Pratite nas

BiH

U Sarajevu je počela Zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlada Republike Hrvatske

Objavljeno

na

Zajednička sjednica vlada Hrvatske i Bosne i Hercegovine počela je u Sarajevu pod predsjedavanjem hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Premijeru Plenkoviću i ministrima u Vladi RH uoči početka sjednice priređen je svečani doček pred sjedištem Vijeća ministara i Parlamenta BiH.

Kako je najavljeno, premijeri i ministri dviju država na prvoj zajedničkoj sjednici nakon sedam godina razgovarat će o suradnji na planu euroatlantskih integracija i u regionalnim inicijativama. Na dnevnom redu koji obuhvaća više od 50 točaka su pitanja financija, gospodarske suradnje te zaštite okoliša pri čemu je predviđena i rasprava o onečišćenju zraka koje prouzročuje rad rafinerije nafte u Bosanskom Brodu ali i o planovima za gradnju odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj.

Na dnevni su red uvrštene i teme iz energetike, poljoprivrede, turizma, prometnog povezivanja, obrane, sigurnosti i pravosuđa.

Premijeri i ministri razgovarat će i o suradnji u obrazovanju, znanosti, kulturi, sportu te u zdravstvu socijalnoj zaštiti i zapošljavanju.

Najavljeno je da će nakon sjednice uslijediti potpisivanje barem pet sporazuma i memoranduma o suradnji.

S hrvatskim premijerom i članovima vlade tijekom dana sastat će se i predsjedatelji i zamjenici predsjedatelja Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH.

Premijer Plenković već se u četvrtak odvojeno sastao sa Zvizdićem te s predsjedateljem i članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem a imao je i neformalni susret s premijerom Makedonije Zoranom Zaevom koji je u Sarajevu boravio u neslužbenom posjetu.

Nakon susreta sa Zvizdićem hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je da Hrvatska želi susjednoj, prijateljskoj državi pružiti ruku na njezinom europskom putu, a ujedno i riješiti neka otvorena pitanja.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Miloš Zeman: Bosni i Hercegovini prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je da BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama, te da to u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije.

Češki predsjednik je upozorio da taj novac ne služi da BiH postane bogatija, već da su to ulaganja u džamije, što može izazvati žarište vjerske netrpeljivosti.

“Četvorica predsjednika jasno su se složili da prije svega u BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama. Drago mi je da su moje kolege upozorile da to širenje u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije”, rekao je Zeman, prenose beogradski mediji.

On je nakon dvodnevnog summita šefova država Višegradske grupe u Seksardu, na jugu Mađarske, rekao da podržava integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU, ali da je Kosovo upitno zato što ga nisu priznale ni neke članice EU, prenosi Srna.

Predsjednici Poljske Andžej Duda, Češke Miloš Zeman, Slovačke Andrej Kiska i domaćin sumita, mađarski predsjednik Janoš Ader razgovarali su tijekom summita o problemima i eurointegraciji zapadnog Balkana i ocijenili da ulazak regije u Uniju treba podržati, potaknuti i ubrzati.

Predsjednik Zeman izjavio je na kraju summita da se u potpunosti slaže s idejom angažiranja da zapadni Balkan uđe u EU, ali je napomenuo da upitno ostaje Kosovo, pošto njegovu neovisnost nisu priznale sve članice EU, javila je češka agencija ČTK.

Predsjednik Češke protivnik je odluke tadašnje češke vlade da nakon nekoliko mjeseci prizna neovisnost Kosova i, kako je sam nedavno ponovio, odbija u Prištini imenovati veleposlanika.

>>> Predsjednik Češke Miloš Zeman: U BiH već vijore crne zastave Islamske države

 

facebook komentari

Nastavi čitati