Pratite nas

Reagiranja

Samo bogati imaju za jamčevine. Među njima nema hrvatskih branitelja. Zašto?

Objavljeno

na

U Hrvatskoj se na žalost malo drži, a malo ne do zakona, deklaracija i sličnih dokumenata. Stoga se mnogi i dalje pitaju- jesmo li svi jednaki pred policijom, Državnim odvjetništvom, Uskokom, pa i na robiji, odnosno zakonom? Naime, ako vas optuže, zatvore u Remetinec ili neku sličnu ustanovu, na trideset, pa i više dana velika većina nema šanse da do okončanja pritvora ugleda svjetlost dana. Ali, ako ste osumnjičeni i imate novaca (čitaj milijune eura), e onda je to druga priča. Platite jamčevinu i bez problema branite se sa slobode, s time da vas nitko i ne pita, odakle vam novci, ako vam je imovina blokirana (od prijatelja!).

To se naravno ne odnosi na osumnjičene hrvatske branitelje, ali i slične siromašne Hrvate koji po zakonu(!) završe i na robiji ako nisu u mogućnosti platiti porez ili neke druge obveze. Oni nemaju financijski moćne prijatelje pa da za njih plate jamčevinu. Stoga ne izlaze iz zatvora nasmiješeni, niti ih čeka skupina novinara, a još manje super skupe i luksuzne limuzine. I na ovom slučaju iznimno se jasno vidi da ipak nismo svi jednaki, iako nitko ne brani onima koji nemaju novaca da plate deset, pedeset ili nekoliko milijuna eura za svoju privremenu slobodu. No, u pritvoru možete završiti, kao u slučaju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i za navodnu gospodarsku štetu od “pišljivih” 20 milijuna kuna. Mogu vas zatvoriti kao hrvatskog dragovoljca Miru Lacu što ste potpisali putni nalog za vožnju službenim automobilom teško bolesne žene od Zagreba do Beča. Ili, što ste opljačkali sportsku kladionicu i otuđili dvije tisuća kuna. Sve je to po zakonu, pa nismo mi “banana” Republika, iako od većine hrvatskih branitelja i stradalnika najčešće ćete čuti – za takvu se državu ipak nismo borili!

Eto, hrvatski branitelji se već dugo pitaju: što je s procesuiranjem ratnih profitera, dezertera i izdajica? Prošli smo rat, od 1991.-1996., ali policija, Državno odvjetništvo i slični pod svjetlima tv i ostalih medijskih kamera u akcijama “kao na filmu” ne privode takve ljude. Jedan od razloga možebitno je i taj da ih naprosto nije bilo (što su naravno priče za “laku noć”), a drugi da pravosudni organi imaju drugoga posla (nema dana a da se ne opljačka neka trgovina ili kiosk gdje se prodaju novine i cigarete, a zločin je – zločin).

A oni koji su stekli ogromna bogatstva dok su drugi krvarili obično su oko sebe okupili (u stalni radni odnos) iskusne pravnike, bivše policajce, pa i bivše Udbaše, čiji je jedini zadatak da sve – štima.

No, sada dolazimo do Deklaracije o Domovinskome ratu Zastupničkog doma Hrvatskog sabora, od 13. listopada 2000. U tom dokumentu uz ostalo se naglašava (točka 6.) i ovo: “Radi dostojanstva Domovinskog rata hrvatsko pravosuđe je dužno procesuirati sve moguće slučajeve pojedinačnih ratnih zločina, teških povreda humanitarnog prava i svih drugih zločina počinjenih u agresiji na Republiku Hrvatsku i u oružanoj pobuni te tijekom Domovinskog rata, strogo primjenjujući načela individualne odgovornosti i krivnje”. Zatim se u istom dokumentu, samo u točki 7. nadodaje, da se pozivaju svi građani, državne i društvene institucije, sindikati, udruge i mediji, a obvezuju se i svi dužnosnici i sva državna tijela Republike Hrvatske da na navedenim načelima štite temeljne vrijednosti i dostojanstvo Domovinskog rata, kao zalog naše civilizacijske budućnosti, jer na taj način čuvamo moralni dignitet hrvatskoga naroda i svih građana Republike Hrvatske i da tako štitimo čast, ugled i dostojanstvo svih branitelja i građana Republike Hrvatske koji su sudjelovali u obrani Domovine!

Kad to pročitaju oni koji se bave pravom i pravicom jedino mogu uskliknuti – lijepo da ljepše ne može biti!

