Savo Štrbac traži reviziju presude generalima, Hodak mu poručio: ‘Idi, bre, pa se leči!’

1

Dva dana uoči obilježavanja 18. obljetnice veličanstvene hrvatske pobjede nad srbočetničkim agresorom, ponovno su se oglasili mrzitelji svega što ima predznak hrvatsko. Riječ je, naravno, o dežurnom provokatoru Savi Štrbcu koji je uoči okrugloga stola pod nazivom ‘Oluja u svjetlu međunarodne pravde’, održanom u (pazi sad!) Banja Luci, najavio da su se u svezi zločina u Oluji ‘pojavili novi dokazi te očekuje da će oni biti i uvaženi, a presuda revidirana’.

Savo tako kaže da ima nove činjenice koje nisu bile poznate Haškom sudu u vrijeme donošenja pravomoćne presude generalima Gotovini i Markaču, a ogledaju se u broju od 110 ekshumiranih posmrtnih ostataka Srba s lokacija groblja Sveta Mare kod Šibenika i Gradskog groblja u Zadru i zaključuje da pronađene kosti pripadaju Srbima koji su stradali u akciji Oluja. Odmah je poručio da Srbi iz Hrvatske traže da Vijeće sigurnosti UN-a i Haški sud reagiraju na inicijativu njegovog Dokumentacijsko-informativnog centra Veritas za ni više ni manje nego preispitivanjem oslobađajuće presude hrvatskim generalima jer se, eto, došlo do novih dokaza.

Ugledni hrvatski odvjetnik Zvonimir Hodak, koji je i sam sudjelovao u procesu na Županijskom sudu u Zagrebu u tužbi za Oluju, a kojega smo zamolili za stručno mišljenje o eventualnoj reviziji presude generalima, Štrbcu je najprije poručio: “Idi, bre, pa se leči!” Zatim je pojasnio neke stvari koje su svima očite, osim Savi Štrbcu.

– Prvo, kakve veze imaju Šibenik i Zadar s vojnim djelovanjem u Oluji, jer se točno zna na kojem dijelu teritorija su se izvodile ratne operacije. Savo Štrbac tako je mogao iskopati neke kosti i kod Krapine i reći da su to pobijeni Srbi iz Oluje – pojašnjava Hodak. Nadalje, Savo Štrbac i njegovi izdajnici iz Hrvatske govore da je u Oluji ubijen 971 civil, no Haški je sud brojkom i slovom utvrdio 44 ubijena civila i to je pravomoćna činjenica koja se više ne može mijenjati – podsjeća Hodak. A što se tiče njegove izjave da za zločine počinjene u Oluji nije bilo nijedne pravomoćne presude u Hrvatskoj, uputio bih ga da se raspita na Županijskom sudu u Zagrebu gdje sam kao odvjetnik u procesu svjedočio donošenju pravomoćne presude za Oluju, a takvih presuda zasigurno ima još – zaključuje Hodak.

Tvrdi da je posljednji istup Save Štrbca ‘pucanje topovima na vrabce i očito dezinformiranje javnosti iz kojega izbijaju bijes i očaj’.

– Pravno gledajući, ponavljanje postupka moguće je u roku godine dana, dakle do 16. studenoga 2013. No, cijeli proces je zatvoren, a novi se dokazi ne odnose na područje gdje je vođena operacija Oluja – pojašnjava Hodak zaključivši da ‘od svega neće biti ništa’.

Podsjetimo, i sam sudac Theodor Meron stao je na kraj naklapanjima o revizijama presude poručivši da su upravo oslobađajuće presude generalima dokaz da sud sudi pravedno te da je na Tužiteljstvu, a ne na Sudu, bilo da prikupi dokaze na temelju kojeg bi Sud nekoga osudio. Carla del Ponte i Savo Štrbac imali su više nego dovoljno vremena da pronađu dokaze za osudu generala, a kako ih nisu uspjeli pronaći, očito je da i ne postoje. A to što su cjelokupnu optužbu isforsirali na prekomjernom granatiranju Knina, zaboravivši na civilne žrtve rata kojih je svakako bilo, problem je Carle del Ponte, Save Štrbca i njihove promašene strategije kojom je Haški sud oprao pod i poslao je u kompost loše pripremljenih optužbi.

dnevno.hr

facebook komentari