Pratite nas

Komentar

S gostovanja Udbaškog cirkusa u Njemačkoj: Pratesov salto mortale!

Objavljeno

na

Suđenje Mustaču i Perkoviću formalnosudski se vodi zbog ubojstva Stjepana Đurekovića, koje se dogodilo prije više od 31 godine. Međutim, značenje suđenja u golemoj i višeslojnoj mjeri nadilazi taj formalni razlog.

O tome na prvi pogled svjedoči drama koja se događa u hrvatskoj upravlajčkoj strukturi već desetak godina, tj. od početka procesuiranja Krunoslava Pratesa. Ta drama neprekidno buja sve više i njena kulminacija se još čak ni ne nazire.

Iz različitih pozadina postaju sve vidljiviji obrisi najrazličitijih političkih, geostrategijskih, gospodarskih, svjetonazorskih i niza drugih interesa koji su čvrsto povezani sa suđenjem za ubojstvo Đurekovića. Stjecajem okolnosti, uzroke, motive i tijek ubojstva Đurekovića nemoguće je pravosudno raspetljati a da se ne otkrije sva ta golema i zastrašujuća pozadina.

O kavim se razmjerima pozadine radi za sada najjasnije ukazuje gotovo nevjerojatno žestoki sukob koji se prošle godine javno događao između vrha vlasti EU i cijele strukture vlasti RH glede tzv. Lex Perković. Nešto prikrivenije sukob se nastavio događati do izručenja Perkovića i napose u vezi izručenja Mustača.

Za zločinačku i veleizdajničku strukturu koja vlada Hrvatskom sudski proces u Njemačkoj je doslovno bitka na život i smrt, u punom smislu riječi, jer taj proces ih ugrožava kao strukturu u cjelini, ali i njihove mnogobrojne pojedinačene, obiteljske i klanovske interese radi kojih su sustavno opustošili Hrvatsku. Sukladno tome se oni i odnose prema suđenju u Njemačkoj. Svi njihovi defanzivni i gubitnički potezi koje su do sada povukli – odustajanje od Lex Poerković, izručenje Perkovića i Mustača i sl. – bili su iznuđeni pod teškim vanjskim pritiskom.

No, kao i u svakoj bitki na život i smrt, oni čine sve što mogu kako bi se u što većoj mjeri očuvali kao struktura. I to se nesmije nimalo podcjenjivati jer raspolažu sa veoma složenim instrumentima i mehanizmima.

U tom kontekstu se treba s punom ozbiljnošću odnositi prema svakom njihovom potezu, jer su ga sigurno dobro osmislili i pripremili. Tako nije slučajno ni medijsko dimenzioniranje niti ciljane poruke koje se u Hrvatskoj pripuštaju sa suđenja u Njemačkoj. A još je manje slučajno što su Prates i njegova supruga izokrenuli svoje iskaze pred sudskim vijećem. Nadajmo se da je njemački pravosudni i ostali sustav dorastao toj za njih ipak netipičnoj institucijskoj utakmici bez ikavih pravnim, moralnih i drugačijih pravila i načela.

Ako ništa drugo, njemački sustav je takvo iskustvo već konkretno doživio u ranijem postupanju Sindičića, koji je- kao sada i Pratesovi – prema ozbiljnom sudskom procesu postupao kao da se nalazi u spontanoj uličnoj ad hoc alternativnoj predstavi ili cirkusu, u kojem svatko čini kako mu se trenutno prohtije. No, postupanje Sindičića i Pratesovih nije nimalo voluntarističko ili luckasto, nego se radi o veoma pažljivo osmišljenoj metodologiji i koncepciji kojoj je glavni cilj onemogućiti otkrivanje i sankcioniranje zločinačke strukture do koje izravno vodi slučaj Đureković.

Sindičićev i Pratesov salto mortale je tek uvod u sve što je temeljito pripremljeno u Udbaškom cirkusu, kako je više puta javno najavio jedan od glavnih aktera i koreografa Anto Nobilo. Prema tome, osnovno je pitanje je li Njemačka spremna na sve što se nalazi u arsenalu udbaške strukture.

