Samo za dame … ‘Moja lijepa stopala’

18

[dropcap]R[/dropcap]edovita njega je najbolja garancija lijepih i zdravih nogu i to u svakoj životnoj dobi. Uz njegovana stopala osjećamo se bolje i privlačnije.

Osnovna zadaća je zaštita stopala i noktiju te sprječavanje različitih promjena na njima, Zbog toga je jako važno nakon tuširanja dobro obrisati kožu među prstima. Izbjegavajte hodati bosi na bazenima, u saunama i na sličnim mjestima te nosite pamučne čarape koje će spriječiti njihovo nastajanje.

Njega stopala kod kuće

Stopala možete njegovati sami kod kuće. Započnite tako što ćete odstraniti lak s noktiju. Napunite kadicu toplom vodom koju možete obogatiti mirisnim solima ili dodati par kapi eteričnog ulja.

Jednom tjedno možete napraviti i piling. Pomiješajte šaku morske soli s maslinovim uljem i dobro istrljajte stopala.

Stopalima možete priuštiti i noćnu njegu. Izmasirajte stopala prije spavanja hranjivom kremom i obucite pamučne čarape. Ovo se posebno preporuča za suha stopala. Lavanda, čajevac i eukaliptus imaju protubakterijski i protugljivični učinak. Uronite noge u kupku i ostavite ih tako 15 minuta. Izvadite jednu nogu iz kupke i osušite ju ručnikom. Zatim i drugu.

Posebno dobro osušite područje između prstiju gdje vlaga i toplina osobito pogoduju razvoju gljivica. Prije same pedikure poželjno je na stopala nanijeti antiseptički sprej koji će ukloniti eventualno zaostale bakterije i spriječiti neugodne posljedice ako negdje pogriješite i zarežete se.

Woman applying cream on her feetStopala ćete kod kuće onajbolje obraditi uz pomoću rašpe za stopala koja ima jednu grubu i drugu nježniju stranu. Višak kože koji je omekšao namakanjem prvo obradite grubom stranom rašpe, a zatim završite nježnom. Nikako ne preporučam u kućnoj radinosti koristiti skalpele, jer rezultati mogu biti jako loši.

Nakon što ste završili sa stopalima krećete na nokte. Važno je da ih odrežete je ravno te da ostanu četvrtastog oblika i samo malo zaobljeni na uglovima. Nemojte ih duboko rezati sa strane jer si možete napraviti problem s urastanjem noktiju.

Ukoliko postoji višak kožice koji je prešao na nokte, pogurajte ga drvenim štapićem. Kožicu možete odrezati, no samo ukoliko je to stvarno potrebno. Nakon toga, da bi nokti bili lijepi i spremni za lakiranje, površinu zagladite rašpicom za poliranje ili polirnim blokom.

Pedikuru završite nanošenjem hidratantne ili masne kreme ili ulja s hranjivim sastojcima kako bi nahranili kožu. Kod nanošenja kreme izbjegnite same nokte jer se lak neće primiti na masnu podlogu. Ukoliko vam se to dogodi, odmastite nokat alkoholom.

I ostaje vam još samo lakiranje. Imate li široku površinu nokta, nemojte lakirati nokte do kraja sa strane, tako će izgledati uži. Lakiranje je kvalitetnije ukoliko nanesete podlak pa tek zatim lak. Lak nikako nemojte razrjeđivati acetonom, postoje razrjeđivači za lakove.

Samo Nera/Kamenjar.info

facebook komentari

 • peppermintt

  i zapivaš..
  ..zapela mi haljina za dva oka nemirna
  pa su moja mala stopala
  prema tebi lako krenula…

  wooooooohou

 • Smijao sam se ovom gore naslovu: Samo za dame…Ja sam imao slučaj u Calistogi, sjeverno od San Francisca nekih 150 km. Calistoga je poznata po svojim izvorima tople vode. Turističko je mjesto i tu je bio (nema ga više) jedan veliki bazen. Često puta sam tu išao s obitelji i prijateljima. Čim uđeš i platiš ulazninu, željezna kapija se otvara i već si na hodnicima tog olimpijadske veličine bazena. Bazen se otvara za publiku 1 travnja a zatvara 1 listopada svake godine. Zatvoren je zbog zimske sezone.