Ali, što ako se navedene točke 6. i 7. Deklaracije o Domovinskome ratu ne provode, što ako se ne proganjaju (procesuiraju) ratni i ini zločini, a prošlo je 23 godine od početka srpske i ine agresije? Što je s onima koji nisu, a trebali su pokrenuti postupke, ili su ih pokrenuli na način da ih od prve sruši čak i neki prekršajni sudac? Ništa. Neki od njih, kao što vidimo, čak i napreduju, kite se s odličjima, ugledni su u društvu, o njima samo da se ne snimaju i igrani filmovi, kao o Jamesu Bondu!

Pa, ako se držimo Deklaracije kao “pijan plota”, a ima i niz drugih pravnih dokumenata (ratni zločin ne zastarijeva) onda netko od tih koje je obvezala Deklaracija o Domovinskome ratu da trebaju štiti temeljne vrijednosti Domovinskog rata neka nam odgovore: Tko je srušio Vukovar, poklao na tisuće nevinih Hrvata u tome gradu, tko je razorio vukovarsku ratnu bolnicu, tko je kriv za blizu 150 dosad otkrivenih masovnih grobnica, koga su priveli (kao recimo Bandića!) za masakr nad najmanje 400 hrvatske djece, tko je kriv i tko je suđen za raketiranje i atentat na dr. Franju Tuđmana 7. listopada 1991., kada će biti otkriveni ubojice djece Kate Šoljić (izgubila je četiri sina), koga su priveli i osudili od onih koji su na tisuće nevinih Hrvata maltretirali i ubijali u srpskim i crnogorskim logorima, tko je poklao nevine u Škabrnji… Tko je od hrvatskih tajnih i inih službi, policajaca, Državnih odvjetnika i sličnih proganjao nevine generale Gotovinu i Markača (tko je uzeo nagradu za uhićenje Gotovine?), tko je palio hrvatske gradove i sela, tko je hrvatske građane nedaleko Vukovara tjerao u minska polja, tko je kriv što još uopće nije ni počela istraga, iako su svi dokumenti dostavljeni DORH-u u selu Kostriću (kod Hrvatske Kostajnice), gdje su pobijeni svi koji su tamo živjeli u vrijeme rata, tko je pobio veliki broj građana Slavonskog Broda, Siska, Petrinje, Osijeka… Da, kad spominjemo Osijek onda se treba sjetiti da je pronađen krivac i osuđen na tešku zatvorsku kaznu za zločine u vrijeme rata, a ime mu je Branimir Glavaš, general i ratni zapovjednik ovoga grada…, a što je sa stotinama srpskih zločinaca koji su čitavo vrijeme uništavali ovaj grad i ljude, itd., i tako redom.

Tko je dosad bio optužen ili suđen za oko tri tisuće hrvatskih branitelja koji su si dobrim dijelom baš zbog ovakvih stvari oduzeli svoje živote?Ili drugim riječima, kada će se početi kažnjavati one koji su trebali a nisu ni priveli, a kamoli osudili srpske i ine ratne zločince, ako je zakon jednak za sve?

Opravdanje da “ne mogu” do ratnih zločinaca je kao priča o Ivici i Marici, tim više što se tu ne rado o jednom nego od tisućama neosuđenih ratnih zločinaca na RH!

Jesmo li se za to borili?

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Ima li ‘ustaša i fašista’ na ključnim pozicijama u hrvatskom društvu?

Objavljeno

na

Beogradska „Politika“ (19. rujna 2017.) objavila je razgovor s ekstremnim ljevičarom Borisom Budenom (r. Garešnica, 1958.) filozofom i publicistom koji živi u Berlinu, a koji je svoje crne, mutne i bezvezne stavove izrekao za Radio Slobodna Europa.

Oni koji bi trebali na to ne odgovaraju, prave se da to „nisu vidjeli ni čitali“, što drugim riječima znači da sto puta ponovljena laž postaje – istina. A to Srbi neprestano rade. Lažu i mažu, a od hrvatskih oficijelnih organa nitko im ne odgovara jer su „svi“ zaokupljeni temom „Za dom spremni“.

Pa, što je to taj navodni filozof i urednik navodno četničkog „Arkzina“ rekao, a na što bi mi obvezno morali reagirati, i kazati- dosta je barabo?

Buden je uz ostalo izjavio da u Hrvatskoj „Ustaštvo nije samo u tome da se viče „za dom spremni“, već u tome da su na svim ključnim pozicijama u hrvatskom društvu, vjerojatno duboko u vojsci, policiji i tajnoj službi  proustaški, filoustaški i fašistički kadrovi“.

Čudno, jer mi, koji živimo i radimo u Hrvatskoj, za razliku od ovog ‘ljevičarskog smeća’ to ne primjećujemo, niti je to blizu istine. Što ne kaže imenom i prezimenom koji su to ljudi, odnosno kadrovi?

