Sarajevo: Šest osoba uhićeno tijekom pokušaja odlaska u Siriju

1

Šest osoba pripadnika selefijskog pokreta je uhićeno sinoć u pokušaju odlaska na ratišta u Siriju.

U okviru nastavka akcije kodnog naziva “Damask”, sinoć i jutros je uhapšeno ukupno šest osoba i pretreseno nekoliko objekata na šest lokacija na području Sarajeva, Maglaja, Bužima i Velike Kladuše s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.Pripadnici SIPA-e su akciju počeli sinoć kada su na Sarajevskom aerodromu uhapšeni Nevad Hušidić i Merim Keserović iz Velike Kladuše koji su pokušali preko Istanbula otići na teritoriju Islamske države.

sipa-uhicenje-660x330Treća osoba uhapšena je u svom domu u Sarajevu, javlja Federalna TV.

Pripadnici SIPA-e od jutros vrše pretrese objekata koje su koristili uhapšeni pripadnici selefijskog pokreta.

Na području Sarajeva sinoć su slobode lišene osobe inicijala M. K. (1996), N. H. (1986) i E. T. ( 1964), dok su jutros (18.2.2015. godine) na području Maglaja i Bužima slobode lišene osobe inicijala A. I. (1992), H. E.(1981) i R. I. (1953).

“Ove osobe sumnjiče se da su počinile krivična djela financiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke grupe, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam, te krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama”, navode iz SIPA-e.

Kako su naveli iz Tužilaštva BiH, uhapšene osobe su pripadnici radikalnih vjerskih pokreta, neki od njih su lišeni slobode na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, a lišene su slobode i osobe za koje postoje dokazi da su organizatori nezakonitog odlaska državljana BiH u Siriju.

facebook komentari

  • Agromentum

    Ustvari bi se trebao izmisliti neki modus kako da se svi koji su tamo otišli ne vrate, a tko hoće tamo ić’ nek’ mu bude široko polje.