Connect with us

Reagiranja

Saborski zastupnici podupiru zahtjeve hrvatskih branitelja za smjenama u HAVC-u

Published

on

Nakon višestrukih zahtjeva za smjenom ravnatelja HAVC-a zbog najtežih kršenja zakona  na koje se  više puta oglušio UO HAVC-a,  izvješćujemo  javnost kako je koordinacija braniteljskih udruga podnijela kaznene prijave protiv članova UO HAVC-a, Stjepana Ćosića, Nine Obuljen Koržinek, Romane Matanovac Vučković,  Hrvoja Turkovića i Jadranke Hrge, te ravnatelja Hrvoja Hribara i zatražila njihovo trenutačno razrješenje od nadležnog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Danas  je  našim zahtjevima  dalo podršku  više  saborskih zastupnika među kojima su Stevo Culej,  general Željko Glasnović, Josip Đakić, Ivica Kirin i Goran Marić. Također dajući podršku ministar hrvatskih branitelja gospodin Tomo Medved napomenuo je kako je Ministarstvo hrvatskih branitelja tražilo od nadležnog ministra kulture da  preispita i sankcionira  nepravilnosti koje su se dogodile  u HAVC-u te  da  ministar kulture razriješi  članove UO  i ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribara. Braniteljske udruge u  koordinaciji  su sa Ministarstvom hrvatskih branitelja .

Pozivamo sva nadležna tijela: DORH, USKOK, PNUSKOK  i  MUP RH da odmah postupe sukladno zakonima RH i pokrenu kaznene i druge postupke protiv svih odgovornih u tijelima HAVC-a koji su djelovali kao udruženje za počinjenje kaznenih djela i izvlačenje javnog novca u privatne džepove. Dobro uhodani posao izvlačenja financija iz državnog proračuna i raspodjele „po babi i po stričevima“ savršeno je funkcionirao u probranom društvu Hrvoja Hribara. Nepotizam je preslaba riječ za opisati odnose kako unutar ustanove tako i same podjele plijena, kojeg je hrvatski porezni obveznik  ne znajući  plaćao.

 Pozivamo cijelu hrvatsku javnost da se uvjeri u dosada nezabilježenu pljačku javnog novca  koju je svjesno i namjerno prikrivala skupina koja se lažno predstavljala javnosti kao UO HAVC-a, a koja je u stvarnosti skup ljudi koji su zajedno sa ravnateljem  HAVC-a  preko svojih udruga, tvrtki , supruga i djece iz HAVC-a izvukle desetke milijuna kuna! Od njih se i nije mogla očekivati smjena Hribara, zbog  počinjenja kaznenih djela na štetu proračuna Republike Hrvatske. Kako bi se od onih  koji sa Hribarom zajedno izvlače novac iz državnog proračuna u svoje  privatne džepove moglo očekivati da smjene Hribara, ili sami odstupe? Članovima UO HAVCa nije bilo dovoljno da je Hribar financirao antihrvatske pamflete hrvatskim novcem, nije im bilo dovoljno da je dokazano kršio desetke hrvatskih Zakona , protuzakonito isplaćivao desetke milijuna kuna , a na kraju im nije bilo ni dovoljno ni to  da je producentu antihrvatskog pamfleta „15 minuta -masakr u Dvoru“  Nukleus filmu  ponovo dao hrvatski novac ,što je naravno protuzakonito po članku 6. Pravilnika o postupku, kriterijima i rokovima za provedbu nacionalnog programa promicanja audiovizualnog stvaralaštva. Upravo na tom  primjeru vidi i stvarna uloga UO HAVCa  – naime njegova bivša članica, Vanja Sremac  je sada , gle čuda,  zaposlenica Nukleus filma!? Pa to se društvo specijaliziralo za izvođenje antihrvatske kampanje hrvatskim novcem – „15 minuta -masakr u Dvoru“,  „Chris the Swiss“…

Dokumentirano je i dokazano višestruko kršenje nekoliko hrvatskih zakona; kaznena djela zločinačko udruženje opisano u čl. 328. st. 1 i 2. te više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlaštenja iz članka 291. Kaznenog zakona te čl. 21. Zakona o audiovizualnim djelatnostima, i desetine slučajeva protuzakonitih isplata.

Navedeni slučaj ćemo zajedno sa svim saborskim zastupnicima koji su dali potporu zahtjevima za smjenu i kazneni progon odgovornih u HAVC-u,  pratiti do razrješenja, ali ne samo razrješenja  svih odgovornih, nego i njihovog kaznenog  progona i plaćanja štete nanesene proračunu Republike Hrvatske!

Ovime pozivamo mandatara hrvatske Vlade gospodina Andreja Plenkovića i gospodina Božu Petrova da se odmah uključe u  sankcioniranje ovog  slučaja dokazanog kriminalnog  djelovanja i onemoguće djelovanje  korupcijske hobotnice u novoj hrvatskoj Vladi! To posebno naglašavamo jer su nas razni emisari povezani sa UO HAVCa pohodili pokušavajući prijetnjama „kako će imati svoje ljude u novoj hrvatskoj Vladi“  pokušali zaustaviti! Kakav neviđeni bezobrazluk i drskost!