  Sada kad si već na ulazu u bazen, (pravila bazena su bila da svaka osoba prije ulazka u vodu, se tušira) na desnu stranu je bio odjel za žene a na lijevu stranu za muškarce. Svakog puta kada bih ja tu bio, okrenem na lijevu stranu i već u hodniku sam se skinuo do gola za tuširanje. Tako su i drugi muškarci radili. Ali ovog puta se je nešto drugo desilo. Kako su preko zime popravljali bazen i muški i ženski odjel i gardirobu, promijenili su muški za ženski odjel. Iako je uprava bazena stavil natpis sa strijelicom: Muški, Ženski, ja sam išao po pameti iz prošlih godina. Ja po običaju krenem na lijevu stranu ne gledajuću u natpis. U hodniku sam se već skinuo i u jednoj ruci držao moju robu koju sam skinuo a u drugoj kupaće gaćice. Čim sam stupio na tlo gardirobe gdje se nalaze tuševi, opazih jednu ženu koja se češlja, pregledava preko ogledala koje je dugo od jednog ugla zida do drugog, gladi svoje mlado i lijepo tijelo, kroz ogledalo ugledala je mene gdje ulazim gol golcet. Kada sam ja nju vidio, samo sam rukom pokrio mojeg vršnjaka. Ona se okrenula se prema neni i iznenađenim glasom: Gospodine to je za žene a ne za muškarce (ona je mislila na žensko odjeljenje) a ja njoj ko’ iz topa: Pa naravno da je ovo za žene, ta nije za moju mater…

  • peppermintt

   Milane Milane jabuko s grane, dobro reče lilith gonjanje je tebi u krvi :)))

  • hahaha… pokrio ga Milan s obe ruke, opet mu glava virila :)))

   • Trendafil Karanfilov

    xaxaxa ko u mačka

 • peppermintt

  e al niste fer ima i muških koji imaju njegovana stopala
  jedna naša frendica nije baš previsoka al ima jaka, četvrtaska, kvrgava stopala, uvik joj problem nać odgovarajuću obuću a u muža joj nožica 41 broj fina , nježna stopala ko u bebača
  kaže ona kad bi naše noge virile iz šatora, muški bi prije za njega uhvatili neg za mene

  :)))))))))))))))))))

  • to je neki nježni mladac.. no dobro.. Njega i higijena svakako.. Recimo (malo šale) … pravi muškarci preko zime ne režu nokte nikako :))

   • Trendafil Karanfilov

    Što će ti to- preko zime :))

    • zimi svejedno nista ne raste…pa ni nokti 🙂 (ps.osim qite)

    • peppermintt

     ko je vidio skidat..čarape po zimi jelde :)))
     :)))

     • Trendafil Karanfilov

      ….i gaće 😛

     • peppermintt

      gaće ..a ta je to 😛
      :))))

     • Trendafil Karanfilov

      ohoo….od sada te pippi zovem :))))

  • Trendafil Karanfilov

   peppi to je priroda, njegovana stopala su sasvim nešto drugo…ogroman broj žena danas ima muška stopala, popularno nazvana- dječiji grobovi ili čamci:))

   • peppermintt

    si viido, a što li je to tako
    tribale bi ko gejše sputit noge u drvenu sandalu nek ne prilazi 38-icu
    :))) ajoj stvarno kako su one jadne ono ikako podnosile ?
    ja ako me slučajno što nažulja od obuće, ne mogu živit a one jadne morale to podnositi ??

    • Trendafil Karanfilov

     Eeee svašta su žene zbog lipote radile…kad se samo sjetim onih korzeta(steznika) birvaktile…nemreš dahnut, a prno bona Mahmut :)) Kad je bio popularan struk(pješćani sat) kažu da su ih i muškarci nosili 😛

     • peppermintt

      a di bi vam pivuša onolika stala u taj strukić
      :))))))))))))

     • Trendafil Karanfilov

      Ta trane 🙁