Pratite nas

BiH

S “platformaškom” vlasti FBiH dosegla samo dno

Objavljeno

na

Ovih dana glavni instrument u rukama vladajuće garniture u većem bh. entitetu su makaze.

rezanjetrokovaOtvaraju se tuneli, prometnice u Sarajevu, hoteli, parkirališni prostori. Unatoč aktivnosti vezanih uz otvaranje raznih objekata, koje bi građanima trebale „otvoriti oči“ uoči predstojećih izbora, ne mogu spasiti Nikšićevu vladu, piše Večernji List.

Čak i bez bilo kakve analize, golim okom, vidljivo je da je ovo najlošija Vlada u dva desetljeća dugoj povijesti Federacije BiH. Statističke brojke su neumoljive i pokazuju da je za mandata aktualne “platformaške” Vlade Federacija BiH dosegnula dno, prvenstveno zbog svoje prezaduženosti. Podsjetimo, entiteti u BiH i Brčko Distrikt će na ime otplate dijela vanjskog duga za 2014. godinu morati platiti više od 800 milijuna KM, što je za čak pola milijarde KM više nego 2010. godine, pokazuju podaci Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

Naime, entiteti i Brčko Distrikt su 2010. godine na ime vanjskog duga platili 297,961.940 KM, a do kraja ove godine, analizirajući anuitetne planove zaduženja, očekuje se da će taj iznos dostići vrtoglavih 802,128.986 KM. Iz UNO BiH objašnjeno je kako se ovaj dug odnosi samo na kredite koje vraćaju entitetske vlade i Brčko Distrikt.

Rast vanjskog duga

Tomu u prilog idu i podaci da je vanjski dug, koji su za svega sedam mjeseci ove godine napravili bh. entiteti i Distrikt Brčko, već narastao na 416 milijuna KM, i veći je za čak 93 milijuna maraka u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kada je u pitanju veći bh. entitet, vanjski dug FBiH u prvih sedam mjeseci ove godine iznosio je 271 milijun KM, što je za 30,91 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, kada je iznosio 207 milijuna KM.

Kada je riječ o RS, vanjski dug od siječnja do srpnja ove godine iznosio je 144 milijuna KM, što je za 24,13 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je iznosio 116 milijuna KM. Isto tako, vanjski dug Brčko Distrikta na kraju srpnja ove godine iznosio je milijun KM.

Analiza također otkriva kako je vanjsko zaduženje FBiH gotovo dvostruko veće od ino-zaduženja RS. Naime, vanjski dug koji će FBiH do kraja godine vratiti iznosit će 528,777.469 KM, dok će RS izdvojiti 271,841.606 KM, a Brčko Distrikt 1,509.910 maraka.

Prijeti nelikvidnost

Stoga, ekonomski stručnjaci upozoravaju da su rast duga, i zaduživanja, u zadnjih nekoliko godina zabrinjavajući i ukazuju na neodrživost takvog modela funkcioniranja države koja iz godine u godinu postaje sve veći dužnik i njen kapacitet zaduživanja postaje sve manji. Drugim riječima ovi podaci pokazuju kako BiH prijeti nelikvidnost. Naime, zabrinjavajuće je da vanjsko zaduživanje nije otišlo u smjeru da poveća poslovnu aktivnost, već, naprotiv, u javnu potrošnju i rastrošnost države.

Ubrzano zaduživanje, kako na entitetskim, tako i na razini BiH, i pored sredstava koja su odobrena od Elektroprijenosa BiH, pokazuje visok stupanj neozbiljnosti ljudi na vlasti. Odsustvo bilo kakvog ulaganja u novo zapošljavanje, proizvodnju i stvaranje nove vrijednosti, kompenzira se konstantno novim zaduživanjem, što vodi u potpuni bankrot zemlje. Večernji List

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati