Pratite nas

Pregled

Sa diplomom Medicinske škole Mostarci idu u „bijeg“ iz zemlje

Objavljeno

na

U obje mostarske srednje medicinske škole vlada ogromno zanimanje za izvanredno polaganje za zvanje medicinske sestre.Zanimanje je u odnosu na ranije razdoblje poraslo za čak 40 posto. Oni koji se prijave za polaganje ispita kako bi stekli novo zvanje mahom su ljudi koji planiraju trajni odlazak iz BiH u zemlje zapadne Europe. Ove godine diplomu o završenom općem smjeru će u Mostaru dobiti ukupno 80 kandidata.

“Za ostale smjerove poput zubnog tehničara, farmaceuta ili akušera vlada slabije zanimanje. U zemljama poput Njemačke je potreba za medicinskim djelatnicima jako izražena i zbog toga se naši kandidati u većini slučajeva odlučuju za opći smjer”, kazao je Alija Muhibić, ravnatelj Srednje medicinske škole Mostar.

Velika žurba

fzs mostarŽupanijsko ministarstvo prosvjete, kulture, znanosti i sporta za ovu je godino izdalo odobrenje školi da mogu primiti 50 kandidata za polaganje općeg smjera.

“Zanimanje je i veće od toga. Već godinama zaredom ispunimo tu kvotu. Nažalost, mnoge ljude koji nas nazovu moramo odbiti jer za nove upise više nema mjesta. Za ostale smjerove mjesta uvijek ima”, kazao je Muhibić.

Jedan od školskih profesora je istaknuo kako se novoprijavljenim kandidatima u pravilu jako žuri dobiti diplomu.

“Ispite smo zakonski rasporedili u četiri roka. S prvim ispitima startamo u siječnju, drugi rok je u travnju, a treći u lipnju. Zadnji ispit je u kolovozu i mi u školi ne možemo utjecati na ubrzanje toga procesa. Naši kandidati gotovo uvijek inzistiraju da nekako ubrzamo cijelu proceduru kako bi oni što prije mogli spakirati kovčege i ‘zbrisati preko granice’. Čak im niti cijena nije bitna. Jako teško prime činjenicu da to nije moguće izvesti”, kazao je naš sugovornik.

U Srednjoj medicinskoj školi Sestara milosrdnica su ove godine od resornog ministarstva dobili odobrenje za primanje 30 kandidata koji mogu pristupiti polaganju za zanimanje medicinske sestre. “Već godinama vlada veliko zanimanje za polaganje općeg smjera. Ove godine je nešto pojačano zanimanje i za akušerstvo što ranije nije bio slučaj”, kazala je ravnateljica Stana Rotim.

Cijene po godini

Iznos novca koji kandidati moraju izdvojiti za izvanredno polaganje medicinske škole varira ovisno o vrsti prekvalifikacije. Cijena jednoga izlaska na ispit iz svakog pojedinog predmeta iznosi 50 maraka. Najmanje razlike u predmetima imaju gimnazijalci koji već imaju položen latinski jezik, anatomiju i stručno-teorijske predmete. Oni koji polažu sve predmete, godišnje moraju izdvojiti oko 600 maraka, što za sve četiri godine iznosi oko 2400 maraka.

U obje mostarske srednje medicinske škole izvanredno se mogu školovati kandidati koji su završili bilo koju srednju školu te polaznici koji trenutačno pohađaju neke druge srednje škole. Da bi se utvrdila razlika predmeta, polaznik podnosi zahtjev i dostavlja školi potrebne dokumente.

Dnevni list

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Oglasio se DORH: Provodi se pretraga kod 15 osoba

Objavljeno

na

Objavio

DORH se oglasio o policijskoj akciji u Kulmerovim dvorima.

“Povodom interesa i upita predstavnika sredstava javnog priopćavanja, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, sukladno članku 206.f Zakona o kaznenom postupku, odgovora kako je u tijeku postupanje nadležnog Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i policije odnosno u tijeku su izvidi i kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva i krivotvorenja.

Tijekom ove faze poduzete su zakonom predviđene radnje odnosno ishođeni su nalozi suca istrage nadležnog županijskog suda radi provođenja pretraga kod petnaest osoba, koje su u tijeku.

Naglašavamo kako je ovo postupanje nastavak višemjesečnih izvida na temelju provjerenih i potvrđenih činjenica te je početak opsežne istrage koja obuhvaća složene poslovne odnose u poslovnom subjektu.

Informacije o daljnjem tijeku izvida kao i odluke, državno odvjetništvo će pravovremeno objaviti na internetskoj stranici sukladno zakonskim odredbama”, stoji u objavi.

Policija rano jutros počela s pretresima u Todorićevim Kulmerovim dvorima

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Policija rano jutros počela s pretresima u Todorićevim Kulmerovim dvorima

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hrvoje Krešić/N1)

Zbog afere Agrokor od ranog jutra krenuli su pretresi na više lokacija. Policija je između ostalog ušla u Kulmerove dvore Ivice Todorića.

U tijeku je pretres doma bivšeg šefa financija Agrokora, Ivana Crnjca.

Rano jutros krenula je Akcija Agrokor. Državno odvjetništvo već mjesecima provodi izvide, a jutros nešto prije 6 sati – policija je stigla u Kulmerove dvore, rezidenciju Todorićevih.  U kompleks Kulmerovih dvora ušla su dva policijska i dva osobna vozila, a jedno stoji ispred ograde. U Kulmerove dvore stigli su Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, odvjetnici Ivice Todorića.

Policija je ušla i u kuću Ivana Crnjca na Šestinskom vrhu te kuću Ljerke Puljić izvršne dopredsjednice Agrokora. Crnjac je bivši član Agrokorove uprave i bivši izvršni potpredsjednik za financije, strategiju i tržišta kapitala.

Prema dostupnim informacijama, Ivica Todorić nije u Hrvatskoj. Todorić se jučer na blogu oglasio čak četiri puta. Upitao je hoće li Vlada nacionalizirati i Lidl jer je Schwartz grupa u Hrvatskoj već sada veća od Konzuma, koji je u potpuno neravnopravnoj tržišnoj utakmici parirao najvećim europskim lancima. Ponovno iznosi optužbe na račun Martine Dalić i kaže kako je lex Agrokor učinio golemu štetu koncernu. Proziva i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića kojega pita kako zna da će DORH pokrenuti istragu protiv njega. Todorić također prijeti novim kaznenim prijavama i sumnja u neovisnost revizije Price Water Housea.

Dok Ivica Todorić svoj blog redovito puni novim objavama – i dalje se postavlja pitanje odgovornosti tvrtke koja je prije obavljala reviziju za koncern, zbog golemih nepravilnosti u njegovim bilancama. Mnogi dioničari i investitori dovedeni su u zabludu.

facebook komentari

Nastavi čitati