Savez traži da općine ne sudjeluju u otplati duga MMF-u

1

Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine poduzeo je aktivnosti s ciljem da jedinice lokalne samouprave budu izuzete od otplate federalnog duga Međunarodnom monetarnom fondu jer, kako tvrde u tom savezu, jedinice lokalne samouprave sudjeluju u otplati iznosa koji ne koriste.

Posredstvom odvjetnika, Savez je na adrese više federalnih institucija uputio opomenu pred tužbu koju namjerava podići protiv Federacije ako općine ne dobiju natrag više od 18 milijuna KM, izgubljenih, po ovim tvrdnjama, samo u 2013. godini. Savez prijeti i da će tražiti vraćanje cijelog iznosa, izgubljenog još od 2010.

“Pošto se otplata vanjskog duga, a samim tim i duga po stand-by aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom, vrši prije raspodjele ukupnih javnih prihoda, općine i gradovi su uskraćeni smanjenjem iznosa koji im od te raspodjele pripada (po Zakonu o raspodjeli javnih prihoda u FBiH).

Ova razlika, za koju su općine oštećene samo u 2013. veća je od 18 milijuna KM.

Predsjedništvo Skupštine Saveza općina i gradova stoga traži da se općine izuzmu iz otplaćivanja vanjskog duga iz navedenog aranžmana budući da iz njega nisu ni dobile sredstva, odnosno traže da se pripadajući novac s jedinstvenog računa doznači općinama prije otplate vanjskog duga“, navode iz Saveza.

Federalni ministar financija Ante Krajina, čiji je mandat pri kraju, povodom ovog problema je Feni rekao da “u principu, dug treba da vraća onaj ko se zadužio“.

Stoga razumije nezadovoljstvo jedinica lokalne samouprave, izjavio je, ali i dodao da se umanjenje iznosa na koje se one u ovom slučaju žale apsolutno vrši na osnovu postojećih propisa u Federaciji.

Izmjena propisa je rješenje koje se samo nameće, zaključuje ministar, ali i dodaje da Zakon o raspodjeli javnih prihoda, naprimjer, nema smisla mijenjati dok ne budu poznati zvanični rezultati popisa stanovništva provedenog u Bosni i Hercegovini pošto je jedan od važnih kriterija za raspodjelu – broj stanovnika u pojedinim područjima.

Zakon je moguće mijenjati i prije objave rezultata popisa, ali diskutabilno je koliko bi to bila kvalitativna izmjena, smatra Krajina.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

  • B.Polje

    U BiH je svakako sve naopako pa tako i taj zakon da država diže kredite za neke svoje projekte a općine vraćaju dug a da i neznaju za šta vraćaju… Zašto bi np Mostar vraćao novac za neki projekat u Bihaću?