RUSKI VOJNI KONVOJI STIŽU U UKRAJINU

0

Moskva i Kijev razmijenili su u četvrtak međusobne optužbe za kršenje sporazuma o primirju, a Rusija je upozorila da bi obnova sukoba s proruskim separatistima na istoku zemlje bila katastrofa za Ukrajinu, prenose agencije.

Ukrajina je optužila Rusiju da je poslala vojnike i naoružanje pobunjenicima kako bi pokrenuli novu ofenzivu u sukobu koji je dosad odnio više od 4.000 života. Rastuće nasilje, kršenje primirja i izvješća o neobilježenim vojnim konvojima koji stižu iz pravca granice s Rusijom pojačale su bojazan da bi krhko primirje proglašeno 5. rujna moglo propasti.

Moskva odbacuje optužbe da je u posljednjih nekoliko dana poslala vojnike i tenkove te ističe da je jedini izlaz iz sukoba poštivanje protokola o primirju iz Minska.

nato-tvrdi-kako-je-rusija-izvela-invaziju-na-ukrajinu-moskva-vise-se-ni-ne-obaziremo-na-ovakve-neutemeljene-optuzbe_4040_6741

“Propast primirja ne smije se dopustiti… bila bi to katastrofa za stanje u Ukrajini”, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksander Lukaševič, prenosi Reuters.

Promatrači OESS-a koji nadziru primirje objavili su kako su uočili nekoliko kolona neobilježenih vojnika i tenkova iz smjera ruske granice.

Reutersov reporter opazio je u utorak kretanje kolone od 50 vozila prema pobunjeničkom uporištu Donjecku na istoku Ukrajine, naoružanih lanserima raketa i teškim strojnicama.

Na taj grad padaju granate iako je zasad nejasno odakle se puca i dolazi li vatra iz zračne luke za koju se, unatoč primirju, bore ukrajinske snage i pobunjenici.

Kijev, koji je ojačao svoje položaje na istoku za slučaj nove ofenzive, kaže da izvješća o kolonama dodatno dokazuju tvrdnje kako Rusija pobunjenicima šalje pojačanje.

Glasnogovornik vojske izjavio je da su u posljednja 24 sata poginula četvorica ukrajinskih vojnika.

U četvrtak je porastao međunarodni pritisak na Rusiju, kojoj prijete nove sankcije nakon što je NATO potvrdio ulazak ruskih postrojbi na separatistički istok Ukrajine. Glasnogovornica američkog State Departmenta Jen Psaki izjavila je da Washington nastavlja raditi s Europskom unijom na novim sankcijama Rusiji, dok je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla da Europska unija ne predviđa nove mjere protiv Rusije, ali da postoji mogućnost produženja popisa proruskih ukrajinskih dužnosnika protiv kojih su pokrenute već odobrene sankcije.

Neimenovani ukrajinski dužnosnik zadužen za sigurnost rekao je da se prema procjenama oko 8.000 ruskih vojnika nalazi na ukrajinskom teritoriju. Sukobi su se intenzivirali nakon izbora 2. studenoga u separatističkim područjima. Kijev i Zapad te izbore ne priznaju, za razliku od Rusije.

Rusija je ponovno odbacila tvrdnje NATO saveza da je njezina vojska prešla ukrajinsku granicu i započela invaziju na tu državu i nazvala ih jednostavno neutemeljenima, stoji u priopćenju Ministarstva obrane.

“Jednostavno smo prestali obraćati pažnju na neutemeljene optužbe zapovjednika Savezničkog zapovjedništva NATO saveza u Europi, američkog generala Philipa Breedlovea, i navodnim ruskim vojnim kolonama koje prelaze ukrajinsku granicu i započinju invaziju”, rekao je službeni predstavnik Ministarstva obrane Rusije, general major Igor Konashenkov.

Već prije je u javnost izlazio s takvim optužbama, bez da ih je potvrdio s konkretnim dokazima.

“Mi smo već i ranije tvrdili kako ni prije ni danas nema i nije bilo dokaza kojima bi se potkrijepile tvrdnje Bruxellesa oko navodne ruske vojne prisutnosti u Ukrajini”, dodao je Konashenkov.

General Breedlove, u srijedu je ustvrdio kako je NATO primijetio ruske vojne snage kako ulaze u Ukrajinu.

“U posljednja dva dana vidjeli smo ono što je OESS već potvrdio: kolone ruske vojne opreme, prvenstveno tenkova i artiljerije, protuzrakoplovnih sustava i vojnika kako ulaze u Ukrajinu”, rekao je general Breedlove.Dodao je i kako “Još uvijek nismo sigurni o koliko točnom broju se radi, no slažemo se oko toga da se radi o nekoliko kolona”.

Ukrajinski ministar obran Stepan Poltorak, rekao je na sastanku kabineta kako je vojska počela razmještaj vojnih jedinica u regijama Donetsk i Lugansk.

“Svjesni smo porasta broja terorista i ruske vojske, situacija je pod kontrolom i spremni smo reagirati”, rekao je Poltorak.

JL/RT/RIA

facebook komentari