Pratite nas

Događaji

Sabor obilježio 25 godina od povijesne odluke o hrvatskoj neovisnosti

Objavljeno

na

Hrvatski sabor koji je prije 25 godina, 8. listopada 1991., donio povijesnu odluku o hrvatskoj neovisnosti, u petak je skromnim svečanim prijemom obilježio tu obljetnicu i Dan neovisnosti Republike Hrvatske.

Domaćin prijema bio je predsjednik Sabora akademik Željko Reiner, koji je poručio kako je “na svima nama” trajna obveza i odgovornost čuvati sjećanje na 8. listopada 1991. godine, na Domovinski rat, na sve domoljublje i zajedništvo koje nas je nosilo i poticalo, te da više nikada ne dopustimo da Hrvatska bude ugrožena od bilo koga.

“Neka nam današnji dan bude vjerodostojni poticaj da našim građanima vratimo nadu i povjerenje i pokrenemo oporavak zemlje koji će donijeti sreću i zadovoljstvo svim njezinim građanima. Za to su potrebni domoljublje, čvrstina volje, odlučnost, mudrost i odgovornost, pa i hrabrost, baš kao i u Domovinskom ratu. Uvjeren sam da će novi saziv Hrvatskog sabora, koji će se vjerojatno za tjedan dana konstituirati, i nova Vlada to ostvariti na čast i slavu ove zemlje, na ponos njezinih građana i budućih naraštaja”, izjavio je aktualni predsjednik Sabora.

Reiner: 8. listopada ’91 definitivno “zbogom” bivšoj SFRJ

Reiner je podsjetio na dramatične ratne okolnosti u kojima je Sabor prije 25 godina, u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici, donio povijesnu Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Hrvatske s bivšom državom SFRJ. Naime, samo dan prije, 7. listopada 1991., zrakoplovi JNA raketrirali su Banske dvore, zgradu u saborskom susjedstvu, zbog čega je Sabor povijesnu odluku donio izvan svog povijesnog sjedišta na Markovom trgu.

Hrvatska je odlukom od 8. listopada jasno i odlučno rekla definitivno “zbogom” tadašnjoj jugoslavenskoj totalitarnoj državi, naglasio je Reiner.

Podsjetio je da je Hrvatska u to vrijeme bila u nezavidnoj situaciji, praktički nenaoružana, izložena nemilosrdnoj agresiji velikosrpskih snaga, pod međunarodnim embargom na nabavku oružja. Svemu tome treba dodati i “potpunu odsutnost zanimanja i želje za pomoći međunarodne zajednice koja je namjerno okrenula glavu da ne vidi da se u srcu Europe događa ‘deja vu’ – još jednom genocid i zločin nalik onome što su toliki narodi Europe pretrpjeli tijekom II. svjetskog rata od nacista i fašista sa svim potpuno istim obilježjima – od koncentracijskih logora do protjerivanja stanovništva druge nacionalnosti”, istaknuo je.

Jedinstvo nam je dalo snagu

Podsjetio je da je pritisak na Hrvatsku “da ustukne bio strašan”, ali da nije ustuknula. “Jedinstvo u borbi za isti, plemeniti cilj – za neovisnu i samostalnu, slobodnu i demokratsku Hrvatsku dalo nam je u Domovinskom ratu snagu koja nas je, usprkos strašnim gubicima, dovela do pobjede i ostvarenja cilja o kojem su stoljećima sanjale generacije naših predaka”, naglasio je predsjednik Sabora.

Bitke su se, naveo je, vodile i na diplomatskom planu, no one prave, daleko žešće i teže bile su na bojnim poljima od Vukovara preko Voćina, Škabrnje do Dubrovnika.

“Put od 8. listopada 1991. do konačne pobjede u Domovinskom ratu bio je težak i dug, ispunjen suzama i bolom zbog izgubljenih više od 15.000 života”, rekao je Reiner i poručio da ih nikada ne smijemo zaboraviti jer je “na njihovoj žrtvi i na ničem drugom nastala moderna hrvatska država”.

Napomenuo je da je u agresiji na Hrvatsku ubijeno više civila u svojim kućama i dvorištima te na ulicama nego policajaca i vojnika branitelja na ratištima, da je poginulo 402 djece, da je kroz srpske logore prošlo oko 30.000 Hrvata, od čega više od 200 djece. To ne smijemo zaboraviti, poručio je.

Reiner ističe da je Hrvatska danas suočena s drugačijim izazovima, u prvom redu s gospodarskom krizom. “Mnogi su na granici siromaštva, mnogi nezaposleni, mnogi blokirani ili pod ovrhama, mladi odlaze u inozemstvo trbuhom za kruhom. To nije ono za što su se borili hrvatski branitelji, to nije ono što žele građani ove zemlje”, rekao je predsjednik Sabora.

Jesmo li mogli bolje?

Osvrćući se na proteklih četvrt stoljeća, ocijenio je da smo ostvarili mnogo – živimo u demokraciji i miru, Hrvatska je članica NATO-a i Europske Unije, ali i upozorio da njeni građani, nažalost, još ne žive u blagostanju.

“Jesmo li mogli bolje? Sigurno da, no upravo zbog toga ne smijemo zastati na pola puta, ne smijemo odustati od ideala koji su nas pokretali prije 25 godina”, naglasio je Reiner.

“Gospođe i gospodo, Hrvatice i Hrvati, poštovani građani Hrvatske, srdačno Vam u ime Hrvatskog sabora i u svoje osobno ime čestitam Dan neovisnosti. Čuvao Vas sve dragi Bog i čuvao nam jedinu i vječnu Hrvatsku”, rekao je.

Prijemu u Saboru nazočili su najviši državni dužnosnici, predstavnici političkog, društvenog, kulturnog i akademskog života, predstavnici vjerskih zajednica i diplomatskog zbora u Hrvatskoj.

Uzvanici su minutom šutnje odali počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i svim hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu. Svečanost hrvatske neovisnosti uveličala je pjevačica Radojka Šverko solističkom izvedbom hrvatske himne Lijepa naša i skladbom Ljubim te do bola.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Svečano predstavljena jubilarna poštanska marka 7. gardijske brigade “Puma”

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hrvatska pošta

Udruga veterana 7. gardijske brigade “Puma“, u suorganizaciji s Hrvatskom poštom i pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora je, u sklopu obilježavanja 25. obljetnice osnutka te proslavljene brigade Hrvatske vojske svečano predstavila jubilarnu poštansku marku 7. gardijske brigade “Puma”.

Tijekom svečanog programa okupljenima su se obratili predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade Robert Puja, ratni zapovjednik 7. gardijske brigade stožerni brigadir Željko Dvekar, član Uprave Hrvatske pošte Hrvoje Parlov koji je ujedno i predstavio jubilarnu poštansku marku, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Vlade RH general Zdravko Jakop, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Anđelko Stričak te izaslanik predsjednice RH Ante Deur.

U ime udruge veterana 7. GB Pume, Puja je istaknuo kako je ovo prigoda kakvu nemamo često – predstavljanje prve jubilarne marke hrvatske postrojbe iz Domovinskog rata. Ponosan je jer je to jubilarna marka 7 GB Puma, prva u ediciji hrvatski Domovinski rat koji će Hrvatska pošta i ubuduće nadograđivati markama hrvatskih postrojba iz Domovinskog rata.

Dvekar je kazao da je vrlo teško reći nešto o ratnom putu ‘Puma’ koje je osnovao bivši predsjednik Franjo Tuđman. Istaknuo je da su ‘Pume’ tijekom rata ostvarile iznimne uspjehe i sudjelovale u najvažnijim operacijama i akcijama HV-a.

Parlov je rekao kako je iznimno zadovoljstvo što je Hrvatska pošta izdavanjem prigodne poštanske marke dala svoj doprinos u obilježavanju ove važne
obljetnice gardijske brigade. Dodao je da je motiv ove prigodne markice amblem ‘Puma’, nominalne vrijednosti 7,69 kn, a namijenjena je za korištenje i u domaćem i u međunarodnom poštanskom prometu.

Ministar Medved zahvalio je autoru i suradnicima jer smo danas svjedoci u spomen na legendarne ‘Pume’ koje su svojim herojskim sposobnostim i znanjem dokazali da su bili i ostali jedna od elitnih postrojba hrvatskih Oružanih snaga. Hrvatskim braniteljima je poručio da svjedoče o ljudskj hrabrosti, odlučnosti i neizmjernoj ljubavi prema domovini. Vaša odanost domovini, 90 poginulih i 1 nestali pripadnik, te više od 500 ranjenih, svjedoče o veličini jedne generacije odgovornosti i odanosti prema svojoj zemlji i narodu, rekao je ministar.

Jakop je ‘Pumama’ poručio da mogu biti ponosni na svoju ulogu u Domovinskom ratu, na sve doprinose i zasluge u obrani i oslobađanju domovine, na sve žrtve na ratnom putu kojima svi dugujemo trajnu  zahvalnost. Ovaj događaj to i dokazuje – da možete i trebate biti ponosni, dodao je.

Stričak je naglasio golem doprinos sjevera Hrvatske u obrani, naoružavanju i oslobađanju zemlje. Istaknuo je da su varaždinski policajci među prvima priskočili obrani Vukovara.

Deur je rekao da je današnji dan veličanstven za svakoga hrvatskog vojnika, gardista, ratnog zapovjednika. Ovdje svi zajedno pokazujemo snagu iz koje se stvara hrvatska država, a to je zajedništvo koje prikazujemo, dodao je.

Sedma gardijska brigada ‘Puma’ slavi 25. obljetnicu

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Išarana bista Ive Lole Ribara

Objavljeno

na

Objavio

Foto: fah

Bistu Ive Lole Ribara, koja je prije sedam dana vraćena u park u Prilazu baruna Filipovića, nepoznati počinitelji su nešto prije deset sati išarali plavim sprejom, a ispod imena i prezimena nacrtali ustaško znakovlje.

Zagrebačka policija kazala je da je u jutarnjim satima zaprimljena i evidentirana dojava o tom vandalizmu.

Policija istražuje tko je na bistu nacrtao ustaško slovo “U” i pošarao je, a osumnjičenih još nema, izvijestili su.

Bista je vraćena 10. listopada, a na istom je mjestu stajala do 1991. kada ju je netko ukrao.

Autor je akademski kipar Kosta Angeli Radovani, a izradila ju je Ljevaonica umjetnina ALU.

Milan Bandić vratio bistu Ive Lole Ribara i najavio povratak sedam sekretara SKOJ-a

 

facebook komentari

Nastavi čitati