Saborski Odbor za medije imenovao je Mirjanu Rakić predsjednicom Vijeća za elektroničke medije

0

[quote]Mirjana Rakić bit će na čelu Vijeća koje daje i oduzima koncesije elektroničkim medijima, u čemu se krije velika opasnost za one nepodobne.[/quote]

Saborski Odbor za medije imenovao je dugogodišnju novinarku i urednicu HRT-a Mirjanu Rakić predsjednicom Vijeća za elektroničke medije. HDZ-ovka Sunčana Glavak usprotivila se imenovanju i optužila Rakić da je, nakon smrti Franje Tuđmana, izjavila da je on za nju ratni zločinac i da se svatko tko se s tim ne slaže može napustiti HTV-ov kolegij. Tko je Mirjana Rakić?

Rođena je 1948. godine u Buniću. Završila je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Od 1971. godine radi na televiziji, a od 1981. kao vanjskopolitička novinarka. Dugo je bila urednica vijesti i vanjskopolitičkog programa HRT-a te voditeljica emisije “Reporteri”. Od 2012. obavljala je funkciju v.d. ravnateljice HTV-a. U karijeri je intervjuirala mnoge poznate ličnosti poput Margaret Thatcher ili Moamera Gadafija. Rakić za sebe, u razgovoru za portal Drugačije.hr, kaže da je princip kojeg se drži “red, radi i disciplina” te kako joj je bivša urednica jednom prilikom rekla da se ponekad nasmiješi. Kolega urednik Miroslav Lilić ju je jednom prilikom opisao sljedećim riječima: “Ma kakva žena, ona je novinarka”.

Tuđman je tužila, Rakić pobijedila

U kontekstu optužbi Sunčane Glavak valja podsjetiti kako je Ankica Tuđman, supruga pokojnog predsjednika, privatno tužila Mirka Galića i četvero urednika HTV-a, među kojima i Mirjanu Rakić. Tuđman je tražila odštetu od 100.000 kuna zbog prikazivanja dijela britanskog dokumentarnog filma novinara Johna Cooksona u središnjem Dnevniku 11. studenog 2000.-e, te cijelog filma u političkom magazinu 007. U filmu se Tuđmana prikazuje kao čovjeka koji je pokrao Hrvatsku i prikrivao ratne zločine. U tužbi su tada kao sporne rečenice navedene ove: “Snimke dokazuju kako se takozvanom Ocu naroda moglo suditi za ratne zločine”; “Potajice je opljačkao Hrvatsku za više od milijardu funti”; “No najstrašnije otkriće s Tuđmanovih kaseta jest da je prvi hrvatski predsjednik osobno prikrivao ratne zločine…” Sudac je urednike oslobodio jer nisu autori priloga već su ga prenijeli javnosti, pri čemu nisu tvrdili da su navodi iz filma istiniti.

Dom i svijet, informativni tjedni prilog za iseljenike, 2001. godine prenio je informaciju o tome da je HDZ platio objavljivanje dvaju priloga vezanih uz prvu obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika jer je HTV događaj marginalizirao. Mirjana Rakić tada je, piše list, tadašnjeg direktora HRT-a Mirka Galića upitala znači li emitiranje tih spotova da bi HTV emitirao i spotove poglavnika Ante Pavelića kada bi bili plaćeni.

Vijeće ima moć odstraniti nepodobne

Inače, Vijeće za elektroničke medije, na čijem je čelu Rakić naslijedila Sanaderov kadar Zdenka Ljevaka, sedmočlano je tijelo koje upravlja Agencijom za elektroničke medije. Agencija za elektroničke medije daje koncesije elektroničkim medijima u koje spadaju news portali, televizije, radio programi… Kako ima pravo dati koncesiju, Vijeće je ima pravo i oduzeti. Ovdje se može kriti opasnost za medije za koje Vijeće procijeni da krše zakon jer su zakoni u Hrvatskoj vrlo “rastezljivi” i podložni interpretacijama, što je dokazala nedavna dijametralno suprotna odluka dvaju sudova u slučajevima Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

Vijeće je prošle godine platilo 470.000 kuna poreznih obveznika za analizu TV tržišta. Nakon analize odbili su dati nekoliko koncesija televizijskim programima uz obrazloženje da nijedan ne bi obogatio dosadašnju TV ponudu. Vijeću se zamjera što su koncesije dobili programi poput RTL 2, čiji se sadržaj bazira na reprizama, a kojima se koncesija ne oduzima. Novinarka Ivana Lekšić prozvala ih je zbog nereagiranja na nelegalno izvlačenje novca od strane radio postaja koje lažiraju emisije kako bi dobile novac iz Fonda za pluralizam.

Napomenimo kako su HDZ-ovi članovi Odbora za medije bili protiv imenovanja. Osim već spomenute izjave Sunčane Glavak, Jasen Mesić rekao je da se “čekalo da Rakić ode u mirovinu jer kao zaposlenica HRT-a ne bi mogla sjediti u regulatornom tijelu”. Aludirao je na to da je Rakić izjavljivala da početkom siječnja ide u mirovinu, a njen prethodnik Ljevak je prvi zahtjev za razrješenjem podnio još u rujnu 2013. Sumnja se, dakle, da se čekalo na Rakić i da je riječ o klasičnom politički podobnom kadroviranju.

ZS/dnevno

facebook komentari