Sabor fiksirao tečaj švicarskog franka na 6,39 kuna

1

U Saboru je danas izglasan prijedlog dopune zakona kojim se tečaj švicarskog franka fiksira na 6,39 kuna za kredite u francima te za one s valutnom klauzulom u francima.

Zakon je prihvaćen s 85 glasova ‘za’, jednim ‘protiv’ i jednim ‘suzdržanim’, a u glasovanju nisu sudjelovali zastupnici HDZ-a, jer je predsjednik Sabora Josip Leko odbio njihov zahtjev da se Sabor prethodno izjasni o njihovu prijedlogu da se Vladu i HNB obveže da u roku od 90 dana s poslovnim bankama iznađu trajno rješenje za “švicarce”, ali i korisnike kredita u eurima i drugim valutama.

Vlada amandmanom umirila dužnike

Unatoč tome što je udruga Franak danas na svojoj službenoj Facebook stranici objavila kako počinju s pripremama za masovne prosvjede, čini se kako je u prijepodnevnim satima došlo do pomaka u komunikaciji između Udruge i Vlade. Kao nepremostiv problem iz Franka su jutros navodili to što je Vlada u svoj prijedlog o fiksiranju tečaja švicarskog franka na godinu dana pokušala “prošvercati” limit, kojim bi se mjera ograničila na kredite do milijun kuna.

Ipak, Vlada je danas na telefonskoj sjednici odlučila Saboru uputiti amandman uz svoj prijedlog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju, prema kojem bi se odredbe tog zakona odnosile i na kredite u švicarskim francima iznad iznosa od milijun kuna.

Na taj se način, odredba o fiksiranju tečaja kune u odnosu na CHF u omjeru 6,39 kuna za 1 CHF, primjenjuje i na ugovore o kreditu sklopljene u iznosu većem od 1 milijun kuna.

Amandman možete pročitati ovdje.

Govore jedno, a rade drugo

Masovne prosvjede iz Udruge Franak najavljivali su jer ne žele tolerirati da im se u pregovorima kaže jedno, a zatim se u proceduri to promjeni, bez da ih se obavijesti.

“Morali su nam reći da su planirali prijedlogom izmjena zakona ograničiti njegovu primjenu na iznose do milijun kuna. Nećemo tolerirati da s nama tako postupaju”, kazao je izvor iz Udruge Franak.

Podsjetimo, jutros su koordinatori udruge Franak poručili kako će danas dio vodstva Udruge ići u policiju prijaviti masovni prosvjed, dok će drugi dio vodstva ići na sastanak s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem.

Nakon obavljenog sastanka s guvernerom HNB-a, predstavnici udruge Franak objavili su kako su zadovoljni. Prosvjedi sada više nisu nužni, no ističu kako ostaju na stolu kao moguća opcija.

[ad id=”40553″]

franakkunabloomberg

Danas objavljeni tečaj švicarskog franka na tečajnici HNB-a, koji se primjenjuje od sutra iznosi čak 7,858895 kuna za franak, što je porast od oko 1,82% u odnosnu na danas važeći tečaj (7,71 kuna za CHF).

Kupovni tečaj iznosi 7,835318 kune, dok je prodajni 7,882472 kune za švicarski franak.

Snažan rast tečaja CHF/HRK prisutan je i na tržištu, te je u današnjem trgovanju švicarski franak porastao na 7,8641 kunu, što je porast od 1,15% u odnosu na posljednje trgovanje.

facebook komentari

  • peppermintt

    ja i što sad, donose protuustavne mjere ? a tko i kako bude namirio razliku ?