Oni koji njega i takve podupiru uglavnom su bivši Udbaši, Jugoslaveni i Srbi koji se i danas usred Zagreba bore za  neostvarenu crtu iz Domovinskog rata: Karlobag-Ogulin- Karlovac-Virovitica. Jesu li možda neki od njih, od medija, politike pa do sporta na nekim „ključnim“ pozicijama, ili pak njihova djeca?

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Mladen Pavković: Zatvarali bi one koji su 1991. ratovali – Za dom spremni!

Objavljeno

na

Oporbeni IDS, javljaju mediji, izradio je prijedlog Izmjena i dopuna Kaznenog zakona u sklopu kojeg predlažu zatvorsku kaznu za isticanje fašističkih simbola, što, kako naglašavaju, podrazumijeva i isticanje  simbola i pozdrava „za dom spremni“, koji se vežu za ustaški režim.

Kao prvo, za nešto takvog zatvorske kazne, pa i zabrane, nikada nisu donijele ništa dobrog, uvijek su manje-više bile – kontraproduktivne.

Ovog puta će to biti još i više, jer glavni razlog predlaganja drastičnih mjera je usklik – „Za dom spremni!“ Naime, kad bi se taj „ludi“ zakon pretvorio u djelo, onda bi se moglo dogoditi da i onaj tko je ratovao, bio ranjen ili ginuo uz taj pozdrav u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu također bi mogao završiti onkraj brave, ili bi jednostavno svi koji su 1991. nosili te oznake postali građani „drugog reda“! Drugo, ako se već razmišlja o nečem takvom, to bi trebalo provesti u „paketu“ tj. da se zabrane fašistički, nacistički i komunistički simboli, ali i četnički koji su vezani uz Domovinski rat. Onda nikakvi ratni zločinci poput Vukašina Šoškočanina ne bi mogli imati „privatne“ spomenike, kao što ih imaju danas, a na kojima piše (na ćirilici) da „ovdje počiva komandant  odbrane Borova Sela, narodni junak, proglašen na velikoj narodnoj srpskoj  skupštini u Belom Manastiru 25. septembra 1991. godine.“.Osim toga, trebalo bi sankcionirati i sve one koji poput nekih članova IDS-a na ovaj ili onaj način sustavno „guraju“ projekt odcjepljenja Istre od Hrvatske, odnosno koji žele Istru proglasiti – Republikom! To je mnogo opasnije teza od usklika „Za dom spremni“, jer bi nakon njih to mogli (kad bi poludjeli!) zatražiti Dubrovčani i drugi. I ode Hrvatska, bez četnika, u tri PM!

Sad se postavlja pitanje: što su ti koji su bili i koji jesu na vlasti učinili da primjerice djeca u školi znaju što je to antifašizam, komunizam, nacizam i fašizam, te  što je to Domovinski rat, i protiv koga smo se mi borili? Sankcije bi trebalo uvesti i za ratne profitere, dezertere i izdajice. Trebalo bi još jednom „pročešljati“ popise amnestiranih srpskih i inih četnika, od kojih se dobar dio ponaša kao da su pobijedili u Domovinskome ratu, a ne kao da su (pomilovani) zločinci.

Dakle, idemo po redu. Prvo ćemo ustvrditi tko su bili oni koji su nakon završetka II. svjetskog rata počinili u ime Tita i partije strašne i neviđene zločine nad nevinim Hrvatima te zabraniti sve simbole pod kojima su to činili. Zatim, ćemo doći do Domovinskog rata te sankcionirati isticanje svih četničkih simbola, poglavito onih koji se vežu uz rehabilitiranog (!) četničkog zlotvora Dragoljuba Dražu Mihailovića, koji je Srbima i danas „svjetla točka“. Onda idemo kazniti one koji svake godine u Kumrovcu, ali i na drugim partizansko-komunističkim skupovima, ističu i nose simbole propale Jugoslavije, zločinačke JNA, ali i Tita.

Trebalo bi kazniti i spodobe  koji viču: Smrt fašizmu-sloboda narodu, jer se  taj uzvik nalazi  i na svim, ali baš na svim, važnijim dokumentima SK, KOS-a, Udbe i drugih organa i bio je sastavni dio  popisa za „odstrel“ nevinih Hrvata! (Uče li i o tome djeca u školi?)

Vjerujemo da ćemo čitav prijedlog ovog (suludog) Kaznenog zakona pročitati i u četničkim „Novostima“, koje iz tjedan u tjedan provode četničku politiku, pa će nam i u svezi toga mnoge stvari biti jasnije! (Zar ne Pupovac?).

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati