Connect with us

Politika

Saudijska Arabija – Država koja se najbrže naoružava na svijetu

Published

on

Saudijska Arabija 2014. postala je prvi uvoznik oružja i vojne opreme u svijetu, prešavši u tom segmentu Indiju, a razlog za to su sve veće napetosti na Bliskom istoku i u pacifičkoj Aziji, tvrde stručnjaci vodeće tvrtke za pitanja trgovine oružjem u svijetu IHS Janes sa sjedištem u Londonu.

Tijekom 2014. prodaja oružja “porasla je šestu godinu zaredom”, dosegnuvši vrijednost od 64,4 milijarde dolara, u odnosu na 56 milijarda u 2013. To je povećanje za 13,4 posto, stoji u dokumentu IHS Janesa.

“Do rekordnih brojki došlo se zbog potražnje bez presedana tržišta u nastanku za vojnim zrakoplovima kao i zbog povećanih regionalnih napetosti na Bliskom istoku i u području pacifičke Azije, objasnio je Ben Moores ih IHS Janesa.

U izvješću koje pokriva 65 zemalja stoji da je odnedavno najveći kupac oružja u svijetu Rijad s uvozom u iznosu od 6,5 milijardi dolara (oko 45 milijardi kuna).

Saudijska Arabija 2013. bila je druga u svijetu po uvozu oružja i vojne opreme, a u 2014. s tog je mjesta zbacila Indiju (5,5 milijarda) te postala najznačajnije tržište za Sjedinjene Države.

“Saudijski uvoz oružja i vojne opreme povećan je za 54 posto, a rast će za 52 posto u 2015. te dosegnuti svotu od 9,8 milijarda dolara”, navodi se u izvješću te se dodaje da je Bliski istok najveće regionalno tržište za prodaju oružja s oko 110 milijarda dolara potencijalnog uvoza u predstojećem desetljeću.

Samo su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati 2014. uvezli vojnu opremu vrijednu oko 8,6 milijarda dolara, što je više od cijele zapadne Europe.

Kada je posrijedi izvoz oružja i vojne opreme, u izvješću stoji da je s prodajom od 23,7 milijarde dolara SAD najveći izvoznik te da na tu zemlju otpadaju dvije trećine svjetskog izvoza oružja.

Na drugom je mjestu Rusija koja najviše oružja izvozi u Kinu, a ukupna prodaja oružja i vojne opreme te zemlje čini ukupno 10 milijarda dolara, što je za 9 posto više nego u 2013.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Politika

(VIDEO) Verbalni okršaj Marasa i Radina u Saboru: Kaj ćeš ti meni govoriti da sjednem!?

Published

on

By

Tijekom današnje sjednice Sabora došlo je do svađe SDP-ova Gordana Marasa s Furiom Radinom koji danas predsjeda saborskom sjednicom.

Maras je pokušavao odgovoriti ministru obrane Damiru Krstičeviću, koji ga je, među ostalim, pitao da li je služio vojni rok.

Radin Marasu nije dopuštao da se za to koristi institutom povrede Poslovnika tvrdeći da to ne može učiniti na izlaganje ministra.

Maras je odbijao sjesti nakon što mu je Radin uskratio riječ i dao riječ Željku Glasnoviću.

I HDZ-ovi zastupnici su Marasu  iz klupa također dovikivali da sjedne. “Neću sjesti! Kaj ćeš mi ti govoriti da sjednem?”, govorio je Maras no na kraju je sjeo. Iako je još jednom dignuo ruku da se javi za riječ, to mu nije bilo dozvoljeno.

facebook komentari

Continue Reading

Politika

Zdravko Marić će tužiti Marasa? ‘Prevršio je svaku mjeru!’

Published

on

By

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je Marasov ‘napad’ na njega u Saboru.

U Saboru je danas SDP-ov Gordan Maras rekao da ima dokaz da je Vijeće za financijsku stabilnost upozoravalo ministra financija Zdravka Marića na preveliku izloženost Agrokora.

Na te je optužbe odgovorio sam ministar.

“Vidjet ćete prezentaciju, ja isto imam taj dokaz. Nije to specijalan dokaz, to je prezentacija. Isto stoji u prezentaciji za 2015. i 2016. To nije tijelo koje nalaže bilo kojoj instituciji, odnosno regulatorima da nešto čine.

Naprotiv, regulatori čine to Vijeće. Ne vidim koja je poanta tih upozorenja. Nikad se na tom Vijeću ne spominju pojedini primjeri.

Inače što se tiče njegovih istupa gospodina Marasa, mislim da je prevršio svaku mjeru. I u javnosti govori o tome, radi se o javnom blaćenju i obezvređivanju mene osobno.

Razmislit ću o konkretnim aktivnostima. Mislim da je prevršio svaku mjeru. Neću s njim polemizirati.

U Saboru sam mu već nekoliko puta argumentirano odgovorio. Razumijem što je politička arena, ali ovo je značajno ispod pojasa”, rekao je Marić.

facebook komentari

Continue Reading