Hrvatski branitelji nikada se nisu povlačili pred prijetnjama, a nećemo se pomiriti niti sa stanjem u državnim ustanovama i centrima koji će pogodovati korupciji, nepotizmu i bogaćenju na račun države.

Zagreb, 7.10.2016. godine

Ispred Koordinacije braniteljskih udruga

Zorica Gregurić

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Reagiranja

MILJAVAC: “U stvaranju je Memorandum 3, a Srbi nikako ne odustaju od ovog prostora”

Published

on

By

Uoči posljednjih priprema za svečanost ‘Sloboda 2017.’ u povodu dana oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako Srbija polako, ali sigurno jača borbenu i vatrenu moć svoje vojske te najavio je i da Srbiji iduće godine stiže još šest helikoptera.

U sklopu priprema za svečanost ‘Sloboda 2017.’ Vučić je izjavio kako Srbija nabavkom novih deset MiG-ova 29 ima snagu u zraku kakvu nemaju sve zemlje bivše Jugoslavije zajedno.

General Pavao Miljavac potvrdio je kako je MiG 29 snažan zrakoplov, no kako ne znamo kako je opremljen. “Treba saznati s kojim je radarskim,  raketnim sustavom i obrambenim sustavom opremljen”, rekao je general za Direktno.hr i dodao kako je jedino za sad sigurno da su ojačali zrakoplovstvo i da to treba respektirati.

Međutim, general Miljavac ističe da je izjava Aleksandra Vučića malo pretjerana. “Naše Ministarstvo obrane sada nabavlja zrakoplove i Srbija neće dugo biti dominanta u zraku nigdje osim u možda u Makedoniji. Mađari imaju Gripene, ako se ne varam Rumunji su naručili 26 komada F 16 s modernom elektronikom, tako da izjava o jakom zrakoplovstvu ni sad ne drži vodu, a uskoro uopće neće”.

Miljavac je poslao i znakovitu poruku.

“U stvaranju je Memorandum 3, a Srbi nikako ne odustaju od ovog prostora. Uvijek su imali potporu svojih akademika i vojnih stručnjaka u tim težnjama te samo pronalaze nove načine da izmišljaju nove probleme kako bi djelovali. Čak i događaji koji su se nedavno događali kod nas imaju potporu izvana, a koliko će ta djelovanja biti uspješna i koliko će to biti prepoznato ovisi o onima koji vode državu sada i oni koji su odgovorni za sigurnost države”, upozorava general Miljavac te dodaje kako se jako malo stvari u visokoj politici i međunarodnim odnosima događaju slučajno.

Miljavac napominje da Hrvatska mora biti na oprezu jer stvari se ne poboljšavaju u odnosima sa Srbijom već se s novim tezama i problemima dodatno kompliciraju.

“Teza o građanskom ratu koju je izrekao ministar obrane Republike Srbije u Hrvatskoj pokušaj je izvrtanja istine o Srbiji na ovim prostorima, a sa zakonom o međunarodnoj juridistikciji pokušaj je pretvaranja Srbije u moralnu vertikalu koja želi na ostale prebaciti dio svoje krivice.”

General Miljavac napominje da odnosi nisu više jednostavni i da će se dodatno komplicirati, a da je sve to dio jednog hibridnog rata. “U parlamentu se tijekom rasprave o nabavci zrakoplova moglo čuti kako je potrebnije financirati znanost, no kako može znanost na grubu silu odgovoriti.  Već smo iskusili rat, platili veliku cijenu upravo zbog toga što nismo imali s čime se braniti”, rekao je Miljavac, piše Direktno.hr

Vučić: Srbiju više nitko ne može nekažnjeno napasti

facebook komentari

Continue Reading

Reagiranja

Odgovor predsjednika Vlade Plenkovića slovenskom premijeru Ceraru

Published

on

By

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković odgovorio je predsjedniku Vlade Republike Slovenije Miri Ceraru te zahvalio na pismu upućenom 16. listopada ove godine.

U odgovoru predsjednika Vlade Plenkovića navodi se:

“U pismu potvrđenu privrženost  Slovenije dobrosusjedskim odnosima i dijalogu s Hrvatskom, što u potpunosti zrcali i već poznata hrvatska stajališta, vidim kao dobar temelj za nastavak našeg dijaloga započetog prigodom susreta u Ljubljani 12. srpnja ove godine.

Koristim stoga ovu prigodu ponovno Vas pozvati u Zagreb, kako bismo, slijedom već ranije obavljenih priprema, održali naš idući sastanak u terminu koji bi nam zajednički odgovarao.

Slovenska stajališta o arbitražnom postupku i arbitražnoj odluci dobro su mi poznata kao što sam siguran da su Vama poznata hrvatska stajališta o tome.

No, razlika u polaznim stajalištima ne bi nas trebala priječiti da u konstruktivnom ozračju, u duhu partnerstva i međusobnog razumijevanja, pronađemo konkretna rješenja koja bi bila u interesu i na korist naših dviju država i naša dva naroda.

Predlažem stoga da na našem sastanku raspravimo sva otvorena pitanja između naših dviju država, uključujući i pitanje granice”, stoji u odgovoru predsjednika Vlade Republike Hrvatske  slovenskom kolegi.

Cerar u pismu Plenkoviću predložio osnivanje povjerenstva za demarkaciju granice

facebook komentari

Continue Reading