Prof. dr. sc. Josip Jurčević/HRSvijet

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Milijan Brkić: Zakon je jasan – Otvaranjem istrage, saborsko povjerenstvo za Agrokor prestaje s radom!

Objavljeno

na

Objavio

Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić osvrnuo se jučer za Novu TV i HTV na temu saborskoga istražnog povjerenstva za Agrokor.

U Članku 4. Zakona o istražnim povjerenstvima stoji da će – ako je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju o kojem je prethodno osnovano istražno povjerenstvo – ono odmah prestati s radom.

Brkić je istaknuo da SDP i Most ovom problemu pristupaju neodgovorno, populistički i demagoški.

– Jako su dobro znali koja je sastavnica zakona, jednako kao što znaju da se istrage koje provode istražna tijela, DORH i policija, ne smiju kontaminirati bilo kojim drugim aktivnostima, a pogotovo ne aktivnostima zakonodavne vlasti. Zakon je tu jasan – otvaranjem sudske istrage, koja će evidentno uslijediti, rad povjerenstva prestaje.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Marko Jurič: Ima li što zajedničko u slučajevima Ive Sanadera, Nadana Vidoševića i Ivice Todorića?

Objavljeno

na

Objavio

Ima li što zajedničko u slučajevima Ive Sanadera, Nadana Vidoševića i Ivice Todorića?

Osim stila visokog letenja i niskog padanja, istog odvjetničkog ureda koji ih brani, radi li se tu o onom surovom hrvatskom primitivizmu, onoj umivenoj i loše prikrivenoj seljačiji?

Ima li tu nekih poremećaja ili dijagnoza koje počinju s riječju narcisoidnost? Sva su trojica vrlo inteligentni ljudi, a doveli se u jednako glupu situaciju.

Sanader se uspeo na vrhove hedonističkog cinizma pa se strmoglavio Čedi Prodanoviću u naručje. Vidošević se spustio u mračne odaje svojega doma, sladostrasno konzumirao sve što je doteklo, a kad je preteklo i on se otkotrljao u naručje Prodanovića, odnosno Jadranke Sloković.

Ivica Todorić se najdulje penjao i najviše uspeo čak do feudalnih Kulmerovih dvora s kojih puca pogled na kmetstvo, ali i njemu je započelo desetogodišnje razdoblje kada će jutra počinjati s Čedom Prodanovićem.

Zašto u Hrvatskoj ljudi ne čitaju malo više, primjerice Ivana Gundulića i njegovog Osmana, gdje kaže: ‘Kolo od sreće uokoli vrteći se ne pristaje: tko bi gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje’. Jer kandidata za ovaj klub Čedinih mušterija ima još, samo oni toga, na njihovu žalost, za sada nisu svjesni.

Navodno su rimski cezari nakon vojnih pohoda kada su Rimom prolazili ispod slavoluka pobjede, praćeni ovacijama svjetine u dnu kola imali šaptača koji im je govorio ‘ne zaboravi ti si samo običan čovjek’.

Možda to nije istina, ali je istina da ovi naši hrvatski cezari imaju gomilu šaptača koji ih uvjeravaju da su postali nadljudi, mesije, božanstva, superstari. A kad hrvatski cezari padnu onda hrvatski šaptači postaju USKOK-ovi pokajnici.

Možda je ovo faza prvobitne akumulacije kapitala, možda ono divlje doba pretpovijesti kada se stvaraju plemići. Čini se da to baš ne uspijeva jer do sada se još ni jedan nije stvorio.

Možda zato što tituli plemić prethodi titula vitez, a ona se stječe plemenitim djelima požrtvovnosti i junaštva. Hrvatski nadri plemići preskaču tu fazu. Draža im je metoda glembajevštine koja žrtvenike prepušta junacima.

Marko Jurič: Izgleda da je Agrokorov neboder bio azil za one koji su trebali završiti u Remetincu

facebook komentari

Nastavi čitati