SAM PROTIV SVIH

0

Nije lako biti sam protiv svih, DAVID PROTIV GOLIJATA, ali milošću Božjoj i snazi koju mi daje i dalje se usuđujem boriti protiv svih, protiv laži, protiv zlobe, neznanja, …… istinom i samo istinom.

04.10.2016., HINA je objavila vijest da je MMF potvrdio procjenu rasta BDP-a za RH u 2016. godini na 1,9 %.

05.10.2016., Svjetska banka (WB) povećala je procjenu rasta BDP-a za RH u 2016. sa 1,9 % na 2,4 %.

19.07.2016., HNB je u Biltenu br. 226 povećala procjenu rasta BDP-a sa 1,9 % na 2,3 %.

sazetak1
….

Pa dobro gospodo, što se to događa? Jeste li svjesni propusta? Jeste li svjesni svojih pogrješaka ili pogrješke doživljavate kao dio posla?

Ako ja, kao laik, vidim da griješite, stvarno mi nije jasno zašto vi, kao akademski obrazovani stručnjaci, to ne vidite.

Lako je biti „VRAČ koji proriče unazad“ i analizirati ono što je bilo, ali svatko tko se imalo razumije u analitiku trebao bi znati da se na temelju trenutnih podataka, s vrlo velikom preciznošću, može točno odrediti što će biti za 3 mjeseca, s malo manjom preciznošću što će biti za 6 mjeseci i tako redom.

Ponekad mi se čini da svi vi imenovani, ali i mnogi drugi koje ne spominjem, možete se pronaći u ovoj slici koju sam pronašao na društvenim mrežama autora EUROCINIK koja je nastala baš na temelju ovakvog „VRAČA koji proriče unazad“ i te riječi su izgovorene u Saboru.

zgrcicc
VRAČ koji proriče unazad

Da ne bi sve napisano poviše zvučalo kao „pucanj u prazno“ ili izmišljanje, idemo redom:

MMF je opet napravio propust, iako me to ni ne zabrinjava toliko. Naime, nakon svih dostupnih službenih podataka, ostaviti procjenu rasta BDP-a na istoj razini, nema veze ni s matematikom, ni s ekonomijom, ali ni s zdravim razumom „stručnjaka“ koji su to pisali.
Odmah po objavi „potvrde“ rasta BDP-a za 2016. u iznosu od 1,9 % sam se malo uhvatio brojki i one kažu sljedeće:

Gospodo iz MMF-a, što je s vama?!

Svjetsku banku ( WB ) isto ne namjeravam puno komentirati osim ponavljanja istog što se odnosi na „stručnjake“ iz MMF-a.

HNB je posebna priča o kojoj sam već dovoljno napisao u analizi: „GOSPODO IZ HNB-a, SRAMITE SE“ kao i izrazio sumnju u samu stručnost autora Biltena, ali i „stručnjaka“ iz HNB-a, te s opravdanim razlogom očekujem žurno povećanje procjene rasta BDP-a za 2016. na razinu od minimalno cca 3,0 % i više.

(Svako odstupanje povećanja procjene rasta BDP-a za 2016. manje od 3,0 % nam govori o propustima te ne bih želio vjerovati da su učinjene namjerne pogrješke.)

Za sam kraj obraćam se  EIZ -u i njihovim „stručnjacima“ koji ispred imena i prezimena imaju titule, da dodatno provjere, prouče, isprave tako vidljive pogrješke koje bodu oči običnog neškolovanog laika kao što sam osobno sam, a kamoli ne i školovano pučanstvo koje prati cjelokupnu situaciju gospodarskog uzleta RH.

Objašnjenje –

( Početna polazišna točka su mi službeni podatci DZS, Statistika u nizu, Datoteka: MSI BRUTO DOMAĆI PROIZVOD, ( Tablica 12.1.1.2., i Tablica 12.1.1.3. su najmjerodavnije za sve izračune i projekcije kojima se služim ), kao i  Datoteka: Gospodarstvo – Osnovni pokazatelji. )

Gospodo iz EIZ-a, uz postignute rezultate iz prvog i drugog tromjesečja i po vašoj projekciji CEIZ indeksa da će rast BDP-a u trećem tromjesečju biti na razini 2,2 %,

realnibdp te vaše PRIOPĆENJE ZA JAVNOST da će rast BDP-a u 2016. godini biti 2,6 %, govori nam da vi gospodo iz EIZ-a projicirate rast BDP-a u četvrtom tromjesečju u iznosu od cca 6,14989 %!
To mi je uistinu višestruko „šok iznenađenje“. Naravno da ima čimbenika koji nam garantiraju rast BDP-a u četvrtom tromjesečju ove godine, ali moram priznati da ste vi ipak malo veći optimisti od moje malenkosti, barem što se tiče četvrtog tromjesečja.

No, vratimo se malo na ono najvažnije treće tromjesečje svake godine u RH pa tako i ove.

Već po objavi DZS – Trgovina na malo u srpnju porasla je za 4,5 %, upućuje nas na minimalan rast BDP-a više od 3,0 % ( 3,2 % ), te po objavi DZS – Trgovina na malo u kolovozu porasla je za 5,1 %, upućuje nas na dodatni rast BDP-a u iznosu od 3,6 %, a zbrojeno nam kaže da je minimalan rast BDP-a u trećem tromjesečju i bez ikakvih podataka za rujan, na razini od 3,45 %.

Podsjetimo se samo da „urnebesno dobre“ rezultate očekujemo i u rujnu, te uz očekivanih više od 5,5 milijuna noćenja turista samo u trećem tromjesečju u odnosu na isto razdoblje prošle godine, s napomenom da su strani turisti u kolovozu premašili ukupan broj noćenja iz kolovoza 2015., te povećanoj zaposlenosti i smanjenoj nezaposlenosti, a što nam dodatno govori da će rast BDP-a u trećem tromjesečju 2016. biti iznad svih očekivanja i svih projekcija.

Da, i osobno sam „zbunjen“ ovako dobrim rezultatima da sam siguran da ni osobna dosadašnja  jednostavna metodologija obrade podataka, tzv. „brza procjena rasta BDP-a“ sigurno neće biti točna jer ovako dobri rezultati se jednostavno ne poklapaju sa stvarnim stanjem koje je puno više nego dobro.

Imenovana gospodo, a osobito vi iz HNB-a i Ekonomskog instituta Zagreb, više nije upitno hoće li BDP u trećem tromjesečju 2016. prijeći granicu od 3,0 % već je pitanje svih pitanja:

„Hoće li rast BDP-a u trećem tromjesečju 2016. prijeći „magičnu granicu“ u iznosu od 4,0 %?!“

Gospodo, vi imate sigurno više informacija i podataka nego moja malenkost i sve instrumente i mogućnosti da budete precizniji jer ste ujedno i grupe stručnjaka, a ja, ja sam samo pojedinac i

SAM PROTIV SVIH.

Hrvatska ide dalje unatoč i usprkos!

(Napomena: Namjerno nisam postavio sve brojeve i Tablice jer bi tada i ova analiza bila  preduga, stoga molim za razumijevanje, a vi koji znate dobro razumijete o čemu pišem. Napisane osobne brojke mogu imati zanemarive pogrješke mjerene u promilima. Nije isključeno da u dogledno vrijeme napišem i članak pod naslovom: „Kratka škola makroekonomije“ ili sličnog naziva.)

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

facebook komentari