Pratite nas

Hrvatska

SAD donirao HV-u najsuvremeniji sustav za vježbe gađanja

Objavljeno

na

Sjedinjene Američke Države donirale su Hrvatskoj vojsci najsuvremeniji simulacijski sustav za obuku pješaštva SAAT, a svečanoj primopredaji sustava SAAT u ponedjeljak su u petrinjskoj vojarni “Pukovik Predrag Matanović” nazočili potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević i američka veleposlanica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes.

Riječ je o virtualnom strelištu SAAT (Small Arm Tactical Training System) s 10 linija za obuku, uvježbavanje i gađanje u zatvorenom prostoru bez korištenja bojevog streljiva, a koje se koristi za pojedinačnu i zajedničku obuku.

“SAD najvažniji strateški partner Hrvatske u području obrane i sigurnosti”, smatra Krstičević.

Zahvaljujući donaciji ministar Krstičević je naglasio kako je SAD najvažniji strateški partner Republike Hrvatske u području obrane i sigurnosti.

“Vrijednost ove donacije višestruko nadilazi njenu cijenu. To je još jedna potvrda odličnih prijateljskih i savezničkih odnosa između SAD-a i Republike Hrvatske. Sjedinjene Države su naš ključni saveznik i s njima sudjelujemo u zajedničkim vježbama, u obuci i operacijama građenja mira u inozemstvu, u borbi protiv ISIL-a, narastajućeg radikalizma i vjerujem da je ovo pravi put te da će biti još ovakvih primjera.

Ovim Hrvatska vojska dobiva puno jer nam virtualno strelište pomaže u realnoj situaciji da uvježbamo sve moguće scenarije kako bi osnažili Hrvatsku vojsku”, istaknuo je ministar Krstičević.

Američka veleposlanica Julieta Valls Noyes izrazila je zadovoljstvo što može predati ovu donaciju, napomenuvši da je Hrvatska značajni faktor sigurnosti na ovom području jugoistočne Europe. Podsjetila je da su u dosadašnjoj suradnji SAD i Republika Hrvatska uspješno surađivali u interesu mira u Afganistanu i na Kosovu, dodavši kako vjeruje u uspješni nastavak suradnje.

Novi sustav za taktičku obuku SAAT je virtualno središte s deset staza za gađenje školskim streljivom koji se koristi za pojedinačnu i skupnu obuku preciznog gađanja. Okruženje u kojem se provodi obuku može se kreirati posredstvom računala i projicirati na zaslone, simulirajući različite scenarije i uvjete, primjerice pustinju, planine ili naseljena mjesta.

Donacija simulacijskog sustava jedan je od primjera pomoći SAD-a u izgradnji i unapređenju obrambenih sposobnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske, a ukupna vrijednost donacije ovog sustava zajedno s pričuvnim dijelovima i obukom iznosi oko jedan milijun američkih dolara, rečeno je prilikom primopredaje.

Damir Krstičević: Ovo su povijesni dani, vjerujte!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman u posjetu Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

U Zagreb stiže izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman.

Dočekat će ga potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević u Ministarstvu obrane.

U Zagreb stiže Avigdor Lieberman, ministar obrane Izraela koji Hrvatskoj nudi dorađenu verziju američkog zrakoplova F-16 Barak. To je prvi posjet nekog izraelskog ministra obrane Hrvatskoj.

U Banskim dvorima s izraelskim će se ministrom Avigdorom Liebermanom sastati premijer Andrej Plenković, uz kojeg će biti i ministar Krstičević. Razgovarat će se o međunarodnoj sigurnosti i obrambenoj suradnji.

Ministar Krstičević sa švedskim ministrom obrane Hultqvistom

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Ministar Krstičević sa švedskim ministrom obrane Hultqvistom

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska će prilikom odabira borbene eskadrile koja će zamijeniti islužene ruske MiG-ove 21 voditi računa ne samo o karakteristikama i sposobnostima zrakoplova već i o strateškom partnerstvu, cijeni te poslovno-gospodarskoj suradnji, izjavio je ministar obrane Damir Krstičević nakon razgovora sa švedskim kolegom Peterom Hultqvistom.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov s izaslanstvom susreli su se danas, u ponedjeljak, 25. rujna 2017., u Ministarstvu obrane RH s ministrom obrane Kraljevine Švedske Peterom Hultqvistom s izaslanstvom.

Ministar Krstičević i ministar Hultqvist su izrazili zadovoljstvo napretkom bilateralne suradnje dviju zemalja, koja se odražava ponajprije kroz suradnju u okviru Europske unije.

Ministar Krstičević zahvalio je švedskom ministru Hultqvistu na dolasku u Hrvatsku i upoznao švedsko izaslanstvo s razvojem hrvatskog sustava nacionalne sigurnosti u kontekstu donošenja nove Strategije nacionalne sigurnosti.

“Republika Hrvatska je prepoznala važnost izmijenjene sigurnosne paradigme i usvojila Strategiju nacionalne sigurnosti, a očekujemo i donošenje novog Zakona o sustavu domovinske sigurnosti i ovom prilikom želim zahvaliti kolegama iz Švedske na sugestijama i pomoći u izradi ovih važnih dokumenata”, istaknuo je ministar Krstičević.

Također, ministar Krstičević rekao je kako je Švedska značajan gospodarski partner Hrvatske s područja Skandinavije, te da je Hrvatska zainteresirana za daljnji razvoj bilateralnih gospodarskih odnosa.

Švedski ministar Peter Hultqvist izrazio je zadovoljstvo posjetom Hrvatskoj i istaknuo kako i Švedska ulaže značajna sredstva u obranu i u razvoj novih sposobnosti.

Tijekom sastanka su razmijenjena mišljenja o trenutnoj globalnoj i regionalnoj sigurnosnoj situaciji. Ministar Krstičević naglasio je kako “stalno promjenjiva sigurnosna paradigma traži od nas da budemo još bolji i spremniji u suočavanju sa sigurnosnim izazovima današnjice”, a ministri su se složili da je važno pronaći nove načine kako bi se bolje suočili s novim sigurnosnim izazovima.

Ministri su također razgovarali i o aktualnoj temi nabave višenamjenskog borbenog aviona, u kojoj je Švedska jedna od zemalja kojoj je upućen Zahtjev za ponudom.

Ministar Krstičević je naglasio kako je to jedan od najvažnijih projekata koji očekuje Hrvatsku i da će ključni parametri osim karakteristika i sposobnosti aviona, biti tri segmenta: međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje. „Vodit će se transparentan postupak, sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor bio najbolji za Republiku Hrvatsku.

Potrebna je i poslovno gospodarska suradnja s novim partnerima od koje očekujemo snažan zamah našem gospodarstvu, širenju poslovanja naših tvrtki i otvaranju novih radnih mjesta za naše građane. “

Također, tijekom sastanka se razgovaralo i o mogućnostima buduće suradnje u kontekstu razmjene iskustava pri implementaciji ciljeva sposobnosti.

U sklopu službenog posjeta Republici Hrvatskoj, švedski ministar obrane s izaslanstvom će se susresti i s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović i predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem.

Damir Krstičević: Ponosan sam na našu pobjedničku Hrvatsku vojsku

facebook komentari

Nastavi čitati