prostor za zrakoplovne tehničare koji rade na PP avionima Airtractor AT-802 A, kao i postroj akro grupe HRZ i PZO-a “Krila Oluje”. Ministar Krstičević tom je prilikom čestitao pilotima na osvojenoj nagradi za najprecizniji nastup na aeromitingu u Slovačkoj Republici.

Foto: MORH/ T. Brandt

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Smijenjeni Domagoj Novokmet prelazi s HRT-a na konkurentsku televiziju!

Objavljeno

na

Objavio

Domagoj Novokmet, smijenjeni voditelj i urednik emisije “Otvoreno” odlazi s HRT-a, a karijeru će po neslužbenim informacijama nastaviti na N1 televiziji, piše Novi list.

Podsjetimo, smjena se dogodila nakon emisije u kojoj se govorilo o korupciji u sportu i to nakon što su se iz USKOK-a požalili da njihova predstavnika nije bilo u studiju.

Novokmet, koji je na početku karijere vodio emisiju “Briljanteen”,a na kraju je dogurao i do mjesta VD glavnog ravnatelja HRT-a ponuđeno je da radi trominutne vijesti na HRT 4.

Inače, bivši Nadzorni odbor HRT-a pokrenuo je nadzornu aktivnost zbog mogućeg prekoračenja ovlasti glavnog urednika HTV1 Brune Kovačevića i ravnatelja programa HRT-a Renata Kunića.

No, nakon što je Sabor smijenio taj Nadzorni odbor, slučaj Novokmet je stopiran, a jedno od najpoznatijih lica HRT-a prelazi u redove konkurentskog N1.

HRT brzo reagirao: Novokmet više neće uređivati “Otvoreno”!

facebook komentari

Nastavi čitati