SAD više nije “prijatelj” u izbornom programu Angele Merkel

5

Prije četiri godine u zajedničkom programu njezinog demokršćanskog CDU-a i bavarske sestrinske stranke CSU, SAD je opisan kao “najvažniji prijatelj” Njemačke izvan Europe.

Program iz 2013. “prijateljstvo” s Washingtonom opisao je i kao “temeljni kamen” njemačkih međunarodnih odnosa i govorio je o jačanju transatlantskih gospodarskih odnosa kroz uklanjanje trgovinskih barijera.

No riječi “prijatelj” i “prijateljstvo” nema u posljednjem predizbornom programu pod nazivom “za Njemačku u kojoj svi živimo dobro i sretno” koji su Angela Merkel i čelnik CSU-a Horst Seehofer predstavili u ponedjeljak.

Umjesto toga Sjedinjene Države opisane su kao “najvažniji partner” Njemačke izvan Europe.

Opći izbori u Njemačkoj održat će se 24. rujna.

Promjena u izboru riječi pokazuje koliko su se odnosi Berlina i Washingtona pogoršali otkako je Donald Trump u siječnju ušao u Bijelu kuću.

On je ustrajno negativno govorio o njemačkom trgovinskom suficitu u odnosu s SAD-om, optuživao Berlin i druge europske partnere da duguju “golemu količinu novaca” NATO-u i izazvao nezadovoljstvo zapadnih partnera prošlomjesečnom odlukom da istupi iz Pariškog sporazuma o klimi.

Tijekom svoje predizborne kampanje Trump je rekao da Merkel “uništava” Njemačku svojim migracijskim politikama koje je nazivao suludima.

Prošlotjedno istraživanje Pew Research Centra pokazalo je da danas samo 35 posto Nijemaca ima dobro mišljenje o SAD-u, a na kraju mandata Baracka Obame bilo ih je 57 posto.

facebook komentari

 • Omnes Omnibus

  Njemacka nacija napreduje u dobrom smijeru. Amerikanci su negativci, a Srbi pozitivci. Zavidna mentalna akrobatika.

 • Vladimir Dananić

  Merkelica je degradirala Amerikance s položaja prijatelja na položaj partnera. Koji je sljedeći stupanj degradacije na redu?

  • Dusko Besenic

   Neka mu još jednom ,,zgazi na živac” i Trump će otkriti šta su ameri otkrili pri prisluškivanju privatnog moba od Merkelice, a onda ga je definitivno ,,ugasila”. Ili će se poigravati i dalje sa njom i koristiti je za proguravanje raznih TTIP-a u EU?!

   • Vladimir Dananić

    Trump još uvijek vodi bitke na vlastitu terenu, u SAD. Ali, tu sve više učvršćuje svoj položaj, pa zato mislim da si u pravu. Zadnji potez mu je zabrana ANTIFA-e, odnosno svrstavanje te zločinačke organizacije na „crnu listu“. Morat će proći neko vrijeme, možda tri mjeseca, da ta zabrana, kako su naši komunjare govorili, „zaživi“. Trump je trn u oku europskoj ljevičarsko-terorističkoj eliti u EU. U najmanju ruku Merklica je „koristna idiotica“ za tu elitu, čije je vodstvo sada preuzeo Macron. Trump im očito nije ni koristan, a nije ni idiot.

 • Dusko Besenic

  Trump je iz poslovnog svijeta i ne ,,pada” na političarske štoseve i kerefeke, a i iz prve je prokužio sovjetsku obavještajku na radu u Njemačkoj !