SAD traži partnere za vojnu operaciju protiv Islamske države

4

F041306PM-0035.JPGSjedinjene Američke Države pojačavaju svoje napore kako bi izgradile međunarodnu koaliciju protiv džihadista Islamske države u Iraku i Siriji, uključujući i za potencijalnu zajedničku vojnu operaciju, kazali su dužnosnici američke administracije.

Glavni potencijalni kandidati za takvu osovinu su Velika Britanija i Australija, kažu suradnici američkog predsjednika Baracka Obame.

Iz Njemačke je dano do znanja kako se sa SAD-om i drugim zemljama razgovara o mogućoj vojnoj akciji protiv Islamske države ali je i poručeno da u tome neće sudjelovati.

Britanska agencija Reuters piše kako nije još jasno koliko bi se zemalja moglo pridružiti takvoj koaliciji. Neki od pouzdanih američkih saveznika poput Francuske i Britanije još imaju gorka sjećanja na koaliciju voljnjih koja je pod američkim vodstvom u 2003. izvršila invaziju na Irak a uključivala je snage iz 38 zemalja. Tadašnje američke tvrdnje o postojanju iračkog oružja za masovno uništavanje, koje su potaknule formiranje koalicije, pokazale su se lažnima.

Sjedinjene Države mogle bi, ukoliko je potrebno, same djelovati protiv militanata koji su zauzeli trećinu Iraka i Sirije i objavili otvoreni rat Zapadu te žele stvoriti uporište džihadizma u srcu arapskog svijeta, kažu američki dužnosnici.

Dok je iračka vlada pozdravila ulogu američkih borbenih zrakoplova i njihove napade na militante, sirijski predsjednik Bašar al Asad upozorio je da bi bilo kakvi udari, vođeni bez dozvole Damaska, predstavljali čin agresije, što bi moglo koaliciju prevođenu SAD-om uvući u širi sukob sa Sirijom.

hrt.hr/Kamenjar.com

facebook komentari

 • Sve što se sada događa na međunarodnoj sceni, miriše na rat civilizacije protiv civilizacije. Drugim riječima: RAT IZMEĐU DVIJE CIVILIZACIJE, ILI RAT CIVILIZACIJA. Ja to tako gledam.

  • Ili rat civilizacije protiv divljaka?

   • HRSmoock

    Koliko smo mi kao ta civilizacija odgovorni? Već mjesecima se priča da Irak može držati samo strongman. Kao Sadam :)) Neko ko je rođen u Iraku nakon 1990. ne poznaje drugačiji život od rata i haosa. Neka je nam je Bog svima u pomoć.

  • HRSmoock

   Još će se SAD prikloniti Asadu :)) Sjećaš li se afere Irangate i pukovnika Olivera Northa? To je onda izazvalo ogromni skandal, a danas niko ne bi ni primjetio…