Sarajevski mediji otkrivaju – Bosansko proljeće dirigirano iz Beograda

  2

  Prosvjednici koji danima blokiraju neke gradove u Federaciji BiH dobivaju upute iz Beograda, objavila je sarajevska TV-1 pozivajući se na agenciju Patrija. Prosvjednici naime zajedno sa članovima Plenuma rasturaju letke sa detaljnim instrukcijama, i to prema priručniku za građanski neposluh.

  Riječ je o instrukcijama grupe CANVAS (Centar for Appilied Nonviolent Action and Strategis – Centar za nenasilne akcije i strategije), koja ima sjedište u Srbiji, a koje su urađene na osnovu knjige “Od diktature do demokracije“.

  Između ostalog, u uputama stoji da organizatori snimaju izrežirano nasilje nad masom i takve video isječke ustupaju medijima kako bi mediji animirali što veći broj prosvjednika kroz stvaranje bunta.
  Primjena ovih uputa je evidentna posljednja dva dana, kada prosvjednici privlače pažnju medija incidentima u kojima, navodno, vozači udaraju u prosvjednike, navodi agencija Patria.

  Direktor CANVAS centra odvjetnik Srđa Popović u nedavnom je razgovoru za Deutsche Welle istaknuo kako  je ova organizacija spremna pomoći  prosvjednicima u BiH, ukoliko neka skupina u bude zainteresirana za to.

  >>Stanković i Srđa Popović u novom ‘Labradoru’: Tuđman je osamdesetih kovao planove o podjeli BiH

  “Za uspjeh prosvjeda u BiH neophodna je dobra organizacija, jedinstvo prosvjednika kao i jasni ciljevi. Posebno je važno da se uspostavi nenasilna disciplina. Ako te tri stvari budemo vidjeli u bosanskim prosvjedima, može se očekivati da im se priključi veliki broj ljudi, a onda su veće šanse da državni organi poslušaju ono što prosvjednici  traže“, ocijenio je Popović.

  Mada kaže da je jasno da u BiH vlada “ogromno nezadovoljstvo”, Popović naglašava da prosvjedi tamo još nisu prerasli u pokret i da je to ono što ih može osuditi na neuspjeh. Pojašnjava da pokreti uvijek imaju neku ideju i jasno definirane  i ostvarljive ciljeve, odnosno neku vrstu “vizije sutrašnjice”.

  >>Mostar u strahu od novih nereda – kreatori kaosa mobiliziraju navijačke i kriminalne skupine

  “Za sada u BiH vidimo seriju skupova koji su geografski prilično razuđeni, u njima sudjeluje nekoliko društvenih skupina. Dakle, postoji prostor za društveni protest, nezadovoljstvo je ogromno, ali se još uvjek ne može govoriti o pokretu“, izjavio je odvjetnik Srđa Popović za Deutsche Welle.

   

  Uz Srđu Popovića, značajnu ulogu u prosvjedima imaju i Nataša Kandić te Svetlana Broz.

   

  Radončićevi posjeti Vučiću

  Mediji u BiH posljednjih dana sve otvorenije pišu i o kontaktima koji je aktualni ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić posljednjih mjeseci imao u Beogradu.

   

  Dok Federalna uprava policije vodi intenzivnu istragu prikupljanja dokaza o tome tko stoji iza pokušaja državnog udara, tko su izvršitelji “terorističkih akcija”, istodobno se u javnost pojavljuju  imena članova Radončićeve stranke, Saveza za bolju budućnost (SBB), koji su aktivno sudjelovali  u organizaciji “revolucije gladnih stomaka”.

  >>Jure Vujić: Uloga bosanske radikalne ljevice i islamizma u bosanskohercegovačkim neredima

   

  Razloge za „antibirokratsku revoluciju“ analitičari vide u Radončićevom sukobu sa Bakirom Izetbegovićem i njegovoj neutaživoj želji da postane bošnjački politički čelnik.

   

  Tako su, pozivajući se na relevantne izvore,  mediji prenijeli  informaciju da se Radončić nakon općih, listopadskih izbora vidio na poziciji premijera.

  >>Željko Komšić: Novi val prosvjeda u BiH bit će još razorniji

  Štoviše, Radončić  je naširoko otvorio karte relevantnim međunarodnim faktorima da im je već priopćio imena “svojih” ministara iz bošnjačke kvote. Budući Radončićev ministar sigurnosti trebao je biti aktualni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Almir Džuvo, prenijeli su mediji.

   

  Povodom informacije, koju je prenijela Slobodna Bosna, da je boravio u rezidenciji Aleksandra Vučića, Radončić je u cijelu priču upleo i čelnu osobu Obavještajno-sigurnosne agencije.

   

  -Bio sam tamo i vrlo ozbiljno razgovarao o regionalnim odnosima i suradnji u mnogim, pa i sigurnosnim segmentima, putovao sam službenim vozilom OSA-e, od Sarajeva do Beograda i nazad, vozio je osobno gospodin Almir Džuvo, direktor OSA-e, koji je naravno bio prisutan tijekom cijelog razgovora između gospodina Vučića i mene – kaže se u SMS poruci ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića upućenoj uredništvu Slobodne Bosne.

  >>Stožer ‘Stop majorizaciji Hrvata u BiH’: Omladina SDP-a, OKC Abrašević, nevladine organizacije, te navijačka skupina Red Army organizatori nereda u Mostaru

   

  Uz Radončića, medijski izvori kao pučiste spominju i Sefera Halilovića, te dio krugova oko aktualnog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, te dio strukture SDP-a.

   

   

   

   

  M.Jurković

  facebook komentari

  • peppermintt

   oće oni..:D

  • peppermintt

   oće oni